Rügen – Itämeren Riviera

Alhbeck.

Rügenin hiekkarannat ja Saksan keisarinajan lomakohteet ovat lähellä. Silti suomalainen matkailija on siellä vielä harvinaisuus. Sen sijaan muut eurooppalaiset ovat jo löytäneet Saksan suosituimman lomaseudun.

Alku ei lupaa hyvää. Saavun autolla Rügenin saarelle mantereelta Rostockin suunnasta. Esteri on nostanut hameensa korviin, sillä vettä sataa ajoittain kaatamalla. Muutama kilometri ennen Rügeniä pilvet väistyvät kuin taikaiskusta ja aurinko tulee esiin. Rügen antaa, mitä lupaa: eniten aurinkoisia päiviä Saksassa.

Rügen mainostaa itseään kokovuoden lomakohteena, mutta sinne kannattaa matkustaa kesällä. Nyt on elokuu, saksalaisten lomakuukausi, ja sen huomaa. Autojonot kapeilla teillä ovat ajoittain tuskallisen pitkiä. Monet lomailijat ovat varautuneet tähän: fillarilla pyöräteitä pitkin matka taittuu jouheasti.

Kesäkuu on viehkeintä aikaa. Rügenissä luonto on silloin kukkeimmillaan. Loivasti kumpuileva maasto hehkuu punaisena unikoista. Kirkkaankeltaisen rypsipellon taustana kimmeltää sininen meri ja taivas. Ja muita matkailijoita on vielä siihen aikaan siedettävästi.

Uusi nousu on alkanut

Saksan suurin saari, Rügen sekä muut Itämeren etelärannan lomakohteet jäivät sodan jälkeen Itä-Saksan puolelle. Entiset keisarinvallan aikaiset lomapaikat näivettyivät, vaikka seutu olikin itäsaksalaisten suosittua lomanviettoaluetta. Saksojen yhdistymisen jälkeen tapahtui hämmästyttävä kehitys, sillä Meclenburg-Vorpommernin osavaltiosta tuli Saksan suosituin lomakohde.

Suosion ymmärtää hyvin. Berliini on vain runsaan parin tunnin automatkan päässä. Itämeren rannikon ilma ja vesi on puhtainta Saksassa. Meri-ilmasto ehkäisee pilvien muodostumista, joten Rügenin ja naapurisaaren Usedomin alueella on enemmän aurinkoisia päiviä, kuin muualla Saksassa.

Elokuussa majapaikan löytäminen on hankalaa

Lukuisat Belegt-kyltit kertovat, että majapaikat ovat täynnä. Elokuussa yöpaikan löytäminen ilman ennakkovarausta osoittautuu ongelmalliseksi. Löydän ensimmäisen majapaikkani pitkän etsimisen jälkeen idyllisestä hansakaupungista Stralsundista, joka toimii mantereen puolella porttina Rügenille. 35 eurolla järjestyy kohtuullinen kortteeri aamiaisineen yhdelle.

Seuraavaksi yövyn 25 eurolla Rügenin saarella itäsaksalaisen omakotitalon takapihalla pienessä bungalowissa, jonka sisutus on aitoa DDR:n aikaista retroa. Kerran yösija löytyy vaikeuksien kautta ison omakotitalon lisäsiivestä. Talon emäntä majoittaa minut kai lähinnä säälistä 20 eurolla isoon huoneistoonsa.

Rantakaupungit olisivat täynnä upeita hotelleiksi kunnostettuja pitsihuviloita. Yli puolet niistä edustaa neljän tai viiden tähden tasoa ja hinnat ovat sen mukaiset. Eipä silti, nekin ovat elokuussa kaikki täynnä. Hotellien ohella Rügen tarjoaa muitakin vaihtoehtoja: 4 retkeilymajaa, yli 20 leirintäaluetta ja lukuisan määrän kotimajoitusta (Zimmer frei).

Majapaikan varaaminen etukäteen on helppoa. Rügenin tärkeimmillä lomakohteilla on omat internet-sivustonsa, joista löytyy tietoa yöpymismahdollisuuksista. Myös paikalliset turistitoimistot välittävät majapaikkoja. Hinnat vaihtelevat suuresti riippuen hotellin tasosta ja etenkin sen sijainnista. Merenrantapaikat ovat kalliimpia, mutta myös halutuimpia.

Rügen on aktiivilomailijan paratiisi

Rügenin paras puoli on ehdottomasti saaren monipuolisuus. Hiekkarantoja on niin paljon, että sesonkiaikanakin rannalla riittää tilaa. Lomaa voi viettää loistohotellissa itseään hemmotellen tai reppu selässä luonnonpuistossa patikoiden. Aktiivilomailijalle Rügen tarjoaakin runsaasti vaihtoehtoja.

Pyöräillen

Vorpommernin tunnetuin pyörätie Ostseeradfernweg (Itämeren pyörätie) kulkee pitkin meren rantaa. Se alkaa jo Lyypekistä ja jatkuu aina Usedomin saarelle asti. Myös Rügen on kuin luotu pyöräilyä varten. Maasto on tasaista ja maisemat vaihtelevat. Pyörällä pääsee moniin sellaisiin paikkoihin, joihin autolla on pääsy kielletty. Monella karavaanarilla onkin mukana oma polkupyörä. Fillarin voi myös vuokrata paikan päällä. Saatavana on karttoja, joihin on merkitty pyöräreitit.

Golfaten

Golfarin kesä on Rügenillä yli kuukauden pidempi, kuin Suomessa. Koko Mecklenburg-Vorpommernin alueelta löytyy 12 tasokasta golfkenttää. Turistien osuus kaikista golfpelaajista on suurempi, kuin missään muussa Saksan osavaltiossa, sillä joka toinen pelaaja on turisti.

Rügenin saarella Karnitzin linnan lähellä on vaativa 18-reikäinen ja helpompi, aloittelijoille sopiva 9 -reikäinen golfrata. Myös Sassnitzissa on 9-reikäinen golfrata.

Ratsastaen

Miltä kuulostaisi laukkaaminen Itämeren rantoja tai keltaisen rypsipellon reunaa pitkin. Saaren ratsastuskeskukset mahdollistavat aktiiviloman vieton hevosen selässä.

Veneillen

Rügenin rannat ovat tunnetut voimakkaista tuulista. Saari kuuluukin Saksan parhaimpiin purjelautailualueisiin. Moni veneilijä käyttää hyväkseen Rügenin lukuisia vierasvenesatamia. Jos ei omista omaa venettä, voi osallistua valmiille risteilylle. Lomakeskusten välillä kulkee turistilaivoja, joiden aikataulut ja reitit selviävät parhaiten rannan läheisyydessä sijaitsevista infotoimistoista. Rügenin jyrkät kalkkikivikalliot näkyvät parhaiten mereltä.

Parhaat pysähdyspaikat

Stralsund

Stralsundin keskiaikainen vanhakaupunki kertoo hansaliiton vauraudesta. Upeasti kunnostetut goottilaiset tiilirakennukset ovat Pohjois-Saksan komeimpia. 104-metrinen Mariankirkko, Nikolainkirkko ja Raatihuone ovat gotiikan helmiä. Vuosisatoja vanhojen porvaristalojen välissä mutkittelee keskiaikaisia katuja. Stralsundin sataman täyttivät aikoinaan hansakauppiaiden koggi

-alukset, nyt lukuisat huviveneet.

Stralsundin suosituin koko perheen tutustumiskohde on entisessä luostarikirkossa toimiva meritieteen ja kalastuksen museo Deutches Meeresmuseum. Museon erikoisuus on laaja akvaario-osasto.

Osoite: Mönchstrasse 25.

www.stralsund.de

www.meeresmuseum.de

Kap Arkona – Das Nordkap Deutschlands

Rügenin pohjoiskärjessä sijaitsee pieni Putgartenin kylä, jonka kupeessa on Kap Arkonan niemi majakoineen. Idylliseen niemennokkaan ja viereiseen ruokokatoista ja valkeaksi kalkituista taloista koostuvaan Vittin kalastajakylään ei pääse omalla autolla. Parkkipaikalta kohteisiin kulkee tiheään kumipyöräjuna, Arkonabahn. Monet liikkuvat polkupyörällä tai patikoiden paikasta toiseen.

Aikaa pitää varata 2-3 tuntia, jolloin ehtii tutustumaan Arkonan merenrannan jyrkkiin kalkkikivijyrkänteisiin. Aikaa jää vielä esimerkiksi ruokailuun Vittin kylässä.

www.kap-arkona.de

Jasmundin kansallispuisto

Lähes jokainen Rügenin kävijä vierailee Jasmundin luonnonsuojelualueella, eikä syyttä. Satumainen pyökkimetsä suorastaan houkuttelee patikoimaan. Niemen kärjessä sijaitseva Stubbenkammer ja sen 117 metriä korkea kalkkikivijyrkänne Köningsstuhl, Keisarintuoli ovat Rügenin tunnetuimpia luontokohteita.

Auto on jätettävä parkkipaikalle, josta bussi vie Keisarintuolille. Kolmen kilometrin matkan voi myös patikoida jättipuiden siimeksessä luonnosta nauttien. Tien päässä pitää vielä maksaa erillinen pääsymaksu, jos haluaa nähdä jyrkänteen ylhäältä päin. Seuraamalla kylttiä Victoria-Sicht ja laskeutumalla portaita näkee jyrkänteen ilmaiseksi alhaalta päin.

www.nationalpark-jasmund.de

Prora

Binzin kaupungin pohjoispuolella sijaitseva Prora on vaikea uskoa todeksi ennen kuin itse sen näkee. Viehättävällä kapealla hiekkakannaksella puitten varjossa on natsien 1930-luvulla rakentama ”lomakylä”. Erikoista on rannan suuntaan rakennetun hotellin mittasuhteet: koko kompleksin pituus on lähes viisi kilometriä! Tilaa olisi ollut 20 000 lomailijalle. Rakennusta ei koskaan otettu käyttöön. Myöhemmin kommunistikaudella osaan rakennukseen sijoitettiin ulkopuolisilta suljettu DDR:n salainen sotilastuki

Karmeudestaan huolimatta Proraan kannattaa poiketa. Tiloissa on aiheeseen liittyvä museo (Dokumentations Zentrum Prora), taidegallerioita, kahviloita ym. Ja itse ranta on hyvin suosittu.

www.dokumentationszentrum-prora.de

Binz

1800-luvulla keisarivallan aikana Binzin rantabulevardit ja pitsihuvilat täyttyivät rikkaista lomanviettäjistä. Nyt eliitti on jälleen palannut. Hyvin hoidettu ranta ja värikkäät aurinkotuolit ovat tyypillisiä Binzille, kuten kaikille muillekin Rügenin lomakohteille. Binzin rantapromenadia reunustavat arkkitehtonisesti upeat luksushotellit. Ensivaikutelma muistuttaa enemmänkin Ranskan Rivieraa, kuin Itämeren lomakohdetta.

www.binz.de

Sellin ja Göhren

Jos Binzin ihmisruuhkat ahdistavat, voi siirtyä piirun verran itään Sellin ja Göhrenin rantakaupunkeihin. Molempien pikkukaupunkien 1920-luvulla meren päälle rakennetut pitkät rantalaiturit vetävät lomailijoita puoleensa. Göhrenin pikkumuseoissa voi tututusta myös Rügenin historialliseen elämänmenoon.

Oman viehätyksensä tarjoaa yli 100 -vuotias kapearaiteinen Roland-höyryjuna, joka puuskuttaa reitillä Lauterbach-Putbus-Binz-Sellin-Göhren. Junaan voi ottaa mukaan myös pyörän, ja näin voi mukavasti yhdistää juna- ja pyörämatkan.

www.sellin.de

www.goehren-ruegen.de

www.rasender-roland.de

Autoton Hiddensee

Rügenin kupeessa sijaitseva Hiddensee tarjoaa eksoottisen vaihtoehdon lomailuun, sillä saarella autot ovat kiellettyjä. Sinne pääsee lautalla useasti päivässä Stralsundista tai Schabrodesta Rügenin saarelta. Auto jätetään parkkipaikalle, mutta polkupyörän voi ottaa mukaan.

Lue lisää

Usedomin saari

Usedomin saari kilpailee Rügenin kanssa lomailijoista. Automatkailija voi yhdistää nämä kaksi kohdetta. Usedomin perinteiset kylpyläkaupungit Bansin, Heringsdorf ja Ahlbeck tarjoavat vielä enemmän luksusta kuin Rügen. Muun muassa Saksan viimeinen keisari Vilhelm II viihtyi Usedomin tyylikkäissä kylpyläkaupungeissa.

www.usedom.de

www.bansin.de

www.ahlbeck.de

www.kaiserbaeder.de

Täysin erilaisen kokemuksen tarjoaa Peenemünden toisen maailmansodan aikainen sotilastukikohta, jossa natsit Wernher von Braunin johdolla suunnittelivat saksalaisten ihmeasetta V2-ohjusta. Rakettiteollisuuden historiaan voi tutustua kiehtovassa Peenemünden museossa.

Peenemünde-museo

Miten sinne löytää: Tukikohta sijaitsee Usedomon saaren pohjoiskärjessä Itämeren rannalla. Autolla pääsee perille asti.

Sateen sattuessa

Jos sadepäivä yllättää, tarjoavat Vorpommernin kylpylät vaihtoehtoista ohjelmaa. Porealtaat, liukumäet, vesiputoukset, kiipeilyseinät, saunat ym. pelastavat muksujenkin lomapäivän.

HanseDom / Stralsund

www.hansedom.de

Ostseetherme / Usedom

www.ostsee-therme.de

Freizeitbad / Greifswald

www.sw-greifswald.com

Miten sinne pääsee

Suomesta kannattaa matkata Rügenille ensin iltalaivalla (Viking Line, Silja Line) Helsingistä Tukholmaan, josta seuraavana aamuna ehtii muutamassa tunnissa ajamaan Etelä-Ruotsiin Trelleborgiin. Sieltä voi jatkaa vielä samana iltana laivalla (Scandline) Rügenin saarelle Sassnitziin.

Myös Hangosta (Superfast) Rostockiin ja Helsingistä (Finnlines) Travemündeen on laivayhteydet. Saksan satamista ajaa muutamassa tunnissa Stralsundin kautta Rügenin saarelle.

Autolautalla pääsee Stahlbrodesta, joka sijaitsee Greifswaldin ja Stralsundin välissä, kätevästi Rügenin saarelle ja näin voi osittain välttää turistiruuhkat.

Wittowerin lautta

Lautta kulkee tunneittain 350 metrin kapeikon yli Breetzerin lahdessa. Varmista viimeisen lautan lähtöaika. Lauttamatka saattaa lyhentää reittiäsi oleellisesti.

Ota huomioon

Hanki tarkka Rügenin kartta. Huoltoasemilta on saatavana useita erilaisia vaihtoehtoja. Tiet ovat kapeita ja ruuhkaisia. Vaikka välimatkat ovat lyhyet, saattaa jonojen takia tuhraantua aikaa toisinaan yllättävän paljon. Meclenburg-Vorpommernin alueella on useita nostosiltoja, jotka ovat ylhäällä tiettyinä aikoina päivästä. Autoliikenne pysähtyy silloin noin vartiksi ja samalla liikenne ruuhkautuu. Usein myös kiertotiemerkki (Umleitung) saattaa yllättää. Maltti on siis valttia Rügenilläkin.

Meckelenburg-Vorpommern

Mecklenburg-Vorpommern, johon Rügenin saari kuuluu, on historiallinen Saksan osavaltio. Se kuului jaon aikana Itä-Saksalle. Alue oli jo keisarivallan aikana suosittu matkailualue kylpylöineen ja hoitolaitoksineen. Sen kaupungit ovat tunnettuja myös hansa-ajan tiiligotiikasta ja osa on UNESCON suojeluksessa.

Saksan yhdentymisen myötä omaisuutta on palautettu alkuperäisille omistajille. Monet huvilat on muutettu moderneiksi hotelleiksi. Mecklenburg-Vorpommernin hotellien taso onkin Saksan osavaltioista korkealaatuisin.

Mecklenburg-Vorpommern on myös saksalaisten kulttuurimatkalaisten hittikohde. Lukuisat musiikkifestivaalit, teatteriesitykset ja ulkoilmakonsertit houkuttelevat kesäisin suuria määriä matkailijoita

RÜGENIN FAKTAT

Saksan suurin saari.

DDR:n pohjoisin paikka.

Pinta-ala 926 km².

Pituus 50 km, leveys 40 km.

Itämeren rantaviivaa 580 km.

Hienohiekkaista ja loivasti syvenevää hiekkarantaa on kymmeniä kilometrejä.

Asukkaita 74 000.

Yhdistettiin mantereeseen pengertiellä vuonna 1937.

Rügen kuului Ruotsin valtakuntaan vuosina 1648-1815.

Lisätiedot www.ruegen.de

PLUSSAT

+ monipuolinen lomakohde

+ luonnonrauhaa ja upeita lapsiystävällisiä hiekkarantoja

+ historiallisia tutustumiskohteita

+ puhdas ilma ja vesi

+ runsaasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja

MIINUKSET

– elokuussa erittäin ruuhkainen

– sesonkiaikana kapeilla teillä pitkät autojonot

– sää saattaa vaihdella nopeasti

– rannoilla tuulee usein

– englantia osataan vähän

Jasmundin kansallispuisto

Sellin.
Binz.
Binz.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU