Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa on nyt rakkautta ilmassa

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa on nyt tekemisen meininki. Pitkään menikin koronakurimuksessa. Kasvihuoneet olivat sekä vuonna 2020 että 2021 pitkiä aikoja yleisöltä suljettuina, mutta koronasulkujen välillä ihmiset pääsivät vierailemaan kasvihuoneissa. Hyvin väkeä riittikin. Koronasulkujenkin aikana puutarhan ulkoalueet pidettiin avoinna vierailijoille.

Puutarhan suositut yleisötilaisuudet ovat jälleen käynnistymässä. Facebook-liven kautta voi seurata Rakkautta kasvihuoneissa -kierrosta. Ensimmäinen virtuaalikierros on 14.2. (artikkeli julkaistu kesällä 2022) Kierros on myös katsottavissa jälkikäteen tallenteena kahden viikon ajan. Hiihtolomaviikolla omatoimisia ja ohjattuja tiedetempauksia on tarjolla kouluikäisille.

Helmikuun ajan puutarhalla voi tutustua myös omatoimisesti rakkausteemaiseen kasvihuoneseikkailuun. Kasvihuoneisiin on sijoitettu kaksitoista rakkaudesta kertovaa kasvia. Niiden symboliikkaan voi tutustua ottamalla mukaan kierrokselle aulasta opaslehtisen.

Paikkahan on mitä ihanteellisin kasvitieteelliselle puutarhalle. Turun kaupungin kupeessa sijaitseva Ruissalon lehtomainen saari on luonnoltaan ja kulttuurihistorialtaan arvokas. Turun yliopiston hallinnoima puutarha on tieteellinen tutkimuskeskus, mutta se on avoinna myös yleisölle. Täällä voi tehdä kiehtovan elämysmatkan maailman eri kolkkaan tutustumalla eksoottisiin kasveihin.

Tuhansien kasvien kokoelma on esillä ulko- ja sisäpuutarhassa. Jälkimmäinen on avoinna myös talvisin. Kasvihuoneissa on monipuoliset mehikasvien ja trooppisten lajien kokoelmat. Ulkopuutarhassa on hyötykasveja, ruusuja, kivikkokasveja ja erilaisia puita sekä pensaita. Keinolammet ympäristöineen esittelevät kotimaisia ranta- ja vesikasveja.

Kasvihuoneet on jaoteltu maanosittain ja kasvillisuusvyöhykkeittäin. Mehikasvihuoneessa voi ihailla Uuden maailman kaktuksia, Afrikan ja Aasian aavikoille tyypillisiä kasveja. Araukariahuoneen subtrooppinen ilmasto tuo tuulahduksen eteläisen pallonpuoliskon kasvimaailmasta. Puusaniaiset ja käpypalmut ovat eläviä fossiileja, sillä ne elivät maapallon pinnalla hirmuliskojen aikakaudella.

Yksi huoneista on omistettu Amerikan sademetsäkasveille. Kostean lämpimässä viihtyvät jättiläislumpeet. Täältä löytyy myös hyönteissyöjänä tunnettu kaakkoisaasialainen kannuskasvi, joka pyydystää hyönteisiä.

Välimerenilmastohuoneesta löytyy monille etelänmatkoilta tuttuja oleantereita, oliivipuita ja sitruspuita. Korkeuksiin kiipeilevän värikkään ihmeköynnöksen (Bougainvillea) tunnistaa moni. Talvipuutarhahuoneessa 10-15 asteen lämmössä saadaan moni kasvi kukkimaan pidempään.

Banjo ja Bindi -epolettikaijat ovat sattumalta puutarhan erikoisuus. Eräs henkilö yritti tuoda papukaijalinnut Suomeen laivalla Tukholmasta. Linnut jäivät kuitenkin tullin huomaan, sillä niiden maahantuomiseksi ei ollut tarvittavia asiakirjoja. Pariskunta sai uuden kodin, sillä linnut saavat nyt elää vapaasti yhdessä troppisen lämpöisessä kasvihuoneessa.

Ulkoalueen puutarha on laajennettu vuosien aikana. Osa alueesta on varattu hyötykasveille ja koristeperennoille. Yksi puutarhan käytävistä on nimetty Pietari Kalmin mukaan. Hän oli 1700-luvulla elänyt suomalainen kasvitietieteilijä.

Sisätiloissa sijaitsee Cafe Vanha Tammi. Tarjolla on kahvia, leivonnaisia ja keittolounasta tropiikin siimeksessä. Pelkkä vilkaisu siihen, mitä on tarjolla, tuo veden kielelle.

RUISSALON KASVITIETEELLINEN PUUTARHA

Osoite: Ruissalon puistotie 215, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.