Rukajärvi-keskus – tarjolla on kattava annos jatkosodan Rukajärven taisteluista

POHJOIS-KARJALA / LIEKSA – Legendaarinen Ru­ka­jär­ven tie alkaa Liek­san rau­ta­tiea­se­mal­ta ja kulkee Nurmijärven ja Kivivaaran kylien kautta kohti Venäjän rajaa. Tie päättyy Venäjän puolella Rukajärvelle. Reitin pituus on yhteensä 230 kilometriä, josta Suomen puolella sijaitsee vain 44 kilometriä.

Rukajärven tie kuuluu tärkeänä osana Suomen sotahistoriaa. Kyseessä on kuuluisa tais­te­lu­tie, jo­ka näyt­te­li isoa roo­lia jat­ko­so­dan ai­ka­na. Sitä käytettiin usean vuoden ajan Rukajärven rintamalinjan joukkojen liikennöintiin ja huoltamiseen. Nyt historiallinen tie museoineen toimii suosittuna matkailukohteena.

Vielä talvisodan aikana venäläiset sotilaat tunkeutuivat Rukajärven tietä pitkin useamman kilometrin Suomen puolelle, mutta vihollinen työnnettiin vuoden 1939 mennessä takaisin omalle puolelleen. Jatkosodassa elokuussa 1944 Rukajärvellä käytiin Suomen ja neuvostoarmeijan välillä viimeiseksi jäänyt taistelu. Vasta aselevon jälkeen joukot marssivat takaisin Suomen puolelle.

Joukkoja johti talvi- ja jatkosodassa komentaja, erämaasodan taitaja, kenraalimajuri Erkki Raappana. Korpisotureiden kunnioittamalle esimiehelle myönnettiin myöhemmin Mannerheim Risti.

Rukajärven tie kulkee nykyisin lähes sota-aikaista reittiä. Lähellä Nurmijärven kylää, vain noin viidentoista kilometrin päässä Venäjän rajasta, sijaitsi Rukajärven tien tärkein huoltopaikka, Jukolan Motti. Se oli jatkosodan aikana Rukajärven rintamalle tapahtuvan liikenteen tärkein läpikulkupaikka. Tällä paikalla tarkastettiin kaikki rintamalta tullut ja sinne menevä liikenne. Jukolan Motti toimi myös joukkojen täydennys- ja koulutuskeskuksena sekä sen kautta hoidettiin myös joukkojen huoltoa.

Jukolan Motti rakennuksineen purettiin heti sodan jälkeen, mutta myöhemmin alueelle pystytettiin paikan historiasta kertovat esittelytaulut ja myös sotahistoriasta kiinnostuneille iso kota, jossa voi jopa yöpyä. Rakennuksessa on myös valokuvanäyttely ja infotaulut.

Nurmijärven kylän seurantalolla sijoitettiin Rukajärven suunnan historiasta kertova valokuvanäyttely.

Jos ei ole mahdollisuutta lähteä seuraamaan varsinaista Rukajärven tietä kohti Venäjän rajaa, kannattaa ainakin tutustua Lieksan rautatieasemalla sijaistevaan Rukajärvi-keskukseen. Se tarjoaa valokuvineen ja historiallisine esineineen kattavan annoksen jat­ko­so­dan Ru­ka­jär­ven tais­te­luis­ta. Tarjonta on tietopuolinen, joten se sopii parhaiten erityisesti sotahistorista kiinnostuneille.

Toinen mielenkiintoinen paikka sotahistoriasta kiinnostuneille on Lieksan Ti­mit­ras­sa, paikallisen ra­ja­var­tioa­se­man yh­tey­des­sä sijaisteva Ra­ja­pe­rin­ne­ta­lo. Sen näyt­te­lyn esi­neet, ku­vat ja teks­tit täydentävät Rukajärven tien sotahistoriaa.

RUKAJÄRVI-KESKUS

Osoite: Asema-aukio 2, (Rautatieasema), Lieksa.

KARTTA

Lue lisää

RA­JA­PE­RIN­NE­TA­LO

Osoite: Timitranrannantie 3, Lieksa.

KARTTA

LUE MYÖS: Eva Ryynänen, Paaterin kirkko ja ateljee – eräs tunnetuimmista suomalaisista kuvanveistäjistä

LUE MYÖS: Pielisen museo – nähtävää olisi useammallekin reissulle

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.