PIRKANMAA / TAMPERE – Mikä ihmeen kuvapuhelin? Tai mikä oli Tampereella toiminut Tamvisio? Museokeskus Vapriikin Mediamuseo Rupriikki kertoo vastauksen. Kuvapuhelin oli 1980-luvulla kehitetty tekniikka, joka mahdollisti kuvan välittämisen puhelinlinjaa pitkin. Suomessa kehitetty idea ei koskaan menestynyt.
Sen sijaan Tamvisio oli aikansa uranuurtaja. Ensimmäiset televisiot saapuivat Suomeen 1950-luvulla. Helsinkiläinen Tesvisio oli ensimmäinen kotimainen televisiokanava. Tampereella paikalliset televisiokerhon jäsenet aloittivat omat ensimmäiset koelähetyksensä vuonna 1957. Tamvisio oli saanut alkunsa.
Vuonna 1964 Tamvisio siirtyi Yleisradiolle. Tamvision aloittama tamperelainen televisioperinnettä on jatkanut Ylen TV2.
Rupriikki on median ja joukkoviestinnän historiaan keskittyvä museo. Alan kehitys on ollut niin nopea, että monille varttuneemmille museonkävijöille esillä oleva esineet ovat perin tuttuja. Sen sijaan nykynuorisolle lankapuhelin on jo historiaa. Museon puhelinkoppikin on jo menneisyyttä, kuten myös tutunnäköiset Nokian käytöstä poistuneet kännykkämallit.
Rupriikin mielenkiintoisinta antia ovat ”entisaikojen” viestintämallit, faksit, kaukokirjoittimet ja lennättimet. Faksit olivat vielä 1990-luvulla tärkeä osa yritysten toimintaa. Museossa on nähtävänä muun muassa Posti- ja telelaitoksen pääjohtajan Pekka Vennamon virka-autossa käytössä ollut faksilaite.
Menneisyyttä edustaa myös Siemensin ”Musta-Rudolf” kaukokirjoitin 1950-luvulta. Sitä käytettiin merkkimuotoisten sähköisten viestien lähettämiseen.
Merkittävin uudistus ihmisten välisessä viestinnässä on ollut varmasti ”kaukokorvalla” eli puhelimella. Aluksi piuhoja vedettiin kahden yksittäisen puhelimen välille, kunnes puhelimien yleistyessä perustettiin puhelinkeskuksia. Puhelinta ei pidetty sotilaallisesti merkittävän, joten puhelinlaitoksia sai perustaa melko vapaasti.
MEDIAMUSEO RUPRIIKKI
Osoite: Alaverstaanraitti 5, Vapriikki, Tampere.