Meille seuroille Ruutu on ilmainen eli selostajat ja kuvaus tulee Ruudun puolesta. En uskalla lähteä kommentoimaan. Ei saada puhua eurojen tasolla.
Seurat saavat TV-sopimuksesta rahaa. Sanoma vastaa kaikista tuotantokustannuksista. Kaikki menee Sanoman piikkiin.
On sovittu ettei summista puhuta, koska myöskään muut lajit eivät kerro summia.
Siinä eri palloilulajien seurojen vastauksia, kun Jälkipeli uteli Nelonen Median (Sanoma Oy) omistaman Ruudun suoratoistopalvelun kanssa tehdyistä yhteistyösopimuksista. Yksityiskohtia ei avata edes muille lajiliitoille, saatika ulkopuolisille.
Jääkiekon SM-liigaa ja Mestistä lukuun ottamatta lähes kaikkien kotimaisten palloilulajien pääsarjojen lähetysoikeudet ovat Ruudulla. Se vastaa noin parinkymmenen kotimaisen pääsarjan lähetyksistä yksinoikeudella, eli tarjolla on yli 4 000 suoraa urheilulähetystä vuodessa.
Ruudun eri lajit toimivat eri tavoin rahan jaon suhteen. Joissakin lajeissa lajiliitoilla on isompi vastuu lähetyksen toteuttamisessa. Toisessa lajissa taas Ruudun oma vastuu lähetysten tuottamisesta on suurempi.
Jätetään muut Ruudun lajit vähemmälle ja keskitytään salibandyn F-liigan otteluihin – etenkin, kun kyseisen suoratoistopalvelun katsotuimmat klipit vaikuttavat olevan juuri salibandystä.
F-liiga on tehnyt miesten ja naisten liigan osalta televisiointisopimuksen. Joukkueet ovat velvoitettu lähettämään kaikki ottelunsa suorina lähetyksinä. Kun Ruudun korvaukset eivät ole julkista tietoa, ei myöskään kerrota lähetyksiä seuraavien katsojien lukumääriä. Ainoastaan se on kerrottu, että salibandyssä Ruudun katsojamäärät ovat olleet mukavasti nousussa.
Salibandyssa joukkue saa tietyn summan rahaa jokaisesta tuotetusta pelistä. Vaatimuksena on se, että miesten pelit täytyy olla monikameratuotantoa ja selostettuja. Mainokset ja katkot vaativat myös aina ohjaajan. Miesten F-liigaottelussa Ruudun maksamasta korvauksesta jää pieni siivu joukkueellekin, mutta naisten korvaus on niin pieni, että tuotannon kulujakaan ei saa sillä katettua.
Salibandyssä lopputulos on ollut perin kirjava.
Osassa salibandylähetyksissä, jotka eivät ole Ruudun omaa tuotantoa, on seuran puolesta tehty ennakkostudiot ja erätaukohaastattelut. Osassa lähetyksissä ei ole mitään ylimääräistä.
Kun Ruudun tarjoamissa otteluissa on usein lajiliiton varaama selostaja, joutuu salibandyssä F-liigan seura itse vastaamaan sekä kuluista, mutta myös hankkimaan tarvittava henkilökunta selostajineen. Kun kulut pitää saada alas, selostajaksi valikoituu toisinaan oman joukkueen kiihkein kannattaja. Ja se näkyy ja kuuluu kiusallisella tavalla selostuksissa.
Joni Salo-oja selostajana ja Julius Mella kommentaattorina tekevät positiivisen poikkeuksen.
Parivaljakko on mukana, kun oma joukkue FBC Loisto pelaa. Harvalla selostajalla ja kommentaattorilla on yhtä vahvaa seurasidonnaisuutta kuin näillä kahdella. Silti se ei kuulu mitenkään ottelulähetyksissä. Ottelutapahtumia välitetään tasapuolisen ammattimaisesti kaikille eikä vain Loiston kannattajille. Ja mikä on välittäessä, kun Salo-ojan ja Mellan taustatiedot naisten F-liigasta ovat poikkeuksellisen laajat.
Miksi olette päätyneet tasapuoliseen selostukseen, vaikka seurasidonnaisuutenne on vahva?
– Tuotamme myös LoistoCastia ja sen kautta olemme halunneet olla kaikille tasapuolisia. Alun perin olimme FBC Loiston podcast, mutta aika nopeasti irtauduttiin seurasidonnaisuudesta. Kuulijakuntamme olisi paljon pienempi, jos tekisimme sitä vain seuran näkökulmasta. Selostajan tehtävä on tulkita ottelua ja selostuksen pitää olla tasapuolinen, jotta kuka tahansa voi kuunnella ottelua. Tavoitteena on, että tästä tulisi meille molemmille ammatti. Kyse on ammattiylpeydestä.
Kuinka paljon henkilökuntaa Ruudun naisten F-liigan lähetys vaatii ja mistä osaava henkilökunta saadaan otteluihin?
– Loiston ottelutapahtuman taustalla on nykyisin ammattilaiset, FihlmanMedia Oy, Joonatan Fihlmanin johdolla. Illan aikana selostajien lisäksi tarvitaan kuvaajia ja ohjaaja.
Naisten F-liigassa Ruudun tarjoama korvaus on niin pieni, että pakollisia kulujakaan on vaikea kompensoida.
Miten itse koette nykytilanteen?
– Ei tästä seuralle jää mitään voittoa. Korvaus on niin pieni. Tämä on kuitenkin paikka, missä media-alan opiskelija pääsee harjoittelemaan aidossa ympäristössä. Tässä yhteydessä haluamme nostaa hattua Kokkolan suuntaan. Siellä tehdään rakkaudesta lajiin kovaa työtä. Paikallinen Nibacos tekee loistavia lähetyksiä niin junioreissa kuin aikuistenkin sarjoissa.
Salibandy saa Ruudun kautta näkyvyyttä. Miksi siis lähteä otteluun, kun helpommalla ja edullisemmin voit nauttia illan ottelusta juuri silloin kuin itsellesi parhaiten sopii. Kotisohvalta voi suoratoistopalveluiden avulla moninkertaistaa illan urheilutarjonnan. Salibandyssä vieläpä Salo-ojan ja Mellan laadukkaasti selostamana.
Koetteko ristiriitaa, kun hyvin toteutettu TV-lähetys vähentää intoa ostaa pääsylippu paikan päälle?
– Ymmärrämme niitä ihmisiä, jotka haluavat seurata muitakin otteluita, niin miksi lähteä peliin. Kotona ei tietenkään saa samanlaista livefiilista kuin paikan päällä.