PIRKANMAA / SÄÄKSMÄKI – Sääksmäki tunnetaan kulttuurista, historiasta ja kauniista järvimaisemistaan. Sääksmäen kuuluisa silta on ikuistettu monilla lomamatkoilla. Paikkakuntaan liittyvien kirjailijoiden ja taiteilijoiden lista on pitkä. Täällä ovat vaikuttaneet tai asuneet muun muassa Eino Leino, Mauri Sariola ja Emil Wikström. Myös Joel Lehtonen, Aaro Hellaakoski, Larin-Kyösti (Kyösti Larson) ja Kari Suomalainen viettivät kesät Sääksmäellä. Presidentti Svinhufvud syntyi Sääksmäellä.
Sääksmäen keskiaikainen harmaakivikirkko vaikuttaa poikkeuksellisen komealta. Vieressä seisova kivinen kellotapuli korostaa vaikutelmaa. Paljon on kirkon historian aikana tapahtunut, onhan sillä ikää jo yli 500 vuotta. Ulkonäkökin on muuttunut, sillä kirkko vaurioitui pahoin vuoden 1929 tulipalossa.
Korjaustöiden ansiosta kirkon ulkonäköä palautettiin enemmän keskiaikaiseksi. 1930-luvun entisöinnin yhteydessä sääksmäkeläinen taiteilija Kalle Carlstedt teki kirkon uudet katto- ja seinämaalaukset. Kirkon sisätiloissa oli aikoinaan arvokkaita pyhimysveistoksia. Suurin osa niistä on siirretty Kansallismuseoon, mutta pari on jätetty Sääksmäelle.
Kirkon vieressä sijaitsee Sääksmäen kotiseutumuseo, Molkan talo, joka on siirretty Saarioispuolelta Kirkonmäelle 1950-luvulla. Sääksmäki-Seura sai lahjoituksena torpan ja pitäjän alueelta kerätyn kattavan esinekokoelman. Torppa on perinteinen paritupatyyppinen asuinrakennus, jonka molemmissa päissä on tupa ja välissä porstua. Jälkimmäisen kautta tultiin sisäpuolelle. Lisäksi rakennuksessa on pieni peräkamari. Kotiseutumuseon sisätilat on sisustettu talonpoikaisajan esineillä ja huonekaluilla.
KIRKKO JA KOTISEUTUMUSEO
Osoite: Kirkkovainiontie, Sääksmäki (Valkeakoski).
LUE MYÖS: Päivölän Mannerheim-kokoelma on eräs Suomen laajimmista
LUE MYÖS: Pehr Evind Svinhufvud syntyi Rapolan kartanossa
LUE MYÖS: Rapolan muinaislinnan sijainti tarjoaa upeat näkymät
LUE MYÖS: Visavuoren Emil Wikströmin taiteilijakoti on monen suosikkikohde
LUE MYÖS: Voipaalan kartano tunnetaan kummituksista ja komeasta puistostaan