POHJOIS-KARJALA / ILOMANTSI – Heti kun astuu ovesta sisälle ensikertalainen hämmästyy näkemästään. Paikalliset seurakuntalaiset ovat ehkä tottuneet perin erikoiseen kirkkoonsa, vaikka vastaavanlaista toista luterilaista kirkkoa ei ole Suomessa.
Ilomantsin evankelisluterilaisen pyhätön erikoisuus on sisätilojen poikkeuksellinen värikkyys. Muista pelkistetyistä luterilaisista kirkoista poiketen Iisalmen kirkon sisäseinät peittyvät värikkäisiin maalauksiin. Koristeet maalasi Samuel Elmgren 1830-luvulla. Hän ikuisti lukuisiin Raamatun kertomuksia esitteleviin maalauksiinsa toista sataa enkeliä, ja siksi kirkkoa kutsutaankin ”Sadan enkelin kirkoksi”. Ehkä inspiraationa oli paikkakunnan toinen kirkko, kauniisti koristeltu Pyhä Elian ortodoksinen kirkko.
Nykyistä edeltänyt kirkko paloi. Niinpä seurakunnalle tuli tarve rakentaa uusi palaneen tilalle. Työ tilattiin kiteeläiseltä Henrik Johan Mecheliniltä, mutta hän kuoli tapaturmassa ennen kuin kirkko saatiin valmiiksi. Hänen poikansa Johan Henrik Mechelin johdolla kirkko saatiin valmiiksi vuonna 1796. Tilaa saatiin 800 seurakuntalaiselle.
Kirkkoa on korjattu olemassaolonsa aikana useampaan kertaan. Alkuperäinen paanukatto on korvattu peltikatolla. Ulkoseinien vaakalaudoitus on vaihdettu pystylaudoitukseen. Keltainen väri on muuttunut punaiseksi. Lämmitysjärjestelmäkin on vaihtunut maalämpöön.
Kirkon urut ovat Kangasalan urkutehtaan vuodelta 1933.
Kirkon vieressä oleva kellotapuli rakennettiin vasta vuonna 1803. Kirkkomaalla on iisalmelaisen herätysliikkeen johtajan Henrik Renqvistin ja lähetyssaarnaaja Pietari Kurvisen muistomerkit.
Kirkosta on tehty hieno virtuaaliesitys.
SADAN ENKELIN KIRKKO
Osoite: Henrikintie 2, Ilomantsi.
Kesällä 2024 on menossa ulkomaalaus.
LUE MYÖS: Suomen Itäpiste – tätä idemmäksi ei ole asiaa
LUE MYÖS: Möhkön ruuki sijaitsee aivan Venäjän rajan tuntumassa
LUE MYÖS: Parppeinvaaran runokylä esittelee monipuolisesti Pohjois-Karjalan erityispiirteitä
LUE MYÖS: Rajakenraalin maja toimi sotasankari Raappanan asuin- ja komentokämppänä
LUE MYÖS: Ilomantsin Sotatie on mielenkiintoinen kohde sotahistoriasta kiinnostuneille
LUE MYÖS: Taistelijan talo on rakennettu kunnianosoituksena sotiemme veteraaneille