Sagalund on Suomen ensimmäinen ulkoilmamuseo

VARSINAIS-SUOMI / KEMIÖNSAARI – Retkipäivän Kemiönsaarella voi aloittaa Kemiön taajaman kupeessa sijaitsevasta Sagalundin kotiseutumuseosta. Vastaavia on Suomessa muitakin, mutta vuonna 1900 perustettu Sagalund on maamme ensimmäinen ulkoilmamuseo. Se on jopa vanhempi kuin Helsingin Seurasaari.

Kaikesta on kiittäminen opettaja Nils Oskar Janssonia (1862-1927).

Hänen esikuvansa oli kasvitieteilijä Carl von Linné ja tiedemiehen Uppsalassa sijaitseva maatila. Jansson kävi myös tutustumassa Tukholman Skanseniin. Naapurimaasta mallia ottaen Johansson keräsi ja dokumentoi oman kotisaarensa menneisyyttä opettajantyönsä ohella. Hän päätti perustaa Kemiönsaarelle ulkoilmamuseon, jonka ympärillä olisi samalla kasvitieteellinen puutarha.

Sagalund esittelee Suomen ruotsinkielisen rannikkoseudun talonpoikaista asumiskulttuuria. Sagalundissa esitellään torppareiden, säätyläisten ja talonpoikien elinolosuhteita aina 1750-luvulta alkaen.

Kemiössä syntynyt Jansson valmistui opettajaksi Uusikaarlepyyn seminaarista. Valmistumisensa jälkeen hän palasi takaisin kotisaarelleen Vretan kansakouluun. Keräilyharrastuksensa hän oli aloittanut jo nuorena poikana. Oppilaat olivat tietoisia opettajansa harrastuksesta ja he toivat kotoaan useita vanhoja esineitä Janssonin kokoelmiin. Kiitoksena oppilas sai vaatimattomasti ja säästeliäästi eläneeltä opettajaltaan pienen kolikon.

Yhdessä opettajakollega Adèle Wemanin kanssa Jansson teki uranuurtavaa työtä sekä koulussa että perustamassaan nuorisoseurassa. Villa Sagalund valmistui vuonna 1911 Janssonin ja Wemanin yhteiseksi eläkeasunnoksi. Nuorisoseura kustansi hankkeen korvauksena opettajien tekemästä arvokkaasta työstä.

Jansson ehti asua omassa asunnossaan viidentoista vuoden ajan. Neiti Wemanin asui huvilassaan vuodesta 1912 kuolemaansa saakka 1932. Talvet hän asui Helsingissä. Adèlen kerrotaan saapuneen kesäisin Kemiöön Amos Anderssonin autokyydillä.

Kemiön keskustan tuntumassa sijaitseva Sagalund on nykyään vilkas kulttuurikeskus. Alueella on yli parikymmentä erilaista saariston vanhaa rakennusta. Ne on ryhmitelty Sagalundgårdenin, entisen Vrethallan emäntäkoulun, Vretan kansakoulun ja nuorisoseurantalon ympäristöön.

Sagalund on kuin kylä kylän sisällä – rakennuksia, jotka liittyvät Kemiön saaren historiaan – vanha kyläkoulu, käräjätalo, tuulimylly ja torppa.

Erityisesti lapset on otettu huomioon. Heille halutaan tarjota elämyksiä, joiden avulla voi oppia menneisyydestä, vanhoista työtavoista ja vanhan ajan askareista. Sagalundissa on leikkinavetta, jossa on puusta ja paperimassasta tehtyjä eläimiä. Niillä lapset saavat leikkiä ja tehdä navettapuuhia. Tavoitteena on antaa lapsille käsitys entisajan maatalon arjesta.

Pikku-Sagalund on punainen mökki, jossa lapset saavat myös leikkiä. Vanhanaikaiset lelut ovat vapaasti käytettävissä. Onpa päärakennuksessa leikkisairaalakin. Opettaja Janssonin aikana oppilailla oli oma kukka- ja kasvimaa. Nykyisin Sagalundin puutarhassa on niin sanottu koulupuutarha muistuttamassa näistä ajoista.

SAGALUNDIN MUSEO

Osoite: Museotie 7, Kemiö.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bengtskärin majakkasaareen liittyy poikkeuksellisen tarina – karu kalliosaari tarjoaa eksotiikkaa matkailijalle

LUE MYÖS: Björkbodan lukkomuseo tärkeä osa Kemiönsaaren historiaa

LUE MYÖS: Luontokeskus Sinisimpussa perehdytään saariston eläimistöön ja kasvillisuuteen

LUE MYÖS: Amos Andersonin Söderlångvikin kartano tarjoaa unohtumattoman elämyksen

LUE MYÖS: Taalintehtaalla entisaikojen ruukkihistorian aistii kaikkialla

LUE MYÖS: Kemiönsaaren Västerbuktenin uimaranta on harvinaisuus – tänne kannattaa tulla kauempaakin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.