Sahan museo on entinen sahan työntekijän asunto

ETELÄ-SAVO / PUUMALA – Todennäköisesti nimi Elsa Heporanta (1883-1960) ei kerro monille juurikaan mitään. Hänet kuitenkin mainitaan aina, kun tutustutaan Puumalassa sijaitsevaan Sahan museoon. Elsa oli Sahalahden sahanhoitajan Juhani Koposen tytär. Elsa tunnetaan parhaiten Kalevala Korun perustajana. Elsa oli myös kirjailija, joka teoksessaan Ursula Keivaara kertoo lapsuudestaan sahaympäristössä.

Paljon on kuitenkin muuttunut Elsan lapsuuden ajoista. Sahan toiminta lakkautettiin jo vuosikymmeniä sitten. Jotain on sentään jäänyt. Muun muassa virtavassa koskessa on yhä nähtävänä vanhoja uittorännejä. Sahanvalttarin eli johtajan komea asunto on säilynyt. Nyt sen tiloissa toimii ravintola.

Paikan historia ulottuu 1700-luvulle, kun kruununvouti Johan Vilhelm Meinader perusti vesivoimalla toimivan Miettulan sahan. Siihen aikaan Puumala sijaitsi Ruotsin ja Venäjän rajalla. Venäjä tarvitsi paljon puutavaraa. Sitä jopa salakuljetettiin rajan toiselle puolelle tullimaksujen kiertämiseksi. Alueen viimeinen saha purettiin vuonna 1936. Viimeinen omistaja oli Enso Gutzeit Oy.

Sahan työntekijät asuivat perheineen omissa rakennuksissaan. Yksi niistä toimii nykyään museona. Talo oli tarkoitettu kahdelle perheelle. Molemmilla oli käytössään keittiö ja kamari. Asuminen oli vaatimatonta, mutta siihen aikaan eivät vaatimuksetkaan olleet kovin suuria.

Asunnot on sisustettu kahden eri aikakauden tyyliin. Toinen kodeista kertoo, millaista oli 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Toinen on sisustettu vuoden 1944 aikaan. Huonekalut ja esineet eivät ole alkuperäisiä, vaan ne on kerätty eri puolilta Puumalaa. Asunnot on yhdistetty museotoimintaa varten väliovella.

Muutama piha-alueen rakennuksista on myös säilynyt. Osa aitoista käytettiin ruokavarastona, osa tavaroiden säilyttämiseen. Kummallakin asunnolla oli käytössään omat varastotilansa. Osa museoalueen rakennuksista on tänne siirrettyä.

Nykyään Sahan museo on muuntautunut pakopelihuoneeksi, jossa historiaa kerrotaan uudella tavalla.

SAHAN MUSEO

Osoite: Lietvedentie 830, Puumala.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Konekiväärikorsu oli osa Salpalinjaa

LUE MYÖS: Liehtalanniemen museotila oli pitkään originellin isännän koti

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.