Sähkömuseo kertoo paimiolaisten sähköisestä menneisyydestä

VARSINAIS-SUOMI / PAIMIO – Suomen sähköisin kunta! Paimiolaiset ovat aina olleet ylpeitä sähköisestä menneisyydestään. Katetta osuvalle mielikuvalle riittää, sillä Paimiossa sytytettiin sähkövalot jo yli sata vuotta sitten. Tarina kertoo, miten alussa oli vain Iso-Iivari ja tolppakengät. Iivari Hemming Lähteenmäki (1900-1979) osasi aavistaa sähkön merkityksen maaseudullakin. Hän kiersi talosta taloon ja toi sähkön paimiolaisiin koteihin.

Lempinimi Isä-Iivari tuli siitä, kun poika oli jo nuorena pidempi kuin moni muu. Alle parikymppisenä Iivari on Lounais-Suomen Sähkö-osakeyhtiöllä puutarhatöissä, mutta eteni siitä nopeasti apupojaksi kaivamaan reikiä sähkötolpille. Myöhemmin Iivari kouluttautui ammattitatoiseksi sähkömiehelsi ja perusti oman yrityksen.

Vuosikymmenien aikana Sähkö-Lähteenmäki kasvoi erääksi Suomen suurimmaksi sähköalan yritykseksi. Yhdessä Lounais-Suomen Sähkön kanssa yritykset työllistivät parhaimmillaan joka viidennen paimiolaisen. Onkin ymmärrettävää, että Paimiossa on yksi Suomen harvoista sähkön historiaa esittelevistä museoista.

Paimion Sähkömuseo sijaitsee keskustassa Vistantien varrella paloaseman vieressä. Sen tunnistaa jykevästä graniittirakennuksesta. Museo avattiin vuonna 1995. Nuorehkosta iästään huolimatta museon kokoelmia on jo ehditty uusimaankin. Esillä on kerrallaan vain pieni osa Sähkömuseosäätiön sähköalaan liittyvistä esineistä. Kolmikerroksisessa kivirakennuksessa toimii kesäisin myös Paimion kaupungin matkailuneuvonta.

Iivari jäi eläkkeelle kauppaneuvoksena vuonna 1968. Hänen poikansa Jukka Lähteemäki siirtyi yrityksen johtoon.

Museo kertoo Lounais-Suomen Sähkön ja Sähkö-Lähteenmäen historiasta, sähkön tuotannosta ja jakelusta. Molemmat yritykset olivat myös museon perustajia yhdessä Paimion kunnan ja kotiseutuyhdistys Paimio-Seuran kanssa. Näyttelyihin on lisätty audiovisuaalista materiaalia entisaikojen sähkönkäytöstä ja mielenkiintoisista sähköisistä ilmiöistä. Museoon on hankittu plasmapallo, jonka avulla voi itse tehdä ja nähdä sähköpurkauksia. Museon kokoelmista löydät myös runsaasti sähköalan kirjallisuutta ja vanhoja ammattilehtiä.

Sähkömuseon tiloissa toimii Museopuoti, josta voi ostaa sekä museon että paikallisten käsityöläisten ja taiteilijoiden tuotteita.

SÄHKÖMUSEO

Osoite: Vistantie 24 Paimio.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: August Pyölniitun museo kertoo paimiolaisen originellin mielenkiintoisesta elämästä

LUE MYÖS: Korkea Nakolinnanmäki oli aikoinaan hyvä puolustuspaikka

LUE MYÖS: Käsityömuseo Miila syntyi testamentin turvin

LUE MYÖS: Paimion parantola on Alvar Aallon suunnittelemista rakennuksista eräs hienoimmista

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.