Sähköpyörä on nopein kulkuväline taajamassa

Paluuta ei ole perinteiseen polkupyörään! Näin vakuuttaa kokenut sähköpyörän käyttäjä raisiolainen Lauri Hokkinen. Perheen kakkosauto on korvattu sähköavusteisella polkupyörällä.

Lauri Hokkinen hankki oman sähköpyöränsä jo viisi vuotta sitten. Ajokilometrejä on kertynyt tuhansia. Alkuperäiset akut ovat yhä käytössä.

– Päivittäiset kauppamatkat ja kirjastokäynnit hoituvat sähköpyörällä, samoin matkat Raisiosta Turkuun. Sähköpyörillä tehdyillä työmatkoilla tulee olemaan suuri tulevaisuus. Samalla saa terveyttä ja liikuntaa, kertoo Hokkinen.

Polkupyörämatkailu Suomessa on vielä vähäistä verrattuna Saksaan ja Alankomaihin, joissa sähköpyörät yleistyivät jo pari vuosikymmentä sitten. Saksa on myös perin tuttu pyöräilymaa Lauri Hokkiselle. Hän on taittanut siellä sähköavusteisella fillarilla yli 100 kilometrinkin päivämatkoja.

– Päivämatkat voi kaksinkertaistaa etenkin, jos on käytössä kaksi akkua. Lataaminen tapahtuu yöllä majapaikassa eikä siitä Saksassa veloiteta erikseen. Saksassa pyörämatkailu on erittäin suosittua. Nykyisin joka kymmenes Saksassa myyty pyörä on varustettu sähkömoottorilla.

Akun suomaa toimintamatkaa kilometreissä mitattuna ei voi yksiselitteisesti määritellä. Mahdollinen ajomatka on kuitenkin kymmeniä kilometrejä.

– Toimintamatkaan vaikuttaa monta eri tekijää, kuten akkujen ikä ja teho, valittu avustusteho, tuulet, mäkisyys, tienpinnan laatu ja pyöräilijän sekä varusteiden paino.

Kallis akku on sähköpyörän oleellisin osa, joten sen kunnosta kannattaa pitää huolta. Lataukseen menevä sähkönkulutus on niin pieni, että se ei vaikuta kilometrikustannuksiin.

– Akun täyteen lataus kestää 3-5 tuntiin. Koskaan sitä ei kannata jättää pidemmäksi ajaksi täysin tyhjäksi. Talvellakin kannattaa ladata akku muutaman kerran. Akkua ei pidä jättää myöskään pakkaseen, vaan se kannattaa tuoda aina sisätiloihin.

Moottorista huolimatta sähköpyörää on poljettava, jotta se liikkuisi. Vetoapu kytkeytyy pois päältä, kun pyörän nopeus ylittää 25 km/h. Lujempaakin pääsee, mutta silloin mennään eteenpäin lihasvoimalla.

– Sähköpyörä on tukevamman rakenteen, akun ja moottorin ansiosta muutamaa kiloa painavampi kuin tavallinen pyörä, joten ilman avustusta sitä on hieman raskaampi polkea. Pyörä rullaa kuitenkin normaalisti.

Sähköpyörällä voidaan tasata polkijoiden kuntoeroja. Koko perhe voi tehdä yhteisiä pyöräretkiä. Koska matkavauhti on sähköpyörällä suurempi kuin perinteisellä pyörällä, pitää liikenteessä olla tavallista varovaisempi.

Sähköavusteinen pyörä on vasta nyt yleistymässä Suomessa. Valikoima on laajentunut ja hintahaarukka on lavea. Yksi on kuitenkin varma: halvalla ei saa hyvää. Onneksi erikoisliikkeet eivät edes tarjoa sähköpyörien halpamalleja. Koska runkokokojakin on useita, on koeajo välttämättömyys ennen ostopäätöksen tekemistä.

– Erilaisia malleja on tullut paljon markkinoille. Käyttötarkoitus ratkaisee. Työmatkoja ja maastoajoa varten ovat omat mallit. Renkaat voidaan valita tienpinnan mukaan. Voi myös valita käsi- tai jalkajarrulla varustetun pyörän. Meidän edullisimmat sähköpyörät maksavat alle kahden tonnin. Kalleimmat maastopyörät maksavat lähemmäs viitisen tonnia, kertoo Juha Sarkiola Nummen Pyörästä.

Sähköpyörään havittelevan ostajan kannattaa varmistaa myös varaosien ja huollon toiminta. Sähköavusteisen pyörän huolto ei onnistu ihan jokaisessa pyöräkorjaamossa.

Sähköpyörien valikoima on monipuolistunut. Saatavana on työmatkapyörien ohella sporttisia kulkupelejä. Ihan helposti sähköpyörää ei edes erota perinteisestä pyörästä.
Sähköpyörissä on korkea varustetaso. Digitaalinen mittaristo kertoo muun muassa akkujen lataustason, ajetut ja jäljellä olevat ajokilometrit, keskituntivauhdin, suurimman nopeuden jne.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!