Saksan romanttiset jokilaaksot – matka Moselilta Reinille on viinien viettelystä

Reitti kulkee halki vuosisatojen, läpi maalauksellisten kylien ja viinitarhojen. Puolelta toiselle kiemurtelevan joen mutkan takaa ilmestyy muinainen ritarilinna. Kaikkea tätä tarjoaa Saksan kaunein matkailualue.

Keisari Augustuksen käskystä 15 jKr. perustettiin Augusta Treverorum eli Trierin kaupunki puolustamaan Rooman valtakunnan pohjoista rajaa. Ruwer-, Saar– ja Mosel-jokien yhtymäkohtaan noussut Trier on Saksan vanhin kaupunki. Rooman vallasta kertovat mustunut Porta Nigra, kaupungin pääportti sekä kylpylän ja amfiteatterin rauniot.

Trier on hyvä lähtökohta romantikkojen reissulle Moselin ja Reinin jokilaaksoihin.

Riesling on suosituinta

Roomalaiset toivat viininviljelyn alueelle jo 2 000 vuotta sitten. Siitä lähtien useat Saksan jokilaaksot ovat olleet viininjumala Bacchuksen suojeluksessa. Viinirinteet nousevat jyrkästi suoraan joen pinnasta, jyrkemmin kuin missään muualla Euroopassa.

Näin pohjoisessa runsas lämpö on elinehto rypäleen kypsymiselle. Aurinko lämmittääkin mukavasti etelärinteiden pengerrettyjä viinitarhoja. Jokilaaksoissa on muutama aste lämpimämpää kuin muualla Saksassa. Monien mielestä Riesling on maailman paras valkoviinirypäle. Kultapisaroita sisältävä valkoviinien kuningatar on joka tapauksessa Moselin ja Reinin jokilaaksoissa suosituin. Yli puolet viinitarhojen pinta-alasta on varattu kylmyyttä melko hyvin kestävälle Rieslingille.

Pelkästään Moselin alueella on 10 000 viininviljelijää. Monet avaavat kesäkaudella tilustensa yhteydessä sijaitsevan Weinstuben, viinituvan, jonne satunnainen matkailijakin on tervetullut. Sääli sitä, joka joutuu olemaan kuskina. Muut pääsevät maistelemaan isännän ylpeydenaiheita, esimerkiksi kuuluisaa Bernkastelin Doctor-viiniä. Syksyn ensimmäistä pakkasen puraisemista rypäleistä valmistettu Eiswein, jääviini, kuuluu harvinaisuutensa takia kalleimpaan hintaluokkaan. Zellin pikkukylä tunnetaan Schwarze Kat eli Musta kissa -viinistään.

Matkailu perustuu romantiikkaan

Jokilaaksojen kehittyminen matkailukohteeksi perustuu 1800-luvun saksalaisten taiteilijoiden ja runoilijoiden ylistyksiin. Johann Wolfgang von Goethe, Heinrich Heine ja Richard Wagner ovat nimiä, jotka liittyvät Saksan ja etenkin jokilaaksojen romantiikkaan. Nimensä mukaisesti tyylisuunta ihannoi jokivarsien historiallisia kohteita. Romanttiset linnat ja luostarit, usein pelkät rauniot, synnyttivät taruja ja legendoja, joihin viitattiin kirjallisuudessa, runoudessa, kuvataiteessa ja musiikissa.

Trieristä Mosel kiemurtelee kohti Bernkastelia. Joki tekee tuon tuosta täyskäännöksiä. Bernkastelin ja Cochemin välillä kiemuroita on eniten. Koko ajan joki on purjehduskelpoinen. Autotie seuraa virran molemmin puolin. Pyöräilijöiden ei tarvitse väistellä autoja, sillä heitä varten on rakennettu oma tie aivan joen rantaviivaan.

Linnuntietä Trieristä Koblenziin ei ole pitkä matka, mutta jokivarsia kiertäen siihen saa autolla menemään aikaa useita tunteja. Jokilaiva kulkee saman matkan kylästä kylään koko päivän. Autoilijan tekee alinomaa mieli pysähtyä, sillä joenmutkan takaa esiin tuleva uusi kylä linnoineen näyttää aina houkuttelevammalta kuin edellinen. Pysähdysten parasta antia on kiipeäminen viinitarhojen ylärinteille. Sieltä avautuvat upeat näkymät.

Mosel yhtyy isoveljeensä Reiniin Koblenzin kohdalla. Joet muodostavat terävän Deutsches Eckin, Saksalaisen kulman, jota komistaa Saksan ensimmäinen keisari Vilhelm I ratsunsa selässä. Jos Mosel on Reinin sivujoista kaunein, ei ole pääuomassakaan valittamista. Koblenzista pohjoiseen yläjuoksun suuntaan kohti Bonnia on Reinin rinteillä lisää kauniita viinitarhoja.

Koblenzista etelään Reinin puhkaisevat muutaman sadan metrin korkuiset liuskevuoret. Kuuluisin ja vaarallisin paikka on Lorelein kallio, jossa joki kiertää jyrkkinä mutkina rosoista kalliojyrkännettä. Heinrich Heine sepitti runon kauniista seireenistä, joka lumoavalla laulullaan houkutteli laivureita jokimutkan vaarilliselle karikolle. Itse Lorelei on ikuistettu patsaana niemenkärkeen.

Lähes jokainen Moselin ja Reinin jokirantoja kiertelevä matkailija poikkeaa Rüdesheimiin, alueen suosituimpaan kaupunkiin, tai pitäisikö sanoa pikkukylään. Jos viinituvissa vierailu on jäänyt vähemmälle, voi asian korjata Rüdesheimissa. Drosselgassen viinituvissa jalojuoma virtaa ja saksalainen humppa raikaa.

Parhaat pysähdyspaikat

Trier

Trier on tuhottu monesti vuosisatojen aikana, viimeksi toisen maailmansodan pommituksissa. Aina kaupunki on rakennettu uudestaan. Roomalaisten rakentamat monumentit ovat nyt Unescon suojeluksessa.

Rooman vallan aikana asukkaita oli enemmän kuin nykyisin (60 000). Merkittävä osa nykyasukkaista on nuoria, sillä kaupungissa on vireä yliopisto.

Porta Nigran kupeessa on turistitoimisto, josta voi hakea kaupungin kartan ja koko Moselin alueen esitteitä. Trierin vanhaankaupunkiin tutustutaan kävellen. Kaupungin tunnetuin henkilö lienee ollut Karl Marx, jonka kotitalo (Brückentrasse 10) on museona.

www.trier.de

Bernkastel

Bernkastelia pidetään Mooselin laakson helmenä. Kylässä on eniten hyvin säilyneitä ristikkotaloja. Kujat ovat kapeita ja osa taloista kenottaa hauskasti vinossa. Bernkastelissa on useita viinitupia. Kattojen yläpuolella kukkulan laella on raunioiksi tuhoutunut Landshutin ritarilinna. Joen toisella rannalla on Kues –niminen kylä, jossa on viinimuseo ja vinoteekki maistiaisia varten.

Bernkastelin puolella keskiaikaisessa keskustassa voi olla yöpyä, mutta edullisemman majapaikan löytää Kuesin puolelta.

www.bernkastel.de

Traben-Trarbach

Traben-Trarbach on Bernkastelista seuraava kylä Moselia alavirtaan. Viininviljelykset seuraavat toinen toisiaan. Moselin kahtia jakautuneen kylän kohdalla on peräti viisi linnaa.

www.traben-trabach.de

Cochem

Cochemin tärkein turistikohde on restauroitu ritarilinna, jota on mahdotonta olla huomaamatta korkealta mäen päältä. Linna rakennettiin tuhat vuotta sitten. Ranskalaiset sotilaat tuhosivat sen  vuonna 1689. Linnan luo kannattaa nousta jo näkymienkin takia. Cochemissa on myös tuolihissi, jolla pääsee näköalapaikalle.

www.cochem.de

Koblenz

Koblenz on perustettu roomalaisen linnoituksen paikalle. Kaupungilla on ollut värikäs historia. Frankit ja myöhemmin ranskalaiset ovat pitäneet kaupunkia hallussaan. Koblenz on ollut tärkeä Saksan vaaliruhtinaiden kauppakaupunki. Vanhakaupunki on hyvin säilynyt. Koblenzissa on historiallinen Keski-Reinin museo.

www.koblenz.de

Rüdesheim

Reinin romantiikka kukkii parhaimmillaan Rüdesheimissa, jokivarren kruununjalokivessä. Keskustan poikki kulkee Drosselgasse, jonka suositut viinituvat täyttyvät iltaisin. Kylästä johtaa köysirata viininviljelyksien yläpuolelle Saksan yhtenäisyyden muistomerkille Germanialle.

www.ruedesheim.de

Matkavinkit

Moselin varrella joen puolta voi vaihtaa siltoja pitkin. Reinin ylitys Koblenzin ja Mainzin välillä tapahtuu maksullisenlossin kyydissä. Autoilijan onkin syytä etukäteen suunnitella joenylityspaikat. Lossit kulkevat aikataulun mukaisesti, mutta tiheään. Yöllä on liikenteessä tauko.

Moselin ja Reinin alueella on runsaasti edullisia majoituspaikkoja. Kovin myöhäiseksi yöpaikan valintaa ei kannata jättää, sillä ne täyttyvät nopeasti.

www.mosellandtouristik.de

Matkailukausi alkaa keväällä, mutta siinä vaiheessa viininviljelykset ovat vielä karun näköisiä. Paras ajankohta on sadonkorjuuaika syksyllä. Silloin viinituvissa meno on hulvatonta.

Saksan jokilaaksoihin voi tutustua myös jokilaivalla. Jokiristeilyjä on tarjolla toukokuusta lokakuun loppuun. Vilkkaimmat lähtösatamat ovat Koblenz, Trier ja Rüdesheim. Lähtöpaikkaan voi halutessaan palata junalla. Matkan varrella voi jäädä pois laivasta ja jatkaa seuraavana päivänä.

www.k-d.com

Jokimaisemiin voi tutustua myös pyöräillen. Pyörävuokraamoja on useita. Pyörän voi ottaa mukaansa myös jokilaivalle. Reittikarttoja voi hakea paikallisista turistitoimistoista.

Bernkastel.

Burg Elzt.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU