Saksassa nautitaan joulun tuoksuista – joulumarkkinoilla vuosisataiset perinteet

Saksalaiset aloittavat joulunvieton kimaltelevilta joulutoreiltaan. Paahdettu mantelin ja vastapaistetun piparkakun tuoksut sekoittuvat bratwurstin vastustamattomaan makuun.

Adventin aikoihin marraskuun ja joulukuun vaihteessa Saksan kaupunkien keskustat koristautuvat tuhansiin jouluvaloihin ja myyntikojuihin. Valinnanvaraa löytyy, sillä Saksassa on yli 2500 teemallista joulutoria, joista monilla on lähes 600-vuotiset perinteet.

Torit eivät ole tarkoitettu vain saksalaisille itselleen, vaan ulkomaalaisia matkailijoita saapuu joka vuosi bussilasteittain nauttimaan joulun odotuksen tunnelmasta. Ensimmäinen viikonloppu on aina kaoottinen. Suurimpien kaupunkien joulumarkkinoilla käy miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa. Kojujen väliin ahtautuu tolkuton määrä joulutunnelmaa hakevia ihmisiä. Arkena on rauhallisempaa, samoin seuraavina viikonloppuina.

Suosituimmat joulukaupungit ovat Nürnberg, München, Leipzig, Erfurt, Stuttgart ja Dresden. Niissä on satoja kojua vieri vieressä. Tunnelmallisia joulutoreja löytyy useimmista pikkukaupungeista. Lähes joka pikkukylälläkin on omat joulutorinsa.

Markkinatorille valitaan aina keskeinen paikka. Suositumpia ovat raatihuoneen aukiot ja tuomiokirkkojen edustat. Keskelle pystytetään näkyvä maamerkki. Se voi olla korkeuksiin kohoava valaistu joulukuusi. Usein näkee toistakymmentäkin metriä korkeita taidokkaasti tehtyjä niin sanottuja puupyramideja.

Kimallus lisääntyy joka joulu

Kilpailu siitä, kenen markkinat ovat koreammat, tuntuu vuosi vuodelta yltyvän. Nürnberg mainostaa itseään Saksan suurimmilla joulumarkkinoilla, samoin Leipzig, Dresden vanhimmilla ja Erfurt tunnelmallisimmilla. Ylenpalttisen kiiltävä ja kimmeltävä joulumarkkinahumu sähkövaloineen on paisunut vuosi vuodelta.

Myös suomalaiset yrittäjät ovat oivaltaneet saksalaiset joulumarkkinat. Myytävänä on näkynyt suomalaista lohta, poronpaistia, puolukkalikööriä ja hunajaa. Kimalluksen keskellä suomalainen konstailematon lappalaiskota erottuu edukseen. Onpa joillekin toreille pystytetty Suomikylä, jossa saksalaiset voivat maistella suomalaista jouluglögiä ja loimulohta.

Saksalaistyyppisten joulumarkkinoiden suosio on levinnyt myös ulkomaille. Niitä on perustettu Yhdysvaltoihin, Britanniaan, Italiaan ja Japaniin. Saksalais-suomalainen Kauppakamari on järjestänyt Helsinkiin saksalaiset joulumarkkinat. Myös Turun joulumarkkinat perustuvat keskieurooppalaiseen perinteeseen.

Useampi lahjantuoja

Saksalaisilla lapsilla on nykyisin valinnanvaraa: joululahjojen tuojia kun on useampia. Uusin tulokas on Weihnachtsman, Joulumies punavalkoiseen asuun pukeutuneena. Hänen suosionsa on taattu, ainakin joulumarkkinoilla käyvien lasten mielestä. Pohjoisen protestanttisessa Saksassa joulutoreja kutsutaan Weihnachtsmarkt-nimellä, Joulumarkkinat. Näillä toreilla näkee usein lapsille tarkoitettuja huvipuistolaitteita, vaikka ne eivät jouluun liitykään. Karuselli, pienempikin, löytyy jokaiselta torilta. Suuremmissa kaupungeissa on jopa kookas maailmanpyörä.

Katolisessa Etelä-Saksassa Joulumiehen korvaa Nikolaus, Turkin Myrnassa vaikuttanut piispa. Hän oli kalastajien ja kauppiaiden sekä lasten suojelija. Monissa maissa Nikolaus tuokin lapsille pikkulahjoja nimikkopäivänään 6.12. Nikolauksen pohjalta amerikkalaiset kehittivät oman savupiipusta sisään ahtautuvan ja porolla ajavan joulupukkinsa.

Joulupukista huolimatta Jeesuslapsen asema Saksassa lahjantuojana on yhä vahva, sillä lapset kirjoittavat juuri hänelle kirjeen lahjatoivomuksista. Se jätetään ikkunalaudalle, josta se mystisesti katoaa. Jeesuslapsi tuo lahjat joulupäivän aamuna.

Eteläisessä Saksassa Weihnachtsmarkt-sana korvataan Christkindlesmarktilla, Jeesuslapsi-markkinoilla. Katolisilla alueilla historialla on suurempi merkitys. Torilla myytäville käsityötuotteille on tarkat säännöt: vain perinteiset kelpaavat ja myyjien tulee olla paikallisia.

Suosituimpia artikkeleita ovat Erzgebirgen vuoristossa valmistetut puulelut ja joulukoristeet, taidokkaasti puhalletut lasiset joulupallot, havukranssit, olkikoristeet ja kynttilät. Seimiaiheiset koristeet ovat vakiotavaraa. Hintataso on edullisempi kuin Suomessa.

Tärkeintä on viihtyminen

Saksalaiset tulevat joulumarkkinoille ennen kaikkea viihtymään, seurustelemaan ja herkuttelemaan. Perinteisin juoma kylmyyttä vastaan on terästetty hehkuviini Glühwein, mutta myös höyryävä tee ja kuppi kahvia tekee kauppansa. Bratwursteja, Currywursteja tai Thüringenwursteja popsitaan järjettömiä määriä. Makkaran koossakaan ei pihtailla: puolenmetrin wurstin sämpylällä saa 3,50 eurolla!

Toriostoksiin kuuluvat monet makeat herkut suklaalla kuorrutetuista pullista pähkinöihin. Perinteisin joulunajan herkku lienee piparkakku, onhan se levinnyt Saksasta muuallekin Eurooppaan. Tuskin on toista leivonnaista, joka toisi tuoksullaan joulun yhtä hyvin mieleen, kuin pipari. Sen nimi viittaa pippuriin, joka oli aikoinaan arvokasta tuontitavaraa. Niinpä kesti pitkään ennen kuin tämä herrojen herkku ilmaantui rahvaan joulupöytään. Nyt joulutorin myyntikojuissa erimuotoiset ja sokerilla kuorrutetut piparit ovat suosituimpia ostoksia.

Joulun varsinaista sanomaa ei ole unohdettu. Markkinoilta löytyy usein Jeesuksen syntymätalli, joskus jopa oikene lampaineen ja aaseineen. Erityisesti katolisilla alueilla Betlehemin tapahtumista kertova jouluseimi kuuluu jokaisen yksityiskodin joulutraditioihin. Tunnelmalliset joulukonsertit, esimerkiksi Leipzigin maailmankuulun Tuomaskirkon poikakuoron esitykset, houkuttelevat hiljentymään hetkeksi.

Lisätietoja

Kattavan koosteen lähinnä Saksan, mutta myös muun Euroopan, joulumarkkinoista löytää osoitteesta www.weihnachtsmarkt-deutschland.de.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU