Kun panoksena on liigapaikka, käytetään sääntöjen sallimat taktiikat hyväksi. Käytännössä se voi tarkoittaa yleisön kannalta tylsää katsottavaa.
Muistatteko? Suomen salibandymaajoukkueen puolustaja Juha Kivilehto siirtyy pallon kanssa oman maalinsa taakse. Erää on jäljellä vielä yli minuutin verran. Konkari Kivilehto kuluttaa erän lopun pois yrittämättä edes pelata.
Liigakarsintasarjassa FBC Turku – M-Team turkulaisjoukkue ei johtoasemassaan edes pyri hyökkäämään, vaan hinkkaa palloa kaikessa rauhassa, minuutti tolkulla, omalla kenttäpuoliskollaan. Vain ketjut vaihtuvat. Valokuvaajana voin laskea rauhassa kamerani alas. Mitään erityistä ei tule tapahtumaan pitkään aikaan. Ehtii käydä esimerkiksi kahvilla kesken ottelun.
Taktisesti ehkä oikein ja säännötkin tämän sallivat. Yleisön kannalta tilanne on kuitenkin helvetin tylsää katsottavaa.
Ei siis ihme, että pallonhallintaan perustuvassa pelitavassa Ruotsissakin on keskusteltu jälleen viime päivinä salibandyn aktiivisuussäännöstä. Lue Pääkallon juttu.
Otetaan esimerkki koripallosta, jonka juuret ulottuvat 1800-luvun lopulle. Peliä on siis pelattu hieman kauemmin kuin salibandyä.
Jotta koripallo pysyisi vauhdikkaana, käytetään aikarajoituksia. Pelaaja ei saa pitää palloa hallussaan paikoillaan viittä sekuntia kauempaa. Kun peli jatkuu korin jälkeen, joukkueen on tuotava pallo yli keskialueen kahdeksan sekunnin kuluessa. Lisäksi vastustajan kolmen sekunnin alueella saa olla vain kolmen sekunnin ajan. Myös hyökkäysaika on rajattu 24 sekuntiin. Lopputuloksena on viihdyttävä yleisölaji ja valokuvaajallekin kiinnostava laji.
Käsipallossa tuomari nostaa käden pystyyn, jos peli alkaa olla liian passiivista. Lentopallossa piste tulee nykyisin jokaisessa syöttövuorossa. Pesäpalloon tuli pelin ajan lyhentämiseksi kotiutuskilpailu.
Toki salibandyyn tuli aktiivisuussääntö voimaan jo vuonna 2018. Tuomari voi viheltää vapaalyönnin puolustavalle joukkueelle, jos hyökkäävä joukkue ei pyri aktiivisesti edistämään peliä.
Onkohan koskaan Suomessa salibandytuomari kuitenkaan puuttunut näin peliin?
– Meidän on tehtävä asioita sen suhteen, että saisimme lajista intensiivisemmän ja viihdyttävämmän. Ei pitäisi olla mahdollista, kuten monet joukkueet nyt tekevät, pitää palloa oman maalin takana 1,5 minuuttia ennen erätaukoa, Ruotsin miesten salibandymaajoukkueen päävalmentaja Niklas Norden kommentoi Pääkallon artikkelissa.
Pallonhallinta on salibandyssä taktisesti hyvä ratkaisu. Peliaika kuluu ja vastustajakaan ei voi tehdä maalia, kun pallo pidetään minuutti tolkulla omalla joukkueella omalla puolustusalueella.
Katsojan kannalta tilanne on kiusallinen, kun mitään ei tapahdu pitkään aikaan.
Koripallossa ja lentopallossa sattuu sekä tapahtuu koko ajan. Niinpä yleisön on helppo lähteä spontaanisesti mukaan tunnelmaan rytmikkäästi taputtaen – ilman, että ottelun kuuluttaja tai hevikannattaja Tero Töyrylä anoo erikseen yleisöä innostumaan.