San Franciscossa kohtaavat hippi ja juppi

Friscon rento ilmapiiri on aistittavissa, vaikka kaupungin ydinkeskustan täyttävät nykyisin pilvenpiirtäjät. Vaihtoehtokulttuurit ja business elävät kukkulakaupungissa sulassa sovussa.

1960-luvun vastavirtaan uineiden hippien ikä alkaa jo painaa. Kaupungin puistoissa näkee enää harvoin alkuperäisiä vaihtoehtoisen nuorisokulttuurin edustajia. Boheemi hippisukupolvi ikääntyi ja moni vastarannan kiiski sopeutui amerikkalaiseen keskiluokkaiseen elämään.

San Franciscon uushipit tunnistaa yhä pitkistä hiuksistaan ja maihareistaan, mutta pakettivolkkari on vaihtunut luksusasuntovaunuun. Legendaarisessa Haight Ashburyn kaupunginosassa voi vielä yrittää hengittää 1960-luvun tahtiin. Janis Joplinin kotitalo (112 Lyon Street) ja talojen seiniin maalatut Jimi Hendrixin kuvat kiinnostavat turistejakin. Sanfranciscolainen vaihtoehtokulttuuri kukoistaa nykyisin parhaiten Castron kaupunginosassa, jossa heterot ovat sukupuolivähemmistönä. Homoja on arviolta yli 100 000.

Oman värikkään lisänsä värikkääseen katukuvaan ovat tuoneet 70 000 aasialaista siirtolaista. San Franciscon Chinatown on suurin Aasian ulkopuolella oleva aasialaisyhdyskunta. Ensimmäiset kiinalaiset tulivat jo1850 -luvulla rakentamaan rautateitä. Nykyisin joukkoon mahtuu myös tuhansia laittomasti maahan tulleita aasialaisia.

Eksoottisimmat San Franciscon asukkaat lienevät leppoisaa vaihtoehtoelämää viettävät merileijonat, eläinmaailman hipit. Ne lököttelevät suurena laumana vilkkaan satamalaiturin kupeessa (Pier 39). Urbanisoituneista cityleijonista onkin tullut suosittu turistinähtävyys.

Nykyaikaiseen San Franciscoon kuuluu myös kiireinen Financial District pilvenpiirtäjineen ja valkokaulustyöntekijöineen. Raha ja business ovat tärkeä osa friscolaista arkipäivää. Ja vain tunnin automatkan päässä kaupungista sijaitsee Silicon Valley, Piilaakso. Maailman suurimmat teknologiayritykset ovat kotoisin sieltä.

Elokuvista tuttu

Vieraan on helppo sopeutua kaupunkiin. Ensikertalaisellekin San Francisco näyttää heti tutulta, sillä kaupunki on tarjonnut kulissit useammalle elokuvalle ja TV-sarjalle, kuin yksikään toinen, Hollywoodia ehkä lukuun ottamatta. Clint Eastwoodin Pako Alcatrazista ja Likainen Harry, Hitchcockin Vertigo, James Bondin Kuoleman katse, Sharon Stonen Basic Instinct, Melanie Griffithin Kohtalokas vuokralainen…lista on pitkä.

Kaupungin tunnetuin maamerkki on Golden Gate -silta, sekin elokuvista tuttu. Yli San Franciscon lahden ulottuva punaiseksi maalattu riippusilta on lähes puolitoista kilometriä pitkä. Autolla kannattaa ajaa vastakkaiselle puolelle, josta avautuu upea panoraama kaupunkiin sekä kuuluisalle Alcatrazin vankilasaarelle. Monet tekevät saman matkan siltaa pitkin kävellen. Ongelmana saattaa olla sakea sumu, joka usein levittäytyy lahden ylle.

www.goldengatebridge.org

Cable Carin kyydissä jo vuodesta 1873

Ajelu Cable Carin eli kaapelivaunun kyydissä on elämys, varsinkin astinlaudalla keikkuen. Vaunussa ei ole omaa moottoria, vaan voimasiirto tapahtuu kadun pinnan alla liikkuvan teräskaapelin avulla. Jotta meno ei olisi mäkisessä maastossa täysin holtitonta, on jokaisessa vaunussa jarrumies.

Linjoja on kolme (Powel-Hyde, Powel-Mason ja California Cable Car Line). Jokainen linja on merkitty matkailuinfosta saatavaan turistikarttaan. Lippu ostetaan etukäteen kioskista tai suoraan vaunusta. Innokkaimmat voivat tutustua myös Cable Carin yli 100-vuotiseen historiaan Kaapelivaunumuseossa Washington– ja Mason -katujen kulmassa.

www.sfcablecar.com

Fisherman’s Wharf

Turistirysä tai ei, silti jokainen matkailija suunnistaa Fisherman’s Wharfin persoonalliseen tunnelmaan. Se on rakennettu suoraan veden päälle puisten laitureiden varaan. Kalastajat ovat häipyneet jo ajat sitten. Tilalle tulleet turistit koluavat laiturialueen kala- ja äyriäisravintoloita, kahviloita, putiikkeja ja matkamuistomyymälöitä. Piirun verran rantaa pitkin eteenpäin löytyy Pier 39 -laituri, edellistä uudempi ravintola- ja kauppakeskittymä. Rantalaiturilta lähtevät myös lautat pahamaineiselle Alcatrazin vankilasaarelle.

www.fishermanswharf.org

Alcatraz, lempinimeltään The Rock

San Franciscon lahdessa sijaitseva Alcatrazin saari on maailman tunnetuin vankila. Hollywood-elokuvat ovat luoneet vankilalle myyttisen maineen. Sieltä pakeneminen oli mahdotonta. Al Caponenkin viihtyi saarella muutaman vuoden.

Alcatraz toimi liittovaltion vankilana 1930-luvun alusta 1960-uvun alkuun. Vuonna 1972 saarivankila avattiin historiallisena museokohteena. Matkailija saa museokierroksensa aikana havainnollisen  kuvan vankien elämästä. Aikaa vankilakäynnille pitää varata useampi tunti.

www.nps.gov/alcatraz

Kukkuloille

San Francisco on rakennettu 43 kukkulalle, joten kävellen jalat ovat koetuksella. Paikalliset liikkuvat amerikkalaiseen tapaan omilla autoillaan. Pysäköinti jyrkille rinteillä onnistuu, vaikka aluksi näyttää siltä, että ajoneuvo lähtee saman tien pyörimään alas rinnettä. Vapaan parkkiruudun löytäminen onkin jo vaikeampaa.

Autolla kannattaa tehdä kierros San Franciscon eri osissa. Moni kokeilee ajaa alas keskustan Russian Hillin serpentiinitietä (Lombart Street). Telegraph Hillin Coint Tower on keskikaupungin suosituimpia näköalapaikkoja.

Vuoden 1906 maanjäristys teki pahoja tuhoja, mutta menemällä kaupungin läntiseen osaan Alomo Squarelle, voi nähdä kuuluisia viktoriaanisia puutaloja. Näkymä on ikuistettu lukuisiin postikortteihin ja elokuviin. Täältä on lyhyt matka Twin Peaks -kukkulan huipulle, josta avautuu paras näkymä alas San Franciscoon.

HYVÄ TIETÄÄ

Maanjäristykset

San Francisco sijaitsee pahalla maanjäristysalueella San Andreaksen siirroksen tuntumassa. Siirros on muodostunut Ison valtameren ja Pohjois-Amerikan laatan rajalle. Laatat liikkuvat eri suuntiin. Kaupunkilaiset tietävät, että suuri maanjäristys saattaa tapahtua milloin tahansa.

Vuoden 1906 maanjäristys oli pahin, mitä Yhdysvalloissa on koskaan koettu. San Francisco tuhoutui sen seurauksena lähes kokonaan. Pienempiä tärähtelyjä tapahtuu usein. Viimeksi suurempaa tuhoa aiheuttanut maanjäristys tapahtui vuonna 1989.

Sää

Unohda uikkarit, sillä San Francisco ei ole rantalomakohde. Kesä on miellyttävä, sillä paahteista on harvoin. San Francisco sijaitsee niemen kärjessä ja meri ympäröi sitä kolmelta suunnalta. Siksi tuuli saattaa toisinaan puhaltaa varsin purevasti. Aamu- ja iltasumut ovat yleisiä.

San Francisco kuuluu välimerelliseen ilmastoalueeseen. Talvi on leuto ja sateet ovat yleisiä. Lumisade ja pakkaskeli ovat erittäin harvinaista.

Ostokset

Fisherman’s Warf ja Pier 39 ovat täynnä matkailijoille suunnattuja merkkiliikkeitä. Varsinainen ostosalue antiikki- ja vaatekauppoineen löytyy Union Squaren ympäristöstä. Lähellä sijaitsevassa Embarcadero Centerissä on satoja kauppoja. Samoin liikkeitä löytää Market Streetin ja 5th Streetin kulmassa sijaitsevasta San Francisco Centeristä.

Majoitus

San Franciscossa käy miljoonia matkailijoita vuosittain, joten majoitusvaihtoehtoja on jokaiseen makuun. Moni turisti saapuu kaupunkiin vuokra-autolla ja majoittuu Lombart Streetin varrella oleviin motelleihin. Ne ovat kohtuuhintaisia, mutta eivät tarjoa luksusta. Etukäteen majoitusvaihtoehtoja voi tutkia kaupungin turistitoimiston internetsivujen avulla (http://onlyinsanfrancisco.com).

FAKTAT

Sijaitsee Ison valtameren rannalla Kalifornian osavaltion pohjois-osassa Yhdysvalloissa.

Ensimmäiset eurooppalaiset, espanjalaiset, saapuivat alueelle vuonna 1776.

Kaupunki on saanut nimensä Pyhästä Franciscus Assisilaisesta, joka eli Italiassa 1200 –luvulla.

Asukkaita on  744 000, joista puolet on kaupunkiin muuttaneita.

Naapurikaupunkeja ovat  San Jose ja Oakland.

Aika on 10 tuntia Suomen aikaa jäljessä.

Kaupungin turistitoimisto (Visitor Information Service) sijaitsee osoitteessa 900 Market Street (Market ja Powel –katujen kulmauksessa Hallidie Plazan alatasanteella).

Lisätietoa  www.ci.sf.ca.us, http://onlyinsanfrancisco.com

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU