Sanaseppo Säterin otteluselostus erottuu edukseen muista

On lätkäselostajia ja lätkäselostajia. Ja sitten on Jani Säteri. Omalaatuinen persoona, jonka selostustyyli poikkeaa valtavirrasta. Pidät tai et tämän luonnonlapsen omintakeisista tulkinnoista, niin savolaisittain ilmaistuna, vastuu jää aina kuulijalle. Kyse on sen verran värikkäästä ja tunnepitoisesta tavasta tulkita kaukalon tapahtumia.

Siinä, kun toinen lätkäselostaja yrittää ahtaa minuuttiin tuhat sanaa, on Jani Säterille tärkeämpää välittää kaukalon aitoja tunnelmia. Sanansäilän sanaseppo suoltaa selostustaan sydämestään, sen suuremmin selittelemättä sananvalintojaan. Niinpä välillä läikkyy yli. Kun toinen radionkuuntelija kaivaa hernettä nenästään, toinen nauraa vedet silmissä. Kukaan ei ainakaan jää kylmäksi. Säterin värikkäimmät sutkautukset ovat päättyneet iltapäivälehtien sivuille.

– Kiva, kun minulla on ollut sellaiset työnantajat, jotka antavat tehdä tätä työtä omalla tavallani. En ole sellainen selostaja, joka luettelee peräjälkeen pelaajien nimiä. Osa tykkää, osa ei, kertoo Säteri.

Mutta, mikä on Säterin selostaessa, sillä tuskin on toista, joka tuntee yhtä hyvin Mestis-pelaajat ja -joukkueet. Kokemusta valtakunnan toiseksi korkeimmasta lätkäsarjasta on kertynyt jo niin paljon, että suosikkiselostajan tietolaariin on tarttunut lukemattomia yksityiskohtia. Liigapelaajista on kaikki jo etukäteen kerrottu, mutta Mestis-pelaajien elämä on tuntemattomampi.

– Mestiksessä on hienoja persoonia ja upeita tarinoita. Tuton pelaajista tiedän kaiken junnuvuosista alkaen.

Radio Cityn taajuuksilla selostettavia otteluita kertyy kauden mittaan yli 100. Niistä osa on Liigapelejä.

– En koskaan haaveillut nuorena selostamisesta. Kun yllättäen tarjoutui tilaisuus muutama vuosi sitten, päätin ottaa haasteen vastaan. Itsekin aikoinaan pelasin lätkää ja kaveripiirini koostuu kiekonpelaajista. Sitä kautta on tullut mukaan lätkään kuuluva värikäs termistökin.

Vanhan liiton soppakauha, lampaankulli, karkki, märkälompakko, ylänänni, alapajatso, eroottissävytteinen mailatorjunta, ristipisto, norsukiekko…ja tässä vain pieni osa Jani Säterin viljelemistä ilmaisuista. Jokaisella termillä on tarkka merkitys. Kiekkoa seuraavat laji-ihmiset kyllä tietävät. Esimerkiksi, kun kiekko puretaan pois omalta alueelta pitkänä kaarena, on asia helpompi ilmaista yksinkertaisesti norsukiekkona.

Muista otteluselostajista poiketen Säterillä on eräs harvinainen etuoikeus. Hän voi mennä erätauolla pelaajien seuraksi koppiin aistimaan tunnelmia. Säteri kulkee vieraspelimatkatkin joukkueen mukana bussilla. Samalla tulee kuunneltua kaikenlaista, tulevista taktikoista, loukkaantumisista, siis sellaisia yksityiskohtia, jotka jäävät kopin sisälle.

– En tietystikään vahingossakaan kerro näistä radiokuuntelijoille. Enkä tekisi jääkiekkoselostuksia, jos joutuisin kulkemaan yksinäni omalla autolla talven pimeitä teitä.

Monet Säterin hulvattomista selostuksista on ikuistettu pätkinä Youtubeen. Eräs niistä on, kun TUTO Hockeyn maalivahti Kaapo Kähkönen onnistuu tekemään maaliin KooKoon verkkoon. Säterin persoonallinen ilakointi on kuunneltavissa täältä.

https://www.youtube.com/watch?v=qwATp2zXtxo

Jos on pelaaja kovilla, joutuu otteluselostajakin lujille, kun pelin ratkaisu pitkittyy. Kiekko-Vantaa ja TUTO Hockey pelasi pisimmän jääkiekkopelin (151 minuuttia ja 31 sekuntia.), mitä koskaan on Suomessa pelattu.
Itse otteluselostus on vain osa Jani Säterin työtä. Otteluihin valmistautumisiin menee useita tunteja. Pitää tuntea pelaajien taustoja, tutkia tilastoja ja tehdä muistiinpanoja illan ottelua varten.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!