Santeri Lähteensuo selostaa salibandya ja näyttää meille Eurosportilla snookeria

Santeri Lähteensuon selostusuran alku oli katastrofaalinen. Se muistuttaa kokeneemmankin selostajan pahinta painajaisunta.

– Eurosportin tennisselostaja oli inhimillisen syyn takia myöhässä ja ottelu alkoi vartin päästä. Jotain oli keksittävä. Ongin nopeasti ottelun taustatiedot. Selvitin ketkä pelaavat. Menin kokemattomana selostuskoppiin juuri ennen ottelun alkua huomatakseni, että minulla on täysin väärät tiedot. Minulla ei ollut hajuakaan, ketkä pelaajat olivat kentällä.

Lähteensuon paniikissa mennyt selostusdebyytti kesti kymmenen minuuttia, kunnes oikea selostaja saapui.

– Yritin pitää yllä illuusioita, että oikea selostaja on paikan päällä. Kerroin, että meillä on toistaiseksi yhteysongelmia ja aloitetaan studiovoimin.

Ehkä edellä kerrottu esimerkki kertoo, mitä itsensä likoon laittavilta selostajilta vaaditaan. Vaatii rohkeutta, mennä mikrofonin taakse kaikkien kuultavaksi. Tosin, vaikka Lähteensuo tulkitsee nykyään vuoden aikana lukuisia otteluita, ei hänestä selostaja pitänyt tulla alkuunkaan.

– Selostaminen ei käynyt todellakaan mielessäni. En lapsena mitenkään unelmoinut selostavani otteluita.

Miten tässä näin kuitenkin pääsi käymään?

– Lukion jälkeen suoritin Turussa kaksivuotisen datanomin tutkinnon. Kävin loppuun, vaikka tiesin, että se ei tule olemaan minun alani. Sen jälkeen opiskelin Mikkelin ammattikorkeakoulussa mediatuotantolinjalla. Nyt minulla on kolme tutkintoa valmiina, tradenomi, datanomi ja medianomi, mutta eipä niistä juurikaan ole hyötyä selostushommissa.

Eurosportin työnhakuilmoitus muutti kaiken.

– Tein Mikkelissä puolen vuoden ajan erinäköisiä media-alan töitä, mutta ymmärsin, että ei niiden varaan voi elämäänsä taloudellisesti pidempään rakentaa. Näin ilmoituksen, että Eurosport hakee tiedottajaa. Ajattelin hakea, vaikka uskoin, että ei minulla ole noviisina minkäänlaisia mahdollisuuksia.

Santeri yllättyi, kun hänet kutsuttiin työhaastatteluun. Se meni ilmeisen hyvin, sillä Lähteensuo eteni kahden viimeisen hakijan joukkoon ja sai lopulta työpaikan.

– Se oli lottovoitto minulle. Aloitin Eurosportilla vuonna 2008. Nyt on kohta kaksitoista vuotta täynnä.

Lähteensuon aloittaessa Eurosport oli Suomessa jotain uutta. Ennen nykyistä digikorttiaikaa monille kerrostaloasukkaille lähetykset tulivat kaapelitaloudessa automaattisesti. Omakotitaloissa asuvat hankkivat lähetyksiä varten satelliittiantenneja.

– Aluksi meillä oli vain pieni kahden hengen toimisto. Minun tehtävänä oli muun muassa buukata urheiluselostajia lähetyksiin. Pian tuli tarve myös lyhyille muutaman minuutin lyhyille selostuksille. Pomoni ehdotti, että ryhtyisin tekemään niitä. Se taisi olla aluksi vain häneltä heitto, mutta halusin kuitenkin kokeilla.

Ensimmäinen spiikki meni suuressa jännityksessä.

– Ensimmäinen viisi minuuttinen jännitti ihan hirveästi. Aluksi käänsin etukäteen alkuperäisen englanninkielisen tekstin sanasta sanaan, kunnes ymmärsin, että asian voi ilmaista ominkin sanoin.

Uusi tekniikka on mullistanut media-alan täydellisesti. Kun aikoinaan valtakunnassa oli vain kaksi kanavaa, on vaihtoehtojen määrä moninkertaistunut. Samalla otteluselostajien määräkin on kasvanut.

– Muistan, miten salibandyn liigaseurat alkoivat kuvata omia otteluitaan. Kävin kysymässä Espoon Oilersin Vehkaojan Jounilta mahdollisuutta selostaa heidän pelejä. Siitä se lähti. Myöhemmin lähetykset siirtyivät salibandyliiton vastuulle. Nyt liigaotteluita välittää muun muassa Ruutu-palvelu. Selostin myös FBC Turun divariotteluita seuran omilla Youtube-kanavilla. Nyt selostan divariotteluita SolidSportin kanavilla.

Hyvälle selostajalle tarjoutuu työtilaisuuksia.

– On pyydetty mukaan pesäpallosta lähtien, mutta en ole halunnut lähteä. Tunnen hyvin vain salibandyn, eikä ole kiinnostusta ohittaa leipätyökseen tekeviä ammattiselostajia. Oma päätyöni Eurosportilla on sen verran vaativa, että selostusmatkat Kehä Kolmosen ulkopuolelle ovat perheelliselle haastavia.

Discoverysta on tullut Eurosportin enemmistöomistaja, mutta Lähteensuo vastaa yhä Eurosportin urheilutuottajana kanavan urheilutarjonnasta.

– Vastaan muun muassa eri lajien aikataulutuksesta, eli milloin tulee mitäkin missäkin lähetyksessä.

Jos mielestäsi Eurosportin kanavilta tulee liikaa snookeria, niin ”syyllinen” on tuttu mies, Santeri Lähteensuo.

– Snooker on ylivoimaisesti suosituin ja seuratuin lajimme. Se houkuttelee ruudun ääreen enemmän katsojia kuin huippujalkapallo.

Lähteensuon pikahaastattelussa ottelun jälkeen on FBC Turun viimevuotinen valmentaja Perttu Kytöhonka.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!