Sauvon kirkkoa pidetään Suomen kauneimpana keskiaikaisena kivikirkkona

VARSINAIS-SUOMI / SAUVO – Suomen komein keskiaikainen kivikirkko. Tätä mieltä ovat ainakin sauvolaiset komeasta kirkostaan. Toki samaa mieltä ovat myös kirkkoarkkitehtuuriin perehtyneet asiantuntijamme. Heidän mielestään Sauvon kirkko on sisustukseltaan ja esineistöltään parhaiten säilynyt keskiaikainen kirkko Suomessa.

Sauvon seurakunta perustettiin jo ennen 1300-lukua. Niinpä paikkakunnalla on ollut kirkkokin jo ennen nykyistä. Kivikirkon paikalla on sijainnut puukirkkoja, joista ensimmäinen on rakennettu 1200-luvun alussa. Nykyinen kolmilaivainen hallikirkko on omistettu Pyhälle Klemensille, joka oli Rooman piispa ja yksi paaveista.

Jo kirkon jyhkeä harmaakivinen ulkonäkö tekee vaikutuksen, mutta rakennuksen kauniit sisätilat synnyttävät vierailijaan suurimman vaikutuksen. Voi vain kuvitella, miltä liki kymmeneen metriin kohoavat seinät pilareineen ja tähtiholveineen ovat tuntuneet matalasta torpastaan kirkkoon saapuneesta rahvaasta. Täällä vierailija saa todella katsella ylös taivaisiin ihaillessaan lukemattomia hienoja yksityiskohtia.

Sauvon kirkon tähtiholvit edustavat Suomen keskiaikaisen kirkkorakennustaiteen huippua. Kirkkorakennusmestari Pietari Kemiöläinen tunnettiin taidoistaan. Hänen työnjälkensä näkyy Sauvon kirkon ohella muun muassa Perniössä ja Kemiössä.

Sauvon kirkossa kaikki on vuosisatoja vanhaa. Rakennusajankohta on 1470-luku. Alttarin takana ikkunan ympärillä on tekstiä, jossa maalausten kerrotaan valmistuneen 1472. Gotlannin kalkkikivestä tehty jykevä ja edelleen käytössä oleva kasteallas on vielä tätäkin vanhempi. Se on valmistettu jo 1200-luvulla. Sen ympärillä oleva kasteaitaus on rakennettu 1695. Aita on koristeltu kasteeseen viittaavin raamatunlausein.

Alttaritaulu on 1600-luvun puolivälistä. Alttaripöytänä oleva hautakivi on 1390-luvulta. Barokkityylinen saarnatuoli on vuodelta 1651. Se sijaitsee melko keskellä kirkkoa, joten sen etupuolella olevissa penkkiriveissä istuinlaudat ovat molemmin puolin. Kirkkokansa saattoi vaihtaa istuinpaikkaa papin saarnatessa.

Veistoksia on säilynyt useampia. Vanhin niistä on 1200-luvun lopulla Saksassa valmistettu valkoiseksi maalattu Neitsyt Maria. Kookas puuveistos, Kristus ristillä, on 1400-luvun jälkipuoliskolta.

Tiiliholvien kalkkimaalaukset, apostolien ja profeettojen henkilökuvat, ovat alun perin 1470-luvulta. Maalaukset peitettiin kalkilla 1600-luvulla, mutta paljastettiin uudelleen 1900-luvun alussa. Viimeksi kalkkimaalaukset entisöintiin 1970-luvun alussa.

Maatalousvaltaisen Sauvon historia tunnetaan kartanoistaan. Kartanoperinne näkyy myös kunnan vaakunassa. Naakan ympärille asetetut kannukset viittaavat Sauvon aatelisten historiaan. Kirkosta oli varattu kunnan varakkaimmalle väelle viisi ensimmäistä penkkiriviä.

Siitä mistä Sauvon keskiaikainen kirkko ehkä parhaiten tunnistetaan ovat sisätilojen 35 erilaista hautavaakunaan. Niiden tekemiseen tarvittiin maamme parhaimmat koristepuusepät. Hautakulkueen mukana kannettiin pitkän varren päässä olevaa aatelisvaakunaan. Se pystytettiin kirkkoon hautamuistomerkiksi. Kirkon seinälle ripustetun isoimman päävaakunan rinnalla saattoi olla useampi pienempi vanhempien suvuille kuuluvia sukuvaakunoita.

SAUVON KIRKKO

Osoite: Sauvontie 50, Sauvo.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Sauvon kotiseutumuseossa vaalitaan paikallisia perinteitä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.