SB Hirvensalo liikuttaa jo satoja saarelaisia

Varttuneempi sukupolvi muistaa perinteisen urheiluseuran Hirvensalon Heitto. Nykysukupolvelle SB Hirvensalo lienee jo tutumpi. Jälkimmäinen on Hirvensalon Heiton salibandyyn erikoistunut alajaosto. Se on muutaman vuoden iästään huolimatta kasvanut liki satavuotiasta emoseuraansa suuremmaksi.

Syykin on selvä. Heiton alkuperäiset lajit ovat saaneet väistyä. Tilalle on tullut vuosi vuodelta suosiotaan kasvattava salibandy. Lajin kasvua selittää Hirvensalon väestörakenne. Yli kymmenen tuhannen asukkaan kaupunginosassa lapsiperheitä on paljon.

– Salibandya on harrastettu saarilla jo lähes 20 vuotta, mutta viimeisten viiden vuoden aikana on tapahtunut lopullinen räjähdys. SB Hirvensalossa on noin 350 pelaajaa ja yli 20 joukkuetta, kerhoa ja ryhmää, kertoo salibandyn pitkäaikainen vaikuttaja ja nykyinen SB Hirvensalon puuhamies Jani Penttilä.

FBC Turku on Turun suurin salibandyseura. Sitten tulee TPS Salibandy. SB Hirvensalo onkin jo seuraava. Saarien, Hirvensalon, Satavan ja Kakskerran, kaavoittaminen asutukselle takaa SB Hirvensalolle harrastajia jatkossakin.

– Meille tulee pelaajia yhä enemmän myös mantereen puolelta. Vähäheikkilästä, Martista tai Ispoisista on lyhyempi matka Hirvensaloon kuin esimerkiksi Kärsämäen Leaf Areenalle.

SB Hirvensalon tunnettavuuteen vaikuttaa saarelaisten oma voimistuva identiteetti.

– Hirvensalo on veden ympäröimä kaupunginosa. Tänne on syntynyt uusien asukkaiden myötä uudenlainen meidän saari -identiteetti. Isoista seuroista poiketen emme edes yritä olla koko kaupungin joukkue. Hirvensalosta löytyy jo satoja perheitä, jotka ovat kiinteästi yhteydessä SB Hirvensaloon. Salibandy on monelle koko perheen yhteinen harrastus. Isä pelaa vitosdivaria, äiti käy naisten harrasteryhmässä ja jälkikasvu pelaa seuran juoniorijoukkueissa tai kerhoissa.

Hirvensalolaisten perheiden etuna on lyhyet välimatkat. Lapsia ei tarvitse kuljettaa kauas.

– Hirvensalossa harjoitteluolosuhteet ovat lapsille hyvät. Meillä on käytössä Syvälahden, Wäinö Aaltonen ja Haarlan koulujen liikuntasalit. Kaikissa on salibandylle parhaiten soveltuva mattoalusta. Wäinö Aaltosen koulun Paavo-halli on puitteiltaan erinomainen.

SB Hirvensalolla on kaksi miesten joukkuetta kakkos- ja kolmosdivarissa sekä yksi harrastejoukkue. Salibandyliiton kilpasarjoissa vaaditaan jo isompia areenoita. Niinpä SB Hirvensalo pelaa kotiottelunsa Raunistulan Salibandy Areenalla.

– Samppalinnan palloiluhalli olisi meitä lähempänä, mutta emme saa sieltä harjoitusvuoroja, eivätkä pelaajat edes haluaisi pelata sen pihkaisella mattoalustalla. Oma salibandyhalli Hirvensalossa olisi tietysti hienoa. Salibandyliiton laskelmien mukaan noin 500-600 jäsenen seuran kannattaisi harkita oman hallin perustamista.

SB Hirvensalon kivijalka on lasten vanhemmat, salibandystä innostuneet äidit ja isät.

– Kerhotoiminta vie suurimman osan vuoroistamme. Noin 150 kerholaista useampana iltana kirmaa reikäpallon perässä. Nuorimmat lapset ovat kolmivuotiaita. Aikuinen-lapsi-ryhmät ovat jatkuvuuden kannalta seuralle tärkeitä, koska niistä ajan kanssa muodostuu uudet joukkueet valmentajineen ja joukkuejohtajineen.

Nopean kasvun myötä SB Hirvensalolla on jo melkein valmis pelaajapolku junioreista aikuissarjoihin.

– Menee kuitenkin vielä useampi vuosi ennen kuin on vain omia pelaajia. Sarjauudistuksen myötä tavoitteemme on, että miesten kakkosdivarissa pelaava joukkue nousisi uuteen Suomisarjaan. Se olisi hyvä vaihtoehto niille pelaajille, joilla ei ole mahdollista panostaa liiga- tai divaritoimintaan.

Pitkään naisten liigassa pelannut maalivahti Laura Still on SB Hirvensalon erikoisuus.

– Laura pelasi liigaa pääkaupunkiseudulla, mutta halusi tulla mukaan miesten harjoituksiin vähentääkseen pitkiä harjoitusmatkoja. Laura pärjäsi hyvin, kehittyi ja ansaitsi nopeasti poikien arvostuksen. Siitä syntyi ajatus päästä pelaamaan liiton erikoisluvalla miesten kolmosdivaria.

SB Hirvensalon miesten kakkosdivarissa pelaava joukkue pelaa kotiottelunsa Raunistulassa sijaistsevassa Salibandy Areenalla. (Kuva Anssi Koskinen)

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!