SC Wolves, Paraisten sudet, salibandya Suomisarjassa ja jalkapalloa Kolmosessa – haastava yhdistelmä

Vasta murrosikään ehtinyt Paraisten ”sudet” on kalkkikaupungin erikoisuus. SC Wolves on saanut alkunsa salibandyä harrastaneesta kaveriporukasta. Intoa on riittänyt tähän päivään asti, mutta monta mielenkiintoista hetkeä on jo mahtunut lyhyen matkan varrelle.

Poikkeuksellista ei ole seuran syntyhistoria. Samalla tavoin on syntynyt moni muukin seura. Poikkeuksellista ei ole myöskään seuran menestyminen salibandyssä. Näin on tehnyt moni muukin kaveriporukka.

Erikoista on se, että salibandypelaajat alkoivat menestyä samanaikaisesti myös sivulajissaan jalkapallossa. Kun joukkue sai hyviä vahvistuksia ulkopuolelta SC Wolvesin kaveriporukka nousi nopeassa tahdissa aina Kolmoseen asti. Nyt vastustajina ovat olleet Veikkausliigapelaajilla vahvistettuja joukkueita, pääsarjatason seurojen reservijoukkueita. Se on ollut iso hyppy porukalle, joka hetki sitten aloitti alimmalta sarjatasolta.

– Olihan se melko epätodellinen olo, kun nousimme Kolmoseen. Alkuperäisiä jalkapalloilijoita on vielä useita mukana. Joukkueen runko on ollut jo Kutosessa. Salibandyn puolella SC Wolvesin edustuksessa ei pelaa enää yhtään alkuperäistä, mutta taustoilla on yhä samat kaverit, seuran perustajat, kertoo Henri Filatoff, yksi Wolvesin puuhamiehistä.

SC Wolvesin tarina sai alkunsa koulupoikien salibandyharrastuksesta. Seuran perustajat innostuivat salibandystä peruskouluiässä siinä määrin, että halusivat perustaa oman seuran. Keväällä 2006 perustettu FloorBall Club Parainen (FBC Parainen) oli kaupungin ensimmäinen salibandyseura.

Kun jalkapallo tuli mukaan myöhemmin, seuran nimi vaihtui nykyiseen muotoonsa SC Wolves. Seuran toiminta on myös ajan myötä laajentunut, sillä mukaan ovat tulleet myös naiset. Lajivalikoima on laajentunut futsalilla.

Jälkipeli kiinnostui aikoinaan salibandypelaajien perustamasta jalkapallojoukkueesta, joka nousi nopealla tahdilla alimmalta sarjatasolta ylemmäksi. Nousujuhlista oli tullut perinne. Kesällä 2017 SC Wolves pelasi uskomattoman kauden Nelosessa häviämättä lainkaan. Se tarkoitti 21 tappiotonta ottelua peräjälkeen. Saavutus on melko poikkeuksellista jalkapallossa millä sarjatasolla tahansa.

Jälkipeli innostui uudestaan samasta jalkapallojoukkueesta, sillä tällä kaudella (2020) Kolmosessa SC Wolves ei ole vastaavasti voittanut ainuttakaan ottelua. Ensimmäisen maalin tekemiseenkin tarvittiin yhdeksän ottelua. Edessä on putoaminen Neloseen.

Kahden lajin yhdistäminen on aina haastavaa, sillä monet Wolvesin pelaajat harrastavat molempia, talvella salibandyä, kesällä jalkapalloa. Osa pelaajista pelaa salibandyä Suomisarjassa Wolvesin edustusjoukkueessa ja osa samassa seurassa alemmilla sarjatasoilla.

Salibandyn Suomisarjassa toiminta on jo sen verran tavoitteellista, että lajeja, jotka ainakin harjoituskaudella menevät päällekkäin, on vaikea yhdistää.

– Nyt on tilanne sellainen, että enää ei kahta lajia pysty yhdistämään edustusjoukkueiden tasolla. Viikkorytmi on liian kiireinen. Seuran painopiste on siirtymässä takaisin salibandyn puolelle. Meillä on kuitenkin sen verran pienet resurssit ja meillä on salibandyssä tulossa iso kausi. Suomisarja on huomattavasti vaativampi kuin jalkapallon Nelonen.

Kun Wolves perustettiin, Paraisille syntyi erikoinen tilanne. Yli 100-vuotinen seura, kaupungin iso ja perinteikäs Pargas IF, sai yllättäen paikalliskilpailijan. Piffenin ykkösasema horjui, kun koulupoikien oma sählyjoukkue alkoi menestymään, eikä pelkästään salibandyssä, vaan myös jalkapalloviheriöllä. Wolvesilaiset itse ovat kuitenkin aina kertoneet, etteivät halua olla paikalliskilpailija, vaan enemmänkin kaveriporukka.

Nyt tilanne kaupungissa on normalisoitunut. Hetkellisesti alaspäin valunut Piffenin jalkapallotoiminta on piristynyt muutaman lamavuoden jälkeen. Joukkue pelaa hyvää futista Kakkosen tasolla. Salibandyssä SC Wolves on aina ollut kaupungin ykkönen. Ja tulee olemaan jatkossakin.

Saaristokaupunki Paraisilla olosuhteet urheilemiseen ovat aina olleet hyvät. Wolves on päässyt harjoittelemaan jalkapalloa kesällä nurmella ja talvella hallissa. Salibandyharjoitukset on pidetty sekä Turussa että Paraisilla.

Seuratoiminnan jatkuvuuden kannalta on otettava yksi merkittävä askel. Paraisilla salibandyn junioritoiminta on ollut hämmästyttävän vaatimatonta.

– Ehkä meidän seuran vastuunakin on ottaa se osa-alue haltuun. Piffen tekee laadukasta työtä jalkapallon puolella. Heillä on siihen paljon paremmat resurssit. Meillä on osaamista salibandyn puolella. Suunnitelmissa on aloittaa junioritoiminta salibandykerhoilla.

Aika näyttää, miten junioritoiminta lähtee Paraisilla käyntiin ja miten Wolves pärjää Suomisarjassa. Hyvä on kuitenkin laittaa jo nyt nimi muistiin, SC Wolves Paraisilta, från Pargas.

Patri Filatoff on tuttu näky sekä jalkapallokentällä että salibandykaukalossa.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!