“Se on vain jalkapalloa, ei se ole niin vakavaa”. Totuus on todellisuudessa toinen. Jalkapallolla on ollut suuri yhteiskunnallinen merkitys, kuten alla olevan lukiolaisen kirjoittama historian kurssiin kuuluva mielenkiintoinen tutkielma todistaa.
Eletään 1800-luvun loppupuolta. Eletään aikaa, kun nationalismi kiinnostaa. Ihmiset ovat saaneet enemmän vapaa-aikaa, kun työaikalaki oli muutettu työnväelle edullisemmaksi. Tasa-arvokysymykset korostuvat ensimmäisiä kertoja maailmassa.
Eletään aikaa, jolloin yhteiskunta on suuressa muutoksessa. Naiset eivät enää ole riippuvaisia omasta miehestään. He alkavat vähitellen saada enemmän oikeuksia. Sodissa naisten työpanos oli ollut niin valtava, että ihmiset osasivat ajatella laajakatseisemmin naisten asemaa.
Ihmisillä on enemmän vapaa-aikaa, eikä ihmisten tarvitse viettää jokaista minuuttiaan työn äärellä. Populaarikulttuuri tulee isoksi osaksi ihmisten elämää, kun ihmisiä on muuttanut suurkaupunkeihin. Ihmiset ovat nyt lähempänä toisiaan kuin koskaan aikaisemmin.
Ihmiset alkavat käyttää vapaa-aikaansa erilaisten urheilulajien pelaamiseen, kun siihen on entistä enemmän aikaa. Alkaa syntyä kulttuureja, jotka ovat tulossa mullistamaan maailman.
Kaikki liittyy teollistumiseen. Virallisesti 1760 alkanut teollinen vallankumous mullisti koko Britannian yhteiskunnan. Yhteiskunnallinen, taloudellinen ja teknologinen mullistus Britanniassa on maailman yksi merkittävimmistä tapahtumista maailmanhistoriassa. Perustettiin paljon uusia tehtaita.
1700-luvulta 1800-luvulle siirtyessä englantilaiset omaksuivat itselleen pelin, josta tuli myöhemmin englannin kansallispeli. Jalkapallo oli virallisesti syntynyt.
Useat työnantajat halusivat pitää huolta työntekijöidensä kunnosta, ja järjestivät työntekijöilleen yhteisiä urheiluhetkiä. Ensimmäiset jalkapalloseurat perustettiin suoraan edustamaan omaa työpaikkaa.
Vuonna 1857 perustettiin ensimmäinen jalkapalloseura Sheffield United, joka on edelleen olemassa. Vain kaksikymmentäyksi vuotta myöhemmin perustettiin Manchester United, joka voitti kansainvälisen mestarien liigan kolme kertaa. Vuonna 1880 perustettu Manchester City oli myös kirkonvartijoiden perustama. Seurojen perustamisista tuli Englannissa uusi trendi. Uusia jalkapalloseuroja alkoi syntyä paljon.
Englannin “Premier League”, meillä paremmin tunnettu nimellä Valioliiga perustettiin jo vuonna 1888. Ei mennyt kauaakaan, kun joukkueita piti jo jakaa eri divisioneihin. Alettiin taistella siitä, mikä on Englannin paras jalkapalloseura.
Itse jalkapallon pelaajat eivät olleet ainoita, ketkä kiinnostuivat tästä uudesta trendilajista. Maailmaamme oli syntynyt fanikulttuuri. Ihmiset olivat haltioissaan nähdessään jalkapalloa pelattavan stadioneilla ja halusivat viettää vapaa-aikaansa sen parissa. Eri joukkueet keräsivät itselleen kannattajia. Jalkapallo teki läpimurtoaan.
(Teksti jatkuu kuvan alla)
Ihmiset alkoivat saada nautintoa urheilulajin seuraamisesta. Tämä oli kerrassaan aivan uutta yhteiskunnassamme. Jalkapallo kasvoi kasvamistaan. Jo 1800- ja 1900 -lukujen vaihteessa jalkapallo levisi Englannin ulkopuolelle. Alla on Hans Joan Gamperin fiktiivinen kirje hyvälle ystävälleen vuodelta 1899, joka olisi voinut olla totta.
“Matkani Afrikkaan oli vasta alkanut, mutta olen jo nyt valmis päätöksestäni. Rakastuin tähän kaupunkiin aivan totaalisesti. Sokeribisnekset saavat nyt jäädä, minä muutan tänne. Perustan tänne Barcelonaan jalkapalloseuran! Espanjan jalkapallokulttuuri ei vallitse tällä hetkellä läheskään yhtä jylläävänä, miten Englannissa! Minä teen tälle nyt muutoksen. Minä perustan jalkapalloseuran, josta tulee virallisesti Barcelonan virallinen oma jalkapalloseura. Espanjalaisten on saatava tämä sama ilo, mistä minä, ja englantilaiset nauttivat arjessaan. Katalonia on nyt virallisesti minun kotini. Rakkauteni ja intohimoni tätä lajia kohtaan on kuitenkin niin suuri, etten pysty elämään ilman tätä. Perustan jalkapalloseuran, jonka nimeksi tulee “Futbol Club Barcelona”. Nähdään marraskuussa kuomaseni!”
Se, että sokerimyyjä, joka oli vain vierailemassa hetkellisesti setänsä luona, oli syyllinen FC Barcelonan perustamiseen.
(Teksti jatkuu kuvan alla)
Jalkapallo laajeni ja laajeni. Ensiksi se saavutti ne maat, jotka olivat lähimpänä Englantia. Espanja, Saksa, Ranska, Italia ja monet muut maat. Italian Juventus perustettiin jo 1897. Espanjan FC Barcelona ja Real Madrid perustettiin 1899 ja 1902. Saksan Bayern München 1900 ja Ranskan Paris-Saint-Germain 1904.
Laji oli vähitellen valloittanut koko Euroopan. Ihmiset halusivat lisää.
Vuonna 1904 Pariisissa perustettiin Fédération Internationale de Football Association, tunnetummin nimellä FIFA. Järjestö perustettiin yksinomaan sen takia, koska haluttiin järjestää viralliset jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut. Jalkapallo oli jo ehtinyt olemaan olympialaislaji vuonna 1900, mutta jalkapallon tultua osaksi länsimaista populaarikulttuuria ihmiset vaativat saada lajille omat viralliset maailmanmestaruuskisat. Oli kuitenkin yksi este: ensimmäinen maailmansota oli alkanut. Sota käytiin vuosina 1914-1918.
Vuonna 1930 järjestettiin ensimmäiset viralliset jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut. Kun asia julkistettiin, maailma sekosi. Alunperäisenä tarkoituksena oli jo vuonna 1930 valita turnaukseen 32 maata, mutta hankkeessa epäonnistuttiin. Isäntämaaksi valittiin Uruguay, joka myös voitti jalkapallon ensimmäisen maailmanmestaruuden.
Ensimmäisestä maailmansodasta oli kuitenkin näkyviä seurauksia jalkapalloon. Englannin maajoukkue ei osallistunut kolmeen ensimmäiseen jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuun.
Yhden asian ensimmäiset maailmanmestaruuskisat varmistivat. Sen, että jalkapallo oli kansainvälistynyt, ja jalkapalloa pelattiin nyt virallisesti kaikkialla maailmassa.
Ensimmäisten maailmanmestaruuskisojen aikaan viralliset paikallisliigat alkoivat yleistyä. Primera Division, Espanjan La liga aloitti toiminnan vuonna 1929, Serie A 1929 ja Ranskan Ligue 1 vuonna 1933.
Ensimmäiset jalkapallon maailmanmestaruuskisat toivat jalkapallolle hyvin paljon lisäarvoa. Erilaisia uudistuksia tehtiin paljon aktiivisemmin. Jalkapallon suuren kansainvälisen suosioon vaikutti se, että se oli mahdollista lähes kaikissa olosuhteissa.
Suomen nykyinen Veikkausliiga (alk. Suomensarja) pelattiin myös ensimmäisen kerran vuonna 1930. Mestariksi selviytyi Helsinkiläinen HIFK.
Jalkapallo oli antanut uuden herätyksen, joka auttoi jokaista maata tuomaan omaa identiteettiään esiin. Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuita alettiin pelata säännöllisesti neljän vuoden välein. Toki ne ehdittiin järjestää vain kolme kertaa ennen seuraavaa maailmansotaa.
Vuonna 1936 tapahtui suuria, kun alkoi Espanjan sisällissota. Vallankaappaukseen ryhtyi diktaattori Francisco Franco kansainmielisten kannattajien kanssa. Harva osaa ajatella, että tämä henkilö on varmasti ehkä merkittävin hahmo Espanjan jalkapallokulttuurille. Sisällissodassa vastakkain oli Francon nationalistinen diktatuuriaate ja Espanjan nykyinen toinen demokratiatasavalta.
Jalkapallon pelaaminen loppui Espanjassa kokonaan sisällissodan ajaksi. Maassa vallitsi kaaos. Sisällissota päättyy vuonna 1939, ja Espanjan toinen tasavalta kaatui. Francosta tuli Espanjan uusi diktaattori.
Espanjan pääkaupunkina toimi Madrid. Francon aikana Real Madrid koki historiansa suurimman muutoksensa. Franco rakasti jalkapalloa. Sisällissodan jälkeen urheilu palasi Espanjaan. Franco muutti Madridin jalkapallojoukkueen nimen Madrid Football Clubista Real Madridiksi. Espanjaksi real tarkoittaa kuninkaallista, jonka Franco halusi tuoda selvästi esille.
Franco teki pääkaupunkijoukkueestaan maailman vauraimman. Real Madridin pelaajat saivat kuninkaallista kohtelua. Valtio kustansi Real Madridin kustannukset Francon pitäen huolta siitä, että pieniinkin asioihin oli panostettu.
Real Madridista tuli ylivoimainen maailmassa. Jo ennen Francon aikaa FC Barcelona ja Real Madrid olivat toistensa pahimmat vastustajansa. Francon hallitsijakaudella FC Barcelona ja Real Madrid pelasivat kuitenkin suhteellisen tasaisia otteluita, joka ärsytti Francoa. Tämä ei voinut hyväksyä sitä, että kuninkaallisjoukkue voi välillä jopa hävitä köyhemmälle katalonialaisjoukkueelle.
Franco aloitti vainot Kataloniaan, jotka katalonialaiset muistavat yhä. Katalaanin kieli kiellettiin ja Katalonia menetti itsehallintonsa sekä poliittiset vapautensa. Tämän seurauksena Espanjan maajoukkue ei pärjännyt Francon alaisuudessa maailmanmestaruuskisoissa kahden joukkueen välisten riitojen takia. Parhaat pelaajat olivat jakautuneet molemmista joukkueista. Kahden joukkueen, Real Madridin ja FC Barcelonan välinen suhde oli hyvin tulehtunut. Pelaajat vihasivat toisiaan.
Mestarien liigassakin ensimmäiset viisi vuotta oli Real Madridin murskaavaa aikaa. Real Madrid oli täysin ylivoimainen. Hirmuhallitsija ei hyväksynyt muita vaihtoehtoa, kun mestaruuden omalle joukkueelleen. Francon kuoltua, Espanjan saadessa demokratian takaisin, joukkueiden välit paranivat.
Kahden joukkueen välinen viha oli monen vuosikymmenen aikana niin suuri, että nykyäänkin jokainen El Clasico symboloi Espanjan historiaa, Francon aikoja. Ottelu on vakituisena jalkapallopelinä maailman seuratuin. Maailmassa millään muilla jalkapalloseurapareilla ei ole samanlaista historiaa kuin FC Barcelonalla ja Real Madridilla.
(Teksti jatkuu kuvan alla)
1950-luvulla Englannissa käytettiin keinovalaistusta jalkapallossa ensimmäisiä kertoja. Seura Wolferhampton Wandererssin (pt. Wolves) kotikentällä Molineuxilla oli virallisesti ensimmäinen keinovalaistus. Koska keinovalaistus oli niin uutta, Wolves alkoi pelaamaan ison määrän ystävyysotteluita muita ulkomaalaisseuroja vastaan. Kaikki huipentui, kun Wolves päihitti unkarilaisen Honvedin lukemin 3-2.
Voitto oli hyvin merkittävä, koska Honvedin vakiokoonpanoon kuului sellaisia pelaajia, jotka olivat nöyryyttäneet Englannin maajoukkuetta toden teolla ratkaisevissa otteluissa. Voitettuaan ottelun Wolvesin päävalmentaja Stan Cullis ilmoitti julkisesti, että joukkueensa on nyt maailman paras. Nuo sanat koituivat hyvin tärkeiksi jalkapallon historian kannalta, sillä nuo sanat toivat meille Mestarien liigan.
Media kuohui ja tarvittiin ratkaisu. Wolves sai julkisuutta yhtenä parhaana jalkapallojoukkueena Real Madridin, Milanon ja Interin ohella, joka entistään vain lisäsi keskustelua. Kokenut entinen jalkapalloilija, josta tuli Mestarien liigan pääorganisoija löysi oikeat sanat:
“Ennen kuin julistamme Wolverhamptonin olevan voittamaton, antaa heidän mennä Moskovaan ja Budapestiin. On myös muita kansainvälisesti nimekkäitä joukkueita: AC Milan ja Real Madrid nimetäkseni kaksi. Seurajoukkueiden maailman-, tai ainakin Euroopan mestaruusturnaus – isompi, mielekkäämpi ja kunniakkaampi kuin Mitropa Cup ja aidompi kuin maajoukkueiden kilpailu – pitäisi järjestää.”
Keväällä 1955 Uefa teki virallisen päätöksen siitä, että Mestarien liiga järjestetään virallisesti ensimmäisen kerran. Vuonna 1971 haluttiin, että yhä useampi seurajoukkue pääsee pelaamaan Mestarien liigan tyylisessä turnauksessa, joten Mestarien liigan ohelle perustettiin laajempi Eurooppa-Liiga. Tuolloin Mestarien liiga toimi Eurooppa-cupina, ja Eurooppa-liiga UEFA-cupina. Nimet vaihdettiin vuosituhannen vaihduttua, kun turnaukseen lisättiin lohkovaihe.
Vuonna 2018 Eurooppa-Liigalle haluttiin antaa lisäarvoa, ja päätettiin, että edellisen kauden Eurooppa-Liigan voittaja karsiutuu automaattisesti seuraavan vuoden Mestarien liigaan riippumatta kotimaan liigamenestyksestä.
Nykypäivänä Mestarien liigan finaali on vuosittain vuoden hienoin urheilutapahtuma. Nykyään jalkapallo on virallisesti maailman suosituin urheilulaji.
Jalkapalloilusta on tullut monelle ammatti. Jalkapallon suosion takia liikkuvat rahasummat ovat hyvin korkeita. Erilaiset arabijärjestöt ja venäläiset oligarkit ostavat jalkapallojoukkueita ökyhinnoilla. Hyvänä esimerkkinä on, miten Kiinan rikkain mies osti AS Roman muutama vuosi sitten.
Jalkapallon historia pelin synnystä tähän päivään on hieno. Hienointa jalkapallosta tekee sen kansainvälisyys. Jokaisessa Euroopan maassa jalkapallo on joko suosittua tai hyvin suosittua. Myös Etelä-Amerikan maissa esimerkiksi Chilessä tai Brasiliassa on kansallisperinne katsoa, kun Chile tai Brasilia pelaa jalkapalloa.
Usein kuulemme sanottavan että “Se on vain jalkapalloa, ei se ole niin vakavaa”. Totuus kuitenkin on, että jalkapallo on lähes ainut asia maailmassa, joka on säilyttänyt merkittävän roolinsa.
Lauri Törnström, Puolalamäen lukio