Sepi Seppälä, hylkiöiden bonuspappa, oli perustamassa FC Piikkiötä – seuran hyväntekeväisyystoiminta käynnistyy uudestaan

Football Club Piikkiö. Kuulostaa hienolta. FC Piikkiö kuulostaa jo tutummalta. Kyseessä on nimensä mukaisesti piikkiöläinen jalkapalloseura, mutta ei mikä tahansa seura. Kaikkien piikkiöläisten tuntema Seppo ”Sepi” Seppälä oli perustamassa vuonna 1985 seuraa, joka oli tarkoitettu pelaajille, jotka eivät olleet Piikkiön parhaimmistoa.

Uusi seura tarjosi turvasataman niille, jotka eivät kelvanneet muualle.

– FC Piikkiö perustettiin kaikille, ja kasvoi myöhemmin ”hylkiöitä” varten, eli sellaisille, jotka eivät mahtuneet muihin joukkueisiin. Nuoret haluttiin kuitenkin pitää mukana jalkapallossa ja yleensäkin urheilussa eikä pahanteossa, kertoo Mikko Seppälä, Sepon poika.

Isä Seppälä ei ollut yksin aloittamassa FC Piikkiön toimintaa.

– Sepin lisäksi perustajina olivat Klaus Rytöhonka, isäni veljet Kimmo ja Vesa Seppälä ja Myllylän veljekset, Osku ja Ismo. Itsekin olin nuorena aktiivisesti mukana FC Piikkiön toiminnassa, mutta olin vasta 2,5-vuotias siinä vaiheessa, kun seura perustettiin.

Rytöhonka, nykyinen Turun kaupungin varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, toimi aikoinaan FC Piikkiön pelaajavalmentajana. Hän asui Seppälöiden naapurissa.

– Pyysin Seppälän poikia mukaan toimintaan, kun tiesin heidät aikaansaaviksi. Seppo tulee hyvin toimeen lasten kanssa. Hän sai helposti kosketuksen piikkiöläisiin nuoriin ja lapset oppivat nopeasti luottamaan häneen. Vaikka Seppo ei virallisesti ollut Piikkiön nuorisotyöntekijä, sitä hän oli käytännössä, muistelee Rytöhonka.

Seppo on alun perin Piikkiön Palloseuran kasvatti. Jalkapallo on kuulunut hänen arkeensa vuosikymmenien ajan, milloin pelaajana ja valmentajana, milloin taustavaikuttajana. Visionäärinä Seppälä hoksasi jo 1990-luvun alkuvuosina, että uusi trendilaji salibandy tulee saamaan nuorten keskuudessa suuren suosion.

– Isäni pyöritti 1990-luvulla FC Piikkiön ohella Young Boys -nimistä nuorten joukkuetta, joka aluksi pelasi sählyä, mutta laji muuttui nopeasti oikeaksi salibandyksi. Parhaimmillaan urheilutoiminnassa oli noin 100 piikkiöläistä lasta. Se oli silloin iso juttu ja pakopaikka monelle nuorelle.

Eräs FC Piikkiön pitkäaikaisista pelaajista oli Tommi Turakainen. Turakainen on FC Piikkiötä useimmin edustanut pelaaja.

– Pelasin juniorivuodet PiPS:ssä, mutta siirryin FC Piikkiöön 18-vuotiaana, kun en mahtunut PiPS:n edustusjoukkueeseen. Sepi pyysi mukaan ja pelasinkin FC Piikkiössä reilusti toistakymmentä vuotta. Ne olivat hienoja aikoja, kun saatoin jatkaa jalkapallon harrastamista.

Toiminta nuorten hyväksi huomioitiin Piikkiössä. Seppo Seppälä valittiin Kunnon kuntalaiseksi, isänsä Sauli Seppälän tavoin. Lienee ainut kerta, kun Piikkiössä titteli on mennyt isältä pojalle.

Työ nuorten hyväksi tuli tarpeeseen etenkin aikana, kun koko Suomen tavoin Piikkiötä koetteli laman jälkeiset vuodet.

– Lamavuosien jälkeen kylä oli aivan sekaisin. Piikkiössä oli paha huumeongelma. Kuvaavaa oli se, kun eräs pelaaja tuli kerran varastetulla autolla treeneihin. Ei niistä kuitenkaan puhuttu kenellekään, vaikka olen aivan varma isäni tietäneen tilanteen.

Vähitellen FC Piikkiön nuoret kasvoivat kukin vuorollaan aikuisiksi ja lähtivät maailmalle.

– Isäni oli jo yli parikymmentä vuotta pyörittänyt FC Piikkiötä, kunnes seuran toiminta alkoi hiljentyä. Sepolle tilalle tulivat kulttuurihommat eli Rungon Kamariorkesteri, joka perustettiin Piikkiön Rungossa vuonna 2002.

FC Piikkiö on virallisesti yhä olemassa, vaikka seura ei ole toiminut aktiivisesti useampaan vuoteen. Nyt Piikkiöstä kuuluu uusia uutisia.

– Olemme salaa isältä käynnistäneet hänen perustamansa FC Piikkiön. Se tulee hänelle joululahjana. Seuran hallituksessa ovat tutut henkilöt: Klaus Rytöhonka puheenjohtajana, veli Kimmo varapuheenjohtajana ja Hanna Lindberg rahastonhoitajana. Lisäksi hallituksessa ovat mukana Tommi Turakainen ja Matti Lenkkeri, jotka olivat mukana FC Piikkiössä pelaajina. Itse vastaan seuran tapahtumatuotannosta, sillä se on minun vahvinta aluettani.

FC Piikkiön toiminta keskittyy jatkossa hyväntekeväisyyteen.

– Seura tulee jatkossa keskittymään vähävaraisten lasten urheilu- ja musiikkiharrastuksen tukemiseen. Piikkiöläinen lapsi voi anoa yhdistykseltämme taloudellista tukea. Lisäksi jaamme vuosittain kaksi musiikkistipendiä Salvelanrinteen yläkoulun oppilaille.

Urheilu on mukana seuran toiminnassa, mutta nyt vain tukemassa varainhankintaa.

– Järjestämme kerran vuodessa tapahtuman Harvaluodossa. Ensin harrastefutista ja sen jälkeen tanssit. Samalla keräämme avustusta yhdistykselle. Osallistumme myös Piikkiö Päivät -tapahtumaan. Järjestämme tempauksia, jotta piikkiöläiset voivat tukea yhdistyksen tekemää hyväntekeväisyystyötä. Osa varainhankintaa on jäsenmaksumme kymmenen euroa vuodessa.

Kaikki uudet ja vanhat FC Piikkiöläiset sekä kuka tahansa halukas on tervetullut mukaan toimintaan.

(Tämä tarina julkaistiin alunperin  yli kaksi vuotta sitten. Hyvää matkaa Sepi!)

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!