Seuralogo on pyhä asia – siihen ei kosketa – pisteet Turun Palloseuralle

Vuodet, jopa vuosikymmenet vaihtuvat. Pelaajia ja valmentajia tulee ja menee. Uusia kannattajasukupolvia kuolee ja uusia syntyy. Mutta on yksi, joka pysyy: seuralogo.

Siihen tiivistyy kaikki. Seuran oma identiteetti. Sukupolvesta toiseen kulkeva kannattajien yhteenkuuluvuus. Se on se symboli, jonka pikkulapsikin oppii jo varhain tunnistamaan.

On kirjottamaton laki, että logon päälle ei astuta pukuhuoneessa. Se on se, mitä pelaajat koskettavat ennen kuin astuvat Anfieldin jalkapallostadion nurmelle. Historiassa lipun perässä on marssittu vaikka kuolemaan asti.

Logo eli seuran tunnus on pyhä. Se on urheiluseuralle ja sen pelaajille sekä kannattajille kaikki kaikessa.

Ongelmia tulee, kun arvokkaasta logosta tehdään kaupallinen tuotemerkki. Setelitukkojen oletettu kahina hämärtää logoon liittyvät historialliset arvot. Silti moni suomalainen seura lähti muuttamaan logoaan uuteen kuosiin. Tilalle tulivat nuoremman sukupolven tietokoneella muokkaamat vauhdikkaat fontit, kirkuvat väriyhdistelmät ja kolmiulotteiset kuviot. Keksittiinpä jopa logon korvaavia kettuhahmoja ja pantterinpäitä.

Kunnes todettiin, että se alkuperäinen on kuitenkin paras. Moni suomalaisseura on ottanut käyttöönsä perinteisen ja alkuperäisen logonsa – ymmärtämällä, että seuran logo on se, mihin ei kosketa. Piste!

Tuskin nuori taiteilija Kimmo Kaivanto osasi edes aavistaa vuosikymmeniä sitten, että hänen suunnittelemansa Tappara-logo kestää ajanhammasta. ”Kirvesrinnat” tunnetaan kaikkialla Suomessa.

Salibandyliiga eli nykyinen F-Liiga brändäsi näyttävästi uuden logonsa puoli vuotta sitten. Ei mennyt kauaa, kun se jo muokattiin uusiksi. Ennätysajassa logosta tehtiin kaupallinen versio, eli se annettiin toiselle osapuolelle markkinointikäyttöön. Eikä tässä vielä kaikki. Suurin osa F-Liigan seuroistakin antoi oman logonsa vapaasti muokattavaksi. Jospa siitä pikavoittona irtoaisi seuralle muutama euro.

Yksi seura teki poikkeuksen. Turun Palloseura.

Liki 100-vuotiaassa seurassa ymmärretään seuralogoon sisältyvät historialliset arvot ja siihen liittyvä seuraidentiteetti.

Turun Palloseura ry:n puheenjohtaja Kari Kauppilan sanoin: TPS:n logo on eräs Suomen tunnetuimmista. Turun Palloseura ry:n yksi tärkeimmistä tehtävistä on valvoa, että seuran historiallista logoa käytetään oikealla tavalla oikeassa paikassa. Aika ajoin TPS-logo on ollut milloin missäkin tuotteessa ja tapahtumassa ohjeistuksen vastaisesti.

Kauppila tietää, mistä puhuu. TPS:ssäkin on eletty aikoja, kun logon käyttöä ei ole valvottu. Seuran kiekkopuolella otettiin 1980-luvulla käyttöön useamman kauden ajaksi moderni ”kaukalologo”. 1990-luvun alkuvuosina kiekkohuuman ollessa kiihkeimmillään pallologon ympärille ilmestyi kultalehväkoriste. Moni ikitepsiläinen ei näitä muutoksia hyväksynyt.

F-Liigan sivujen mukaan turkulaisseuran kanssa sovittiin asiasta yhteisymmärryksessä. Todellisuudessa ”yhteisymmärryksessä” tarkoittaa, että seura ei yksinkertaisesti anna logoaan muiden käytettäväksi, ei etenkään kaupallisiin tarkoituksiin. Vielä vähiten silloin, kun ulkopuolinen taho lähtee muokkaamaan mielivaltaisesti turkulaisseuran historiallista logoa uusiksi.

F-Liigan sivujen mukaan, maailmallakaan ei ole tallaista kuviota ennen synnytetty, jossa mukana ovat naisten ja miesten sarjan joukkueet ja joiden logoista on luotu kampanjaa varten uniikit versionsa.

Ei ole ihmekään, että ei ole ennen muualla synnytetty. Muualla seurat ymmärtävät omaan logoonsa liittyvät historialliset arvot. Seuralogo ei ole myytävänä.

ETUSIVU