Sevilla – kävelijän kaupunki tunnetaan hullujen rakentamasta kirkosta

Kop, kop, kopoti kop…Sevillassa kuuluu kaikkialla hevosten kavioiden kopse. Täällä turistien kauratakseja on varmasti enemmän kuin missään muualla. Katedraalin ympäristössä varjostavien appelsiinipuiden alla useat vossikkakuskit odottavat uusia asiakkaita.

Nurkan takaa ilmestyy lisää hevoskärryjä ajureineen. Muutamalla kymmenellä eurolla pääsisi ihmettelemään Andalusian suurimman kaupungin nähtävyyksiä. Kävelenkin pärjää, sillä kaikki tärkeimmät Sevillan nähtävyydet sijaitsevat lähellä toisiaan.

Sevillan katedraalia ei voi olla huomaamatta. Sevillalaiset uhosivat vuosisatoja sitten rakentavansa niin suuren kirkon, että ihmiset pitäisivät heitä hulluina. Lopputulos onkin pähkähullu. Ainakin kokonsa puolesta. Kirkolla on pituutta 126 metriä, leveyttä 83, katto kurkottaa yli 40 metriin ja kaikkialle näkyvä kellotorni, La Giralda, kohoaa lähes sataan metriin.

Sevillan katedraali on maailman suurin goottilainen kirkko, ainakin kaupunkilaisten mielestä. Sitä suurempi on vain Vatikaanin Pyhä Pietarinkirkko ja Lontoon Sant Paulin katedraali.

Neitsyt Marialle pyhitetyn kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1401 ja valmista tuli 100 vuotta myöhemmin. Katedraalin rakentaminen oli 1400-luvun suurimpia urakoita koko maailmassa. Samassa paikassa sijaitsi aikaisemmin maurilainen moskeija. Se sai kuitenkin väistyä. Jäljelle jäi vain kellotorniksi muutettu minareetti. Kiipeäminen ylös torniin on erikoinen elämys, sillä iso osa matkasta kiivetään kaltevaa ramppia pitkin. Vartiomiehet saattoivat nousta ylös hevosen kyydissä. Nykyisin hikinen nousu korkeuksiin palkitaan hienoilla kaupunkinäkymillä.

Jos on katedraali suuri, on pääalttarikin vaikuttava. Se on maailman, tai ainakin Espanjan suurin. Alttarin rakentaminen kesti lähes yhtä kauan kuin kirkon, liki 100 vuotta. Alttarissa on yli tuhat raamatullista kullattua puuveistosta. Kultaa riitti, sillä Uuden maailman löytämisen myötä espanjalaiset perustivat Sevillaan kauppakamarin. Se hoiti yksinoikeudella siirtomaiden kanssa käytävää kauppaa. Amerikasta rahdattiin laivalasteittain kultaa ja hopeaa Espanjaan.

Kuuluisan löytöretkeilijän hauta

Historiannälkäiselle katedraalin mielenkiintoisin nähtävyys on löytöretkeilijä Kristoffer Kolumbuksen hauta. Kuuluisan merenkulkijan maallisten jäännösten aitoudesta vallitsi pitkään epätietoisuus. Kolumbus oli itse toivonut tulla haudatuksi Uuden maailman Santo Domingoon. Hänen toiveensa toteutuikin väliaikaisesti. Espanjan menetettyä siirtomaitaan he ottivat Kolumbuksen mukaansa ja hautasivat uudestaan Kuubaan. Lopulta hänet tuotiin Sevillaan.

Vuonna 1877 Santo Domingosta löydettiin Kolumbuksen nimellä varustettu luita sisältävä laatikko. Vuosikymmeniä kestänyt kiista saatiin ratkaistua vasta muutama vuosi sitten. DNA-tutkimukset todistivat, että Sevillassa on ainakin osa löytöretkeilijän jäänteistä.

Mahtipontisuudestaan huolimatta katedraali ei ole Sevillan suosituin nähtävyys. Se on kirkon vieressä sijaitseva Real Alcázarin palatsimainen linnoitus. Sinne ei kannata rynnätä suoraan kirkosta, sillä nähtävää on paljon. Kahvipaussin virkistämänä voi siirtyä kuningas Pedron I:n sokkeloiseen palatsiin. Rakennus valmistui alun perin 1300-luvulla, mutta sitä on jälkeenpäin laajennettu moneen kertaan. Täältä kuningatar Isabella lähetti Kolumbuksen matkaan rikkauksia keräämään.

Palatsin hätkähdyttävin huone on Salón des Embajadores, lähettiläiden sali, jonka katossa oleva kultakoristeinen kupoli saa hengityksen salpaantumaan. Rakennuksen ympärillä on vehmas puutarha vesialtaineen. Päämääränä oli luoda asuinpaikka, joka olisi kesäkuumallakin miellyttävä paikka asua. Uskotaan.

Nämäkin ovat kotoisin Sevillasta

Sevillan parturi

Italialaisen säveltäjän Gioachino Rossinin koomisen hauska ooppera Sevillan parturi sijoittuu 1600-luvun Sevillaan. Huumorilla höystetyssä rakkaustarinassa on mukana kreivi Almavivan parturi ja hyvä ystävä Figaro. Rossinin oopperan kantaesitys oli vuonna 1816.

Carmen

Ranskalainen säveltäjä Georges Bizet sijoitti Carmen-oopperan tapahtumat 1800-luvun Sevillaan. Ooppera kertoo mustalaistytön Carmenin ja korpraali Don Jósen traagisen rakkaustarinan. Ensimmäinen näytös on sijoitettu Carmenin työpaikan Sevillan vanhan tupakkatehtaan edustalle.

Don Juan

Kuvitteellisen naistenmiehen Don Juanin myytti on levinnyt laajalle kirjallisuuteen ja elokuviin. Viettelijän syntyhistorian oletetaan liittyvän Sevillaan, jossa Don Juanista julkaistiin ensimmäinen tarina jo 1600-luvulla.

Flamenco

Flamencon juuret ovat syvällä Andalusian historiassa. Alun perin mustalaisten esittämä tulisieluinen tanssi ja musiikki juontaa arabien ja juutalaisten kulttuurista. Aitoa flamencoa ei pidä sekoittaa viihteellisempään turistiflamencoon. Sevillassa voi yhä nähdä aitoa intohimoista flamencoa, joka saa ihon kananlihalle. Sevillassa on useita arvostettuja flamencokouluja.

Tapas

Väitetään, että tapaskulttuuri olisi syntynyt Sevillassa. Totta tai ei, mutta ainakin Sevillassa juomien kera syötävää huikopalaa tarjotaan lukuisissa baareissa. Ydinkeskustan Santa Cruzin vanhoissa kortteleissa illanviettäjän huolto pelaa, sillä tapasbaareja on vieri vieressä.

Härkätaistelu

Härkätaistelun synnynmaassa Espanjassa on puhaltamassa muutoksentuulet. Katalaanien päätös kieltää julmat härkätaistelut leviää mahdollisesti koko maahan. Sevillassa klassisen härkätaistelun asema on vahva, onhan kaupungissa eräs arvostetuimmista ja vanhimmista areenoista, Plaza de Toros de la Real Maestranza. Areenan yhteydessä on härkätaistelumuseo.

Sevilla (700 000 asukasta) on Andalusian suurin ja Espanjan neljänneksi suurin kaupunki. Se oli aikoinaan merkittävä satamakaupunki, vaikka merenrantaan on matkaa noin 40 kilometriä. Kaupungin halki virtaavan Guadalquivirjoen lietyttyä Sevillä menetti taloudellista merkitystään.

Sevillakortin avulla voi vierailla ilmaiseksi useimmissa museoissa ja kulkea bussilla. Kortin voi ostaa esimerkiksi kaupungin turistitoimistosta.

Taiteesta kiinnostuneen ykkösvaihtoehto on Museo de Bellas Artes, jota pidetään Espanjan toiseksi parhaana museona Madridin Pradon jälkeen.

Kevät tulee Sevillaan aikaisin, mutta kesällä kaupunki on hiostavan kuuma. Aurinkorannikolta ajaa tänne parissa tunnissa. Aidoimmillaan Sevilla on pääsiäisen aikaan tai heti sen jälkeen, kun kaupunkilaiset viettävät juhlien Feria de Aprilia. Silloin bailataan yötä päivää.

Lisätietoa Sevillasta: www.sevilla.org

Sevillan katedraali.
Kristoffer Kolumbuksen hauta.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU