Sigtuna – täydellinen tuhatvuotias

Idylli on täydellinen. Vaalealla ruotsalaistytöllä on yllään ruskea röyhelöinen esiliina. Kahvilan pöytiin tarjoillaan kuparipannussa keitettyä kahvia ja vastaleivottua suklaakakkua. Pöytiä on vain muutama. Hirsimökin katto on matalalla. Täti Ruskean kahvilassa tunnelma on juuri sellainen, kuin se on ruotsalaisen satukirjailijan Else Beskowin kirjoissa.

Sigtunan kapealla Laurentiigrändillä sijaitseva mökkikahvila on Sigtunan pakollisia käyntikohteita. Tosin kahvikupposen ja kakunpalan ökyhinta saa suomalaisturistin alahuulen väpättämään. Kruunuissa kahvilan hinnat vaikuttavat entistä hurjemmilta.

Lastenkirjailija Elsa Beskowin teokset eivät ehkä ole Suomessa niin tunnettuja kuin esimerkiksi Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu tai Vaahteramäen Eemeli. Elsa Beskowia arvostetaan kuitenkin Ruotsissa paljon, sillä häntä pidetään yhtenä naapurimaan lastenkirjallisuuden perustajista. Hän oli myös taitava piirtäjä ja kuvitti kaikki omat kirjansa.

Beskow vietti paljon aikaa Sigtunassa. Hänen vuonna 1918 julkaistu suosittu satuklassikko Täti Vihreä, Täti Ruskea ja Täti Sinipunainen kertoo kolmesta pikkukaupungin herttaisesta tädistä. Sigtunassa Täti Ruskean kahvilan naapurissa sijaitsee Täti Vihreän taide- ja käsityöläispuoti.

Harmoninen tunnelma

Sigtunalaiset ovat ylpeitä kaupungistaan, joka yhä nykyisinkin muistuttaa enemmän kylää kuin kaupunkia. Kaikesta näkee, miten kaupungin asukkaat toivottavat vierailijan tervetulleeksi. Tyyli, niin vanhoissa rakennuksissa kuin piha-alueillakin, on yhtenäinen.

1700- ja 1800 -luvuilta peräisin olevat rakennukset on maalattu sävy sävyyn. Pihat kukkaistuksineen ovat hyvin hoidettuja. Kujille päin sijoittuviin ikkunoihin on asteltu koriste-esineitä, kukkia ja kynttiläjalkoja ohikulkijoiden ihailtavaksi. Kymmenistä tuhansista vuosittaisista matkailijoista huolimatta Sigtunan tunnelma on aina viehättävän rauhallinen, jopa yllättävän unelias.

Sigtunan kiinnostavuus perustuu sen ainutlaatuiseen historiaan, pidetäänhän sitä Ruotsin vanhimpana kaupunkina. Sigtunan perusti Erik Voittoisa vuonna 980. Mälaren-järven rannalla sijaitsevasta kaupungista tuli keskiajalla vilkas kauppapaikka.

Kaupungin vaikutusvaltaa lisäsi Sigtunassa toiminut arkkipiispa ja vilkas luostaritoiminta. Kaikki muuttui, kun idästä tullut merirosvojoukko ryösti ja poltti kaupungin vuonna 1185. Tuhotyön jälkeen Sigtuna alkoi näivettyä. Samanaikaisesti, kun Tukholma alkoi kehittyä, Sigtuna menetti lopullisesti statusasemansa Ruotsin tärkeimpänä kaupunkina.

Keskiajasta on jäänyt jäljelle Sigtunan keskustaa halkova katu Stora Gatan. Jo satoja vuosia sitten kapea kadunpätkä oli kaupungin pääväylä. Nyt sen varrella sijaitsee pikkuputiikkeja, kahviloita, matkamuistomyymälöitä ja taidegallerioita. Pikantti yksityiskohta on 1700-luvulta peräisin oleva raatihuone, jota pidetään Ruotsin pienimpänä. Stora Gatanin päässä sijaitsee Kaupunginmuseo, joka esittelee alueen historiaa. Esillä on muun muassa arkeologisissa kaivauksissa löydettyjä esineitä.

Viikinkiperinteitä

Parhaiten historia muuttuu eläväksi, jos saapuu Sigtunaan kesäkuun puolivälin jälkeen. Parin viikon ajan kaupungissa vietetään värikkäitä viikinkimarkkinoita. Muuna aikana viikinkien ajasta muistuttavat lukuisat riimukivet. Niitä on Sigtunan ympäristössä kymmenittäin, enemmän kuin missään muualla Ruotsissa. Pelkästään Sigtunan keskustassa riimukiviä on useita. Kaupungin turistitoimistosta saa kartan, jonka avulla voi suunnistaa kiveltä kivelle. Riimukirjoituksilla koristeltuja kivipaaseja pystytettiin kuolleiden merkkihenkilöiden kunniaksi. Viikinkipäällikkö Amundia ei voi syyttää vaatimattomuudesta, sillä hän pystytti itse itselleen muistokiven jo eläessään.

Amundin kivi sijaitsee dominikaanimunkkien rakennuttaman Mariankirkon vieressä. Vuosisatoja vanha ja hyvin säilynyt pyhättö on Sigtunan vanhin yhä käytössä oleva rakennus. Sen sijaan kolme muuta kirkkoa, Pyhä Perin, Pyhä Larsin ja Pyhä Olofin harmaakivikirkot ovat raunioituneet. Ne ovat muistona ajasta, jolloin Sigtuna oli tärkeä hengellisen elämän keskus. Uskopuhdistuksen jälkeen kirkon asema heikkeni ja kirkot rapistuivat.

Jouluun panostetaan

Ruotsalaiset osaavat ottaa kaiken irti joulunajan tunnelmasta. Sigtunan tunnelmalliset joulumarkkinat ovat hyvin suositut. Stora Gatan ja Raatihuoneen torin ympäristö täyttyy markkinakojuista, jotka pursuavat jouluaiheisia käsitöistä ja herkkuista. Joulun alusviikoilla kannattaa Sigtunan ohella vierailla myös naapurissa, Steningessä, jossa järjestetään Ruotsin suurimmat joulumarkkinat.

Kuninkaallisen hoviarkkitehdin Nikolaus Tessin nuoremman suunnittelema 1600-luvun Steningenin linna on yksityisomistuksessa, mutta sen pihapiirissä sijaitseva 1800-luvulta peräisin oleva kunnostettu kivinavetta on matkailijoiden suosiossa. Sen suojissa toimii muun muassa lasipaja, jonka tuotteet valmistetaan vanhojen käsityöperinteiden mukaan. Kivinavetassa myydään lasitavaroiden ohella käsityötuotteita, keramiikkaa ja lahjatavaroita. Jouluna täällä on valtavat ruuhka.

Lisää käyntikohteita

Rosersbergin linna

Rosersbergin linna on yksi Ruotsin kuninkaallisista linnoista. Se sijaitsee lähellä Arlandaa lyhyen ajomatkan päässä Sigtunasta. Rosersbergin alkuperäinen omistaja oli Oxenstiernan suku, mutta vuonna 1762 linna siirtyi Ruotsin valtion omistukseen. Siitä tehtiin kuninkaallinen kesäpaikka.

Linna on nykyisin avoinna yleisölle kesäkuukausina ja siihen voi tutustua vain oppaan johdolla. Rosersberg on erittäin hyvin säilynyt alkuperäisessä asussaan. Sen empiretyylinen sisustus on eräs parhaiten säilynyt koko Euroopassa.

Skoklosterin linna

Skoklosterin linna sijaitsee syrjässä Mälaren-järven niemellä. Sinne Sigtunasta johtava mutkikas tie kulkee idyllisten maalaismaisemien läpi. Lehmät laiduntavat niityillä ja hevoset kirmaavat aidatuilla laitumillaan. Perillä odottaa Ruotsin eräs komeimmista alunperin yksityisessä omistuksessa ollut linna. Skokloster rakennettiin 1600-luvulla Ruotsin suurvaltakaudella.

Paikalla oli mahtava sisteriläisluostari jo ennen nykyistä linnaa. Skoklosterin rakennuttaja oli 30-vuotisessa sodassa ansioutunut virolainen aatelismies Herman Wrangelin poika marsalkka Carl Gustaf Wrangel. Hänen jälkeensä linna oli usean eri suvun omistuksessa, kunnes Ruotsin valtio osti ja kunnosti sen.

Mahtipontinen Skokloster kulmatorneineen huokuu ulkonäöllään omistajansa Wrangelin vaikutusvaltaa ja rikkautta. Hän keräsi suuren omaisuuden, hankki omistukseensa arvokkaan taidekokoelman, huonekaluja, aseita ja kirjoja. Nyt nämä kaikki on nähtävänä linnan hyvin säilyneissä sisätiloissa. Neljään kerrokseen rakennettujen huoneiden sisustus on loistelias.

Skoklosterin lähellä sijaisteva kirkko on alun perin 1200-luvulta, mutta nykyinen ulkoasu on Wrangelin ajalta 1600-luvulta. Kirkko on sisältä näkemisenarvoinen. Kuorin eteläpuolella on Wrangelin suvun hautakappeli.

Skoklosterin linnan pohjakerrokseen on vapaa pääsy. Huoneistoihin ja asekokoelmiin tutustutaan oppaan johdolla.

FAKTAA

Sigtuna sijaitsee alle tunnin ajomatkan (40 km) päässä Tukholmasta. Sinne pääsee Tukholman keskustasta myös junalla ja bussilla.

Sigtuna on Ruotsin suosituimpia matkakohteita. Vierailijoita on vuosittain yli 300 000. Kesä on sesonkiaikaa, mutta myös Sigtunan joulumarkkinoilla käy tuhansia kävijöitä.

Mälären-järven rannalla sijaitseva Sigtuna on Ruotsin vanhin kaupunki. Se tunnetaan riimukivistä, keskiaikaisista kirkoista ja idyllisestä vanhankaupungin tunnelmasta.

Sigtunan lähellä on mielenkiintoisia nähtävyyksiä: Rosersbergin, Steningenin ja Skoklosterin linnat.

Lisätietoa: www.sigtuna.se, www.kungahuset.se

Rosersbergin linna.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU