Simonsin 1950-luvun maalaiskauppa kertoo, millaista kyläpuodeissa oli entisaikoina

POHJANMAA / PIETARSAARI – Vanhat kyläkaupat ovat suosittuja museokohteita. Monella on niistä mukavia lapsuusajan muistoja. Hyllyjen monipuolinen tavaravalikoima, nostalgiset kassakoneet ja henkilökohtainen asiakaspalvelu ovat yksityiskohtia, jotka ovat lähes kadonneet. Maaseudun kyläkauppoja on enää Suomessa harvakseltaan.

Yksi sellainen löytyy vielä Pietarsaaresta, tosin nyt museoksi muutettuna. Johannes Simonsin maalaiskauppa löytyy Malmin talon sivurakennuksesta.

Ajatus maalaiskauppamuseosta syntyi, kun vöyriläisen kauppiaan Simonsin perikunta päätti lahjoittaa arvokkaan jäämistön Pietarsaaren kaupungille museotoimintaa varten. Johannes aloitti kauppiaana 1930-luvulla ja piti maalaiskauppaansa aina vuoteen 1960 asti.

Kyläkaupat olivat välttämättömiä maaseudun asukkaiden kannalta. Monipuolisuutensa ansiosta tarjolla oli päivittäistavaroiden lisäksi usein myös rauta- ja maataloustuotteita. Oikeastaan kaikkea, mitä ihmiset aikoinaan arjessaan tarvitsivat.

Maalaiskauppojen määrä on vähentynyt suuresti. Vielä 1980-luvulla Suomessa oli yli 3 000 kyläkauppaa. Nyt kyläkaupoiksi laskettavia on jäljellä enää parisen sataa.

Simonsin kaupassakin myytiin kaikkea sellaista, joita maaseudun tiloilla tarvittiin. Myytävänä oli elintarvikkeita, vaatteita, kenkiä, lankoja, kotitaloustarvikkeita, leikkikaluja, kankaita, suksia, valjaita, maataloustyökaluja, kotitalouskoneita…käytännössä kaikkea mahdollista, mitä ihmiset tarvitsivat. Sitä mitä ei ollut, se tilattiin asiakkaille. Ja olihan kyläkaupat myös tärkeitä kyläläisten kohtaamispaikkoja. Siellä saattoi kuulla uusimmat uutiset ja juorut.

Simonsin maalaiskauppa antaa hyvän kuvan sodanjälkeisestä maalaiskaupasta. Annostelu ja korviketavarat kuuluivat silloiseen arkipäivään. Museokaupan tavaravalikoima onkin juuri 1940-luvun lopulta 1950-luvulle. Maalaiskaupan esineluetteloon on merkitty yli 5 000 tavaraa.

Museokauppa on rakennettu sellaiseksi, millainen kyläkauppa oli 1950-luvulla. Muovituotteetkin alkoivat yleistyä. Leluhyllyllä on rinnakkain esillä perinteisiä puuleluja ja uudempia muovista valmistettuja lasten leikkikaluja.

Museokaupan ohella sivurakennuksessa on nähtävänä muun muassa entisaikojen kampaamo, työläisasunto, talonpoikaistupa ja Takilakamari. Jälkimmäisessä on näytillä puusepän, taljasepän ja köydenpunojan työkaluja.

SIMONSIN MAALAISKAUPPA

Osoite: Isokatu 2, (Malmin talon sivurakennus) Pietarsaari.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Arktinen museo Nanoq on naparetkeilijä Pentti Kronqvistin perustama

LUE MYÖS: Malmin suku jätti lähtemättömän jäljen kaupunkiin – Malmin talo on nykyisin Pietarsaaren museo

LUE MYÖS: Ritan kampaamo tuo varttuneemmalle rouvalle mieleen nostalgisia muistoja

LUE MYÖS: Runebergin tupa oli perheen kesäviettopaikka

LUE MYÖS: Pietarsaaren vanha puutalokaupunginosa Skata on säästynyt purkamiselta

LUE MYÖS: Strengbergin Tupakkamuseo on ainoa lajissaan Suomessa – tupakka on olennainen osa Pietarsaaren historiaa

LUE MYÖS: Kansallisrunoilijamme Runeberg aloitti koulunkäynnin Westmaninmuorin tuvassa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.