Sisilia – kaksi maailmaa, mutta sama maa

Syracusa.

Sisilialainen on sisilialainen, ei milloinkaan italialainen. Ja päinvastoin. Välimeren suurin saari on vaihtelevampi kuin moni valtio.

Jos et ole käynyt Sisiliassa, niin mikä tulee ensimmäiseksi mieleen. Aivan. Mafia! On totta, että Casa Nostra, mafia, liittyy kiinteästi Sisilian historiaan. Yhtä totta on myös se, että matkailija ei mafiaa huomaa eikä ilmeisesti moni sisilialainenkaan. Kylläkin mielikuvituksen avulla raitatakkiin ja borsalino-hattuun pukeutuneita mafiosoja näkee kaikkialla Sisiliassa.

Nykyisin mafia toimii maan alla ja on yhä suuri yhteiskunnallinen ongelma. Järjestö ulottaa lonkeronsa yhteiskunnan eri tahoille. Sen sijaan mafiapäälliköt ovat ilmeisesti aivan tavallisen näköisiä miehiä. Ainakin Corleonen kyläpäällikkö Salvatore ”Toto” Riina osoittautui tavallisen maalaismiehen näköiseksi, kun hänet pidätettiin kotinsa kellarista.

Nykyinen Corleonen kylä näyttää tavalliselta sisilialaiselta pikkukaupungilta, sekoitus vanhaa ja uutta. Joka perjantai-ilta miehet kokoontuvat kylän keskustaan turisemaan, puhdas, silitetty paita ja pikkutakki yllään. Kengät kiiltävinä. Jokainen tavallisen näköisiä sisilialaisia äijiä.

Savocàn mafioso-tunnelma

Sen sijaan poikkeamalla idylliseen Savocàn kylään, pääsee nauttimaan mafioso-tunnelmasta. Vuonna 1972 Francis Ford Coppola sijoitti kuvitteellisen toisen maailmansodan aikaan liittyvän tarinansa tähän kylään. Kummisetä-elokuva esittää Sisiliasta kotoisin olevaa Corleonen mafiaperhettä. Isä-Corleone (Marlon Brando) lähetti

poikansa Michel Corleonen (Al Pacino) mafiasotaa pakoon Sisiliaan. Kuvauspaikaksi valittiin muun muassa Savocàn Vitellin baari ja sen ympäristö.

Mikään ei ole muuttunut: Bar Vitelli on aivan samannäköinen kuin elokuvassa. Auringon paahtamassa vuoristokylässä aika on pysähtynyt jo kauan sitten. Ainoastaan ulkoterassiin viiniköynnös näyttää tuuheammalta kuin elokuvassa.

Vielä vuosikymmeniä sitten Savocàan pääsi vain hevoskärryillä. Nykyisin turistibussit kiemurtelevat ylös kapeaa serpentiinitietä. Useimmat matkailijat tunnistavat heti elokuvasta tutun Vitellin baarin sekä sen edessä sijaitsevan varjoisan terassin. Samalla paikalla vietettiin Michel Corleonen ja Apollonia Vitellin häitä. Löytyypä kylästä elokuvan oikea hääkirkkokin (Santa Lucia).

Innokkaimmille filmifriikeille on baarissa yllätys: elokuvasta tuttu sympaattinen Maria, tosin nyt reippaasti yli 80-vuotiaana. Elokuvassa hän oli nelikymppinen.

Kesällä suorat lennot

Sisiliaan pääsee kesäkuukausien aikana suomalaisten matkanjärjestäjien valmismatkoilla. Sesonkikauden ulkopuolella pitää lentää Cataniaan Rooman kautta. Autolautalla on helppo ylittää kapea Messinansalmi. Matka kestää vain noin 20 minuuttia. Vaikka erottava salmi on kapea, on Sisilia toinen maailma verrattuna muuhun Italiaan. Mantereella asuvat pitävätkin sisilialaisia ulkomaalaisina. Vastaavasti Sisiliasta lähdetään aina Italiaan.

Sisiliaa ovat aikoinaan hallinneet kreikkalaiset, roomalaiset, arabit, normannit, espanjalaiset ja ranskalaiset. Jokainen aikakausi on jättänyt omat jälkensä. Paikallisten kieli on sekoitus edellä mainittujen kielistä. Italialaisenkin on sitä vaikea ymmärtää. Lomakeskusten ulkopuolella muita kieliä, ei edes englantia, juurikaan osata.

Kehitys on mennyt eteenpäin

Italian yhdistyminen alkoi Sisiliasta, kun vapaustaistelija Giuseppe Garibaldi nousi maihin Marsalassa vuonna 1860. Hänen joukkonsa vapautti Sisilian ranskalaisten Bourbonien vallasta.

Toisen maailmansodan jälkeen alkoi Italian vaurastuminen. Etelä-Italia, Sisilia mukaan luettuna, ei juurikaan pääsy nauttimaan talouskasvusta. Roomasta lähetettiin lasteittain tukirahoja pienen ja keskisuuren teollisuuden luomiseksi, mutta rahaa siirrettiin lähinnä taskusta toiseen. Viime vuosina on Sisiliassakin menty eteenpäin. Moottoritiet yhdistävät kaupungit toisiinsa ja matkailun merkitys on kasvanut.

Kummisetä-elokuva synnyttää mielikuvan kuumasta ja kuivasta Sisiliasta. Todellisuudessa saari on varsin vehreä. Saaren tärkein tulonlähde on yhä maatalous. Jo antiikin aikana Sisilia oli Rooman vilja-aitta. Italian tuottamista sitruunoista 90 prosenttia ja appelsiineistä 75 prosentti tuotetaan täällä.

Kotiin tuomisiksi voi ostaa paikallista oliiviöljyä tai manteliviiniä. Salumeriat ovat herkkukauppoja, joista saa salamia, parmesaania tai aurinkokuivattuja tomaatteja. Ne säilyvät Suomeen asti vakuumipakkauksiin pakattuina.

Mitä etelämmäksi Italiassa mennään, sitä rennommin elämään suhtaudutaan. Sisilialaiset viettävät pitkän siestan ja koontuvat iltaisin mielellään seurustelemaan. Uskonnolla on tärkeä merkitys ihmisten elämässä. Usein siihen sekoittuu taikauskoa. Ihmeitä tekevät suojelupyhimykset ovat suosittuja. Heidän kunniakseen jokaisessa kylässä järjestetään juhlia. Näihin tilaisuuksiin matkailijatkin ovat tervetulleita.

Tutustumiskohteita

Palermo

Saaren pääkaupunki on meluisa ja täynnä autoja. Mukavinta on kävely vanhankaupungin kapeilla kujilla. Historiasta kiinnostuneelle Palermo on paratiisi. Kaupunki tarjoaa saaren parhaat ostomahdollisuudet.

Marsala

Nimensä mukaisesti Marsala on Sisilian tärkein viinikeskus. Kaupunkia ympäröivät laajat viinitarhat. Historiallisessa keskustassa on antiikinajan löytöjä.

Cefalù

Upealla paikalla sijaitseva Cefalù on saaren idyllisin kaupunki. Keskiaikaiset rakennukset nousevat suoraan merestä. Kaupunki tarjoaa monipuolisen lomakohteen hiekkarannoista tasokkaisiin museoihin.

Taormiina

Sisilian suosituin lomakohde sijaitsee upealla paikalla rannan tuntumassa korkean kukkulan laella. Hyvin säilyneessä vanhassakaupungissa on hienostunut tunnelma ja kalliita merkkiliikkeitä.

Etna

Vierailu Euroopan aktiivisemman tulivuoren huipulla on Sisilia-matkan suurin elämys.

Catania

Saaren toiseksi suurimman kaupungin ilme on teollistunut ja hieman ankea. Ydinkeskustasta löytyy antiikin ajan monumentteja. Taorminasta voi tehdä ostosretken Cataniaan.

Syrakusa

Kreikkalaisten aikana Syrakusa oli Sisilian suurin kaupunki. Historian nälkäisille on tarjolla antiikin ajan temppeleitä ja teattereita.

Enna

Enna sijaitsee keskellä saarta tuhannen metrin korkeudessa. Sinne kannattaa poiketa jo pelkästään upeiden näköalojen vuoksi.

Parasta Sisiliassa

Nähtävyydet

Saari on täynnä historiaa, mennyttä maailmaa pienoiskoossa. Sisiliassa on runsaasti eri vallanpitäjien merkkejä kreikkalaisista espanjalaisiin.

Luonto ja ilmasto

Ensikertalainen yllättyy Sisilian monipuolisuudesta: merta, kallio- ja hiekkarantoja, hedelmällisiä laaksoja, kukkivia pensaita sekä viini- ja hedelmätarhoja. Komeuden kruunaa Etna, aktiivinen tulivuori. Lämpimiä päiviä riittää lokakuun loppuun. Tilastojen mukaan Sisiliassa paistaa enemmän aurinko kuin missään muualla Euroopassa.

Ostomahdollisuudet

Sisiliassa on Suomea edullisempi hintataso, paitsi suosituimmissa lomakohteissa. Palermosta löytyy eniten vaihtoehtoja: saaren omia tuotteita, viini, hunajaa ja keramiikkaa myydään kaikkialla.

Aktiviteetit

Lapsille tarkoitettuja vesipuistoja tms. ei ole. Patikointiin soveltuvia reittejä on runsaasti. Tiet ovat hyvässä kunnossa ja autolla voi tehdä päiväretkiä eri puolille saarta.

TIETONURKKA

Sijainti: Kapea, 4 km pitkä Messinansalmi erottaa Sisilian mantereesta.

Pinta-ala: 25 708 m², Välimeren suurin saari.

Asukkaita: 5,5 miljoonaa.

Pääkaupunki: Palermo (noin miljoona asukasta)

Muita kaupunkeja: Catania (370 000), Messina (270 000), Syracusa (125 000).

Uskonto: Katolinen. Pyhimyksiin liittyvät uskonnolliset juhlat ovat tärkeitä.

Kieli: Paikallinen alkuperäinen kieli poikkeaa italian kielestä. Manneritalialainen ei välttämättä ymmärrä Sisilian murretta.

Paras aika matkustaa: Sesonki kestää pääsiäisestä lokakuulle. Heinä-elokuussa on kuumaa. Lämpimät kelit jatkuvat marraskuulle asti.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU