Sissi oli oman aikansa Diana

Itävalta-Unkarin keisarin Franz Josefin puolison Elisabethin, kotioloissa Sissin, elämä oli romanttinen ja traaginen. Nuori baijerilaiseen Wittelsbachien sukuun kuuluvan herttuan Maksimilianin tytär avioitui vuonna 1854 nuoren itävaltalaisen keisarin kanssa. Sissi oli vain 17 vuoden ikäinen mennessään naimisiin Franz Josefin kanssa.

Elisabeth oli luonnonlapsi, jolla oli suuria vaikeuksia sopeutua Wienin keisarillisen tiukkaan hovielämään. Hofburgin palatsissa järjestettiin ikävystyttäviä vastaanottoja ja päivällisiä, joita Sissi inhosi. Nuorella prinsessalla ei ollut mitään yhteistä Wienin hienoimpien seurapiirien kanssa ja heidän mielestään Sissi ilmaisi mielipiteensä usein kiusallisen suorasukaisesti.

Sissin elintavat herättivät ihmetystä, sillä hän halusi kylpeä päivittäin ja rakennutti itselleen voimisteluhuoneen. Hovin reikätuoleina toimivat käymälät vaihdettiin nykyaikaisiin vesiklosetteihin. Suihkua varten hänelle valmistettiin jopa rengas rei’itetystä kupariputkesta, joka voitiin asettaa hartioille. Siten hän otti suihkuja kastamatta pitkiä tummia hiuksiaan.

Hevoset olivat Sissin suuri rakkaus. Hän viihtyi mainiosti hevosen selässä ja teki pitkiä ratsastusretkiä. Sissi piti huolta kunnostaan tekemällä myös patikkamatkoja. Yleensä hän väsytti matkaseuransa, sillä muiden oli vaikea pysyä mukana Sissin vauhdissa.

Sissi joutui usein riitoihin kaikkitietävän anoppinsa kanssa. Franz Josefin äiti, arkkiherttuatar Sofia puuttui alinomaa hallitsijaparin elämään. Kun Franz Josefille ja Elisabethille syntyi ensimmäinen lapsi, arkkiherttuatar ei luottanut keisarinnan kasvatuskykyihin. Anoppi kaappasi tyttären heti hoiviinsa.

Paetakseen Wienin ahdasmielisyyttä ja tunkeilevaa anoppiaan, Sissi matkusti paljon. Hän viihtyi hyvin erityisesti Unkarissa. Sissi oli aidosti kiinnostunut maan kansasta, kielestä ja kulttuurista. Myös unkarilaiset rakastivat Sissiään. Elisabethin neljäs ja viimeinen lapsi Valeriana syntyi Unkarissa.

Edustustehtävät ja etenkin hänen poikansa Rudolfin itsemurha masensivat Sissin, niin että hän vietti aikaansa yhä enemmän ulkomailla. Sissin ollessa 61-vuotias hän joutui salamurhan uhriksi. Italialainen anarkisti Luigi Luccheni hyökkäsi vuonna 1889 keisarinnan kimppuun tämän kävellessä Geneve -järven rannalla ja murhasi hänet viilalla!

Suurin osa Habsburgeista on haudattu Wienin Kapusiinikirkkoon (Tegetthoffstrasse 2). Keisarillinen hautaholvi sijaitsee lattiatason alla. Sen kymmeneen pieneen kammioon on haudattu keisarisuvun jäseniä 1600-luvulta lähtien. Franz Josef lepää puolisonsa Elisabethin ja poikansa Rudolfin välissä, jotka molemmat kuolivat ennen keisaria.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU