Skiathos – islomania on tarttuva tauti

Skiathos on pieni saari Egeanmeressä. Turistimassoilta piilossa olevan saaren hiekkarannat on luotu sivistyneeseen löhöilyyn. Jos liika suomalaisturistien määrä aiheuttaa näppylöitä, siitä ei ole pelkoa Skiathoksen pikkusaarella.

Kreikka on Kreikka, vannovat monet suomalaiset lomailijat. Menkööt muut Espanjaan tai Mustanmeren rannalle, mutta todellinen Hellaksen ystävä suuntaa lomamatkansa vuosi toisensa jälkeen Kreikan idyllisiin lomakohteisiin. Islomania eli saarihulluus on parantumaton tauti, joka myös tarttuu hyvin helposti.

Skiathosta ei ole koolla pilattu. Saari on päästä päähän vain 14 km pitkä. 1960-luvulta lähtien se oli rikkaiden ja kuuluisien nautiskelijoiden lepopaikka, mutta lentokentän rakentamisen myötä myös valmismatkalainen on päässyt nauttimaan vehreän saaren antimista. Skiathos oli suomalaisten lomakohde jo 1970-luvulla.

Kreikan parhaimmat uimarannat

Skiathos ei ole massaturismikohde, vaikka matkailu on nykyisin saaren pääelinkeino. Suuret hotellikompleksit puuttuvat, kuten myös isot pakolliset nähtävyydet. Vastaavasti saarelta löytyvät monien mielestä Kreikan parhaimmat uimarannat, 60 erilaista ympäri pikkusaaren rannikkoa.

Skiathoksella tärkeintä ei ole juosta tukka putkella rauniolta toiselle, vaan nauttia auringosta, sinisestä merestä ja kreikkalaisesta ruuasta. Skiathos on aikuisten ihmisten akkujen lataamispaikka. Myös lapsiperheet viihtyvät, mikäli eivät kaipaa vesipuistoja ja huvipuistojen härveleitä.

Tulo lentokoneella saarelle on mieleenpainuva kokemus. Kiitorata alkaa suoraan rannasta ja tuntuu kuin kone laskeutuisi suoraan mereen. Vain kokeneet lentäjät saavat lentää Skiathokselle. Välimatkat saarella ovat lyhyet. Kuljetus kentältä hotellille ei kestä kauan.

Saaren läpi kulkee vain yksi asfaltoitu tie. Lomasesongin aikana se ruuhkautuu, sillä saaren toisessa päässä sijaitsee kuuluisa Koukounariesin valkohiekkainen uimaranta. Jos Kreikan tasokkaimman uimarannan väkimäärä tuntuu ahdistavalta, voi valita rauhallisemman rannan. Eri vaihtoehtoja riittää vaikka loman jokaiselle päivälle. Suomalaisten käyttämät hotellit sijaitsevat lähellä Megali ammoksen rantaa, josta on noin vartin kävelymatka Skiathoksen kaupunkiin.

Veneretki saaren ympäri

Monet osallistuvat suosituille veneretkille, joilla pääsee pohjoisen rannan luonnonpoukamiin. Esimerkiksi Lalarian rannan turkoosinvärinen vesi ja valkeat pikkukivet ikuistuvat monen lomakuviin. Koko päivä vietetään kiireettömästi nautiskellen. Jos jostain syystä kaipaa vielä rauhallisempaa menoa, voi tehdä venematkan naapurisaarelle Skopelokselle.

Sirtakin tahdissa

Skiathoksen pääkaupunki on Skiathos. Kaupungin sijaan voisi ehkä puhua kylästä, sillä kovin suuri tämä saaren ainoa asutuskeskus ei ole. Vanhankaupungin kujat ovat sen verran sokkeloiset, että sinnekin pystyy eksymään. Mutta se ei haittaa, sillä sopivia levähdyspaikkoja löytyy runsaasti. Sisäänheittäjiä ei ole. Kujilla saa siis kävellä rauhassa. Sirtakin sointujen tahdissa samettisessa illassa maistuvat moussakat, tzazikit ja souvlakit, fetasalaattia unohtamatta. Ja ne pakolliset ostokset onnistuu tekemään kaupungin läpi halkovan Papadiamantiksen kävelykadun varrelta.

Railakasta yösäpinää kaipaava pettyy Skiathoksella. Diskoja ja baareja toki löytyy vanhankaupungin kupeesta, ”The Strip” –kadulta, mutta meno on varsin hillittyä vilkkaimpinakin viikonloppuina. Skiathoksella myös juhlitaan sivistyneesti.

FAKTAT

Sijainti: Egeanmeressä Sporadien saariryhmässä Kreikassa.

Pinta-ala:55 km².

Asukkaita: 5 500, lomasesongin aikana 12 500.

Pääkaupunki: Skiathos.

Aikaero: Sama aika kuin Suomessa.

Hintataso: Lähes Suomen hintataso.

Kasvillisuus: Saari on yllättävän rehevä muihin Kreikan saariin verrattuna. Vihreät kukkulat pinja-, laakeri- ja oliivipuineen ovat tyypillisiä saarelle. Väitetään, että Skiathoksen ilmastokin on leudompi kuin muilla saarilla.

Erityistä: Saaren tunnelma on rauhallinen. Kohde sopii parhaiten lepoa kaipaaville pariskunnille. Rannat ovat lapsille turvallisia, mutta muuten vaihteleva maasto on paikoitellen lastenrattaiden kanssa vaikeakulkuista.

Retkille: Vielä rauhallisemmille naapurisaarille, Skopelokselle ja Alonissokselle pääsee kantosiipialuksella tai tavallisella laivalla. Skiathokselta on helppo lähteä järjestetyille retkille mantereelle, esimerkiksi Ateenaan.

Lisätietoja

www.skiathosinfo.com

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU