Someron Sauhutupamuseo on aito savupirtti

VARSINAIS-SUOMI / SOMERO – Tehdään savupirtti, siinä onnistuvat kaikki tärkeät toimet: asuminen, puiminen ja saunominen. Näin totesi Taavetti Sarjanen, pirtin rakentaja, 1800-luvun lopulla.

Lopputuloksena syntyi pieni savutupa, jossa Taavetin ja hänen vaimonsa lisäksi asui seitsemän lasta: viisi tytärtä ja kaksi poikaa. Vaikka Taavetin torpalla on ikää, on se kuitenkin savupirtiksi nuori. Suomessa asuttiin savupirteissä keskiajalta lähtien.

Someron Jaatilassa sijaitseva savupirtti rakennettiin alun perin Hämeen Hattulaan. Taavetille lohkaistiin torppapaikka Kanungin kartanon mailta. Vaikka tilaa ei järin paljon ollut, tuli torpasta sellainen kuin suunniteltiin. Puitaessa vietiin huonekalut ulos ja nukuttiin aitassa.

Saunomista varten olivat paksut lauteet hirrenpätkistä orsien päällä. Huone oli kalustettu varsin niukasti. Nurkkaan sijoitettu massiivinen uuni vei tuvasta ison tilan. Valaistus oli niukka – torpassa oli vain yksi pieni ikkuna.

Ruoka tehtiin ulkona. Pyykit pestiin pihalla keittokodassa. Elämä oli kovin erilaista kuin nykyisin. Taavetilla oli pari lehmää, lampaita ja sikoja. Torpan rakennuksiin kuului myös aitta ja navetta. Ihan eivät torpan omat pellot riittäneet ruokkimaan talon karjaa, mutta lisäheinää saatiin läheiseltä suolta. Kaupassa käytiin harvoin, suurin osa tehtiin kotona itse.

Taavetin jälkipolvi jatkoi asumista hirsisessä savupirtissä. Viimeisin asukas oli pojanpoika Frans, joka asui pirtissä vuoteen 1926. Tyhjäksi jäänyttä rakennusta käytettiin yhä saunana.

Hirsirakennus siirtyi Somero-Seuran hallintaan 1980-luvun lopulla. Ensin se purettiin ja sen jälkeen siirrettiin talkoovoimin nykyiselle paikalleen. Pirtti avattiin museona vuonna 1985. Sauhutupamuseo sijaitsee hieman Someron keskustan ulkopuolella. Siitä kiinnostuneen kannattaa ottaa yhteyttä Somero-Seuran yhteyshenkilöihin.

SAUHUTUPAMUSEO

Osoite: Varkaanniityntie 169, Somero.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Baddingin kioski saa monet pysähtymään ja muistelemaan

LUE MYÖS: Hiidenlinnasta on tullut koko perheen matkailukohde – täältä lähtee jokainen hymyssä suin kotiin

LUE MYÖS: Mäkilän traktorimuseo perustuu veljesten intohimoiseen harrastukseen

LUE MYÖS: Someron pitäjänmakasiineihin on tallennettu runsaasti talonpoikaiskulttuuria

LUE MYÖS: Someron Savenvalajanmuseo on alkuperäisellä paikalla

LUE MYÖS: Someron Torppamuseo esittelee havainnollisesti 1800-luvun loppupuolen maalaiselämää

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.