Sotamuseon Maneesissa on esillä Suomen koko sotahistoria

UUSIMAA / HELSINKI (Suomenlinna) – Moni tutustuu ensimmäiseksi Suomenlinnan saapumisen jälkeen Sotamuseon Maneesin näyttelyyn. Sen avulla saa hyvän käsityksen Suomen sotahistoriasta aina hakkapeliitoista alkaen.

Maneesi on rakennettu venäläiskaudella 1800-luvun lopulla. Punatiilinen rakennus on toiminut useissa eri tarkoituksissa, muun muassa tykkivarastona ja voimistelusalina. Jatkosodan aikana siellä pelattiin koripalloa. Nimestään huolimatta hevosia ei siellä ole koskaan ollut. Suomen itsenäistymisen jälkeen 1917 Suomenlinna ja saaren rakennukset siirtyivät Venäjältä Suomelle.

Sotamuseo on sijainnut Suomenlinnassa 1930-luvulta lähtien. Nykyisiin tiloihin museo siirtyi vuonna 1989. Sotamuseo on osa Maanpuolustuskorkeakoulua ja Puolustusvoimia. Museon tehtävänä on tallentaa Puolustusvoimiin ja Suomen sotahistoriaan liittyvää esineistöä. Vain pieni osa on kerrallaan esillä näyttelyissä.

Maneesi-museo on järjestänyt lukuisia eri näyttelyitä. Näistä edellisin oli vuonna 2012 avattu Autonomiasta Atalantaan -näyttely. Nyt sen tilalla on vuonna 2018 avattu Puolustusvoimat 100 vuotta sodan ja rauhan töissä -näyttely, joka kertoo Suomen itsenäisyyden ajan sodista: sisällissodasta 1918, talvisodasta 1939-1940, jatkosodasta 1941-1944 ja Lapin sodasta 1944-1945.

Näyttely jatkuu viereisessä Tykistön maneesissa, jossa esitellään Suomen puolustusvoimien toimintaa sotien jälkeisestä ajasta nykypäivään.

Museossa on nähtävillä eri aikakausien univormuja, panssarivaunuja, aseita ja muuta sota-aikaan liittyvää esineistöä. Nähtävänä on esimerkiksi Lauri Törnin mitalit ja Mauno Koiviston pikakivääri. Heti sisälle tultaessa on nähtävänä Rolls-Royce Silver Ghost, joka oli myös marsalkka Mannerheimin käytössä.

Yksi osasto esittelee sotasaaliina venäläisiltä saatua kalustoa. Nähtävänä on muun muassa puna-armeijan kanuuna, ilmatorjuntakonekivääri ja venäläinen panssarikilpi. Talvisodassa sotasaalina saatujen taisteluvälineiden merkitys oli suomalaisille suuri. Suomalaiset rintamasotilaat vaihtoivat niitä usein omien heikompien aseiden tilalle.

Maneesi-museon toiselle seinustalle on koottu näyttely Suomen sotahistoriasta alkaen Ruotsin vallanajasta edeten tähän päivään. Toisella seinustalla on kattava esitys eri aikakauden sotilasasuista. Mukana on myös puna-armeijan sotilas univormussaan.

Osa näyttelytilasta on varattu hirsistä rakennetulle viestikorsulle. Jalkaväkipataljoonan radiokorsussa oli jatkuva päivystys ja sieltä oli johdinyhteydet puhelinkeskukseen. Kurkistamalla korsun sisälle voi nähdä viestimiehen työnsä äärellä. Viestikorsun yhteyteen on rakennettu tulenjohtopotero sekä pieni helsinkiläiseen puistoon rakennettu väestösuoja.

Museon anti on runsas ja kattava, joten täällä saa kulumaan aikaa. Toteutus on erittäin laadukas ja tunnelmallinen. Nykyisin museovieraista noin puolet on ulkomaalaisia.

Suomen linnan Sotamuseon kokoelmiin kuuluu eräs linnoituksen suosituimmista kohteista, sukellusvene Vesikko. Kannattaa kysellä Maneesi-museon ja Vesikon yhdistelmälippua.

Kannattaa tutustua myös Sotamuseo Maneesin poikkeuksellisen laadukkaisiin internet-sivustoihin.

SOTAMUSEON MANEESI

Osoite: Iso Mustasaari C77, Helsinki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.