ETELÄ-POHJANMAA / ALAVUS – Ensimmäiseksi katse kiinnittyy Alavuden valkoiseksi rapattuun kivikirkkoon. Monet pitävät vuonna 1914 valmistunutta ja arkkitehti Kauno S. Kallion suunnittelemaa kirkkoa Suomen yhtenä kauneimpana. Ainakin kirkon ulkonäkö poikkeaa perinteisen kirkon ulkonäöstä. Jos kirkon ovet ovat avoinna, kannattaa poiketa sisälle. Kirkko on nimittäin myös sisätiloiltaan tyylikäs.
Kirkon vieressä on kellotapuli ja vuonna 1947 perustetun Alavus-seuran ylläpitämä honkahirsinen kotiseutumuseo. Jälkimmäinen on vanha viljamakasiini, joka otettiin museokäyttöön 1950-luvulla. Perinteisen viljajyvästön ulkonäkö ei vielä kerro, millaisesta kotiseutumuseosta onkaan kyse. Heti sisälle astuessa oivaltaa, että Sotavanhus-nimellä tunnettu rakennus on keskitasoa laadukkaampi kotiseutumuseo.
Museo on saanut nimensä J.L. Runebergin kirjoittamien Vänrikki Stoolin tarinoiden Sotavanhus-runosta.
Runebergin kirjoittamat runot kertovat vuosina 1808-1809 käydystä Suomen sodasta. Se oli Ruotsin Venäjää vastaan käymä tappiollinen sota. Yksi sodan taisteluista käytiin Alavuden kirkon lähellä elokuussa vuonna 1808. Ruotsalais-suomalaisjoukkojen komentajana oli kenraalimajuri Carl Johan Adlercreutz.
Yhteenotossa venäläiset joukot iskettiin hajalle ja vihollinen joutui perääntymään. Yksittäisellä voitolla ei kuitenkaan ollut suurta merkitystä, sillä jo viikon päästä Alavus oli jälleen venäläisten hallussa. Suomen sota päättyi syksyllä 1809 Haminan rauhaan Ruotsin menettäessä Suomen Venäjälle. Sotavanhus-museossa kerrotaan Alavuden taistelusta.
Museossa on esillä myös kivikauden löytöjä. Alavus-seura on saanut pitää harvinaisuudet itsellään, sillä Museovirastolla on vastaavia varastoissaan. Lisäksi museon kahdessa kerroksessa on nähtävänä kirkkohistoriaa, talonpoikaisesineitä ja entisaikojen kulkuvälineitä. Jälkimmäisiä ovat muun muassa puusta veistetyt ruuhet, joita käytettiin esimerkiksi kalastamisessa.
Ennen kuin jatkaa matkaa Alavudelta eteenpäin, kannattaa käydä katsomassa lähellä sijaitsevaa Muistojen kappelia, joka on omistettu kaikkien alavutelaisten sankarivainajien muistoksi. Kappelin seinillä ovat vapaussodan, talvisodan ja jatkosodan muistotaulut, joihin on kirjoitettu kaikkien sodissa kuolleiden alavutelaisten nimet.
Muistojen kappelin edessä on Suomen sodan muistoksi pystytetty kivinen obeliski. Puiden katveessa on vielä toinen Suomen sodan muistomerkki, katkennut tykinputki. Koska 1800-luvulla elettiin Venäjän vallan aikaa, muistomerkkiä ei saanut pystyttää. Sitä piilotettiin lähes 50 vuoden ajan. Nykyiselle paikalleen muistomerkki pystytettiin vasta vuonna 1925.
Muistojen kappelin sankarihautausmaalla sijaisti aikoinaan Alavuden ensimmäinen ja toinen kirkko. Kolmas rakennettiin nykyisen kirkon paikalle, mutta se tuhoutui tulipallossa. Alavuden uusin kivikirkko on siis seurakunnan neljäs kirkko. Kotiseutumuseossa on nähtävänä esineistöä Alavuden aikaisemmista kirkoista.
SOTAVANHUKSEN MUSEO
Osoite: Kirkkotie 8, Alavus.
LUE MYÖS: Jari-Matti Latvalan Rallimuseo – tarjolla on iso määrä ralliautoilun historiaa
LUE MYÖS: Toivo Kuula -huone on omistettu lahjakkaalle säveltäjälle
LUE MYÖS: Alavuden Veteraanien perinnehuone kertoo sotahistoriasta alavutelaisten sotilaiden näkökulmasta