Strömforsin ruukki huokuu historiallista menneisyyttä

UUSIMAA / RUOTSINPYHTÄÄ – Tästä ei ruukkimiljöö voi juuri idyllisemmäksi tulla. Strömforsin ruukki sijaitsee Kemijoen haaran varrella aivan Kymenlaakson rajalla, mutta Itä-Uudenmaan puolella. Koko ruukin alue huokuu historiallista menneisyyttä tarjoten samalla vahvoja elämyksiä työnäytöksineen.

Leppoisaa lomailua kaipaava matkailija löytää nähtävyyksien ohella ravintola- ja majoituspalveluitakin sekä perinteitä kunnioittavia pikkupuoteja. Ruukissa jatketaan vanhaa käsityöläisperinnettä, mikä tuo alueelle oman lisätunnelmansa.

Tästä kaikesta komeudesta on kiittäminen todellista rautarouva Virginia af Forsellesia, joka miehensä kuoltua alkoi hoitaa yksinään vain 31-vuotiaana Strömforsin ruukkia vuonna 1790. Pitkän elämän elänyt energinen vuorineuvoksetar heti hoitaa ruukkiaan lähes 60 vuotta. Virginian aikaisia rakennuksia on säästynyt useita tähän päivään asti.

Rouva af Forselles oli ottanut vaikea haasteen, sillä ruukin pyörittäminen levottomalla raja-alueella oli työlästä. Vuonna 1809 venäläiset hyökkäsivät rajan yli Suomen puolelle ja koko ruukkialue joutui sodan jalkoihin. Jos sotatapahtumat eivät olleet riesana, niin tulipalot verottivat Virginian rakentamia asuin- ja karjarakennuksia. Mutta sisukkaan luonteensa avulla ruukinomistaja selvisi eteenpäin.

Virginian rakennuttamista rakennuksista Yläpaja eli manufaktuuri- ja naulapaja ovat viimeisiä. Pajassa valmistettiin esimerkiksi erilaisia nauloja, hevosenkenkiä, viikatteita, lapioita ja kirveitä. Yläpajan toiminta lopetettiin 1950-luvulla, mutta se on kunnostettu alkuperäiseen asuunsa.

Virginia af Forselles´in aikakaudelta on peräisin myös hänen rakennuttamansa kolmekerroksinen punainen puinen rakennus joen partaalla. Taloa kutsutaan Armonlinnaksi. Vuorineuvoksettaren aika tunnettiin ”Hänen Armonsa aikana”.

Turun rauhassa 1743 valtakunnan raja vedettiin niin, että Pyhtään pitäjä jakautui kahtia. Ruotsin puolelle jäänyttä aluetta kutsuttiin Pyhtääksi, mutta arkikielessä käytettiin nimitystä Svenska Pyttis. Siitä tuli suomenkielinen nimi Ruotsinpyhtää.

Kymijoen läntinen puoli jäi aluksi ilmankirkkoa, kunnes uusi kahdeksankulmainen kirkko valmistui vuonna 1770. Kaunis puinen kirkko sijaitsee ruukkialueen reunassa ja on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Kannattaa tutustua etukäteen Strömforsin ruukin informatiivisiin internetsivuihin.

STRÖMFORSIN RUUKKI

Osoite: Ruukintie 11 A, Ruotsinpyhtää (Loviisa).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Viirilän kotiseutumuseo sijaitsee kauniilla paikalla

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.