Strukan yli 100-vuotias kanavasulku on yhä toiminnassa

KYMENLAAKSO / PYHTÄÄ – Luonnonkaunis paikka! Näkymän täydentää Suomen ainoa jäljellä oleva käsikäyttöinen sulku, jonka kautta päästään merelle. Strukan yli 100-vuotias kanavasulku on yhä toiminnassa. Kymijokeen rakennettu sulku mahdollisti Stråkaforsin, vuolaasti virtaavan kosken, ohittamisen ja pääsyn sisämaassa sijaitsevaan Pyhtään kirkonkylälle.

Sulkualtaan pituus on 25 metriä, leveyttä on kahdeksan metriä ja putouskorkeutta parisen metriä. Alun perin kosken tiedetään olleen suosittu lohenkalastuspaikka.

Strukan sulku rakennettiin sisämaassa muutaman kilometrin päässä sijaitsevan Stockforsin tehtaan tarpeisiin. Insinööri Ole Nerdrum ja konsuli Olaf Bulow ostivat Stockforsin kartanon ja perustivat sen maille puuhiomon ja voimalaitoksen 1900-luvun alussa. Puuhiomo tarvitsi kulkuväylän merelle. Jokiuoman uitto-ominaisuuksia tuli parantaa.

Jo ennen sulun ja padon rakentamista paikalla oli 25 metriä pitkä puinen uittoränni. Joki perattiin ja vuonna 1903 puurakenteinen sulku oli valmis. Kymijoen suussa sijaitsi Spjutsundin (Keihässalmi) lastauspaikka. Tehtaan tuotteet kuljetettiin proomuilla satamaan, josta Stockforsin tavaraa laivattiin Suomenlahden kautta ympäri maailmaa.

Kanavan kautta kulki 1900-luvun alkuvuosikymmeninä myös matkustajahöyrylaiva Kotkaan. Liikenne lopetettiin 1923. Stockforsin tehdas hoiti sulkua palkkaamalla sulkuvartijan. 1970-luvun lopulla sulun hoito siirtyi Pyhtään kunnalle.

2000-luvulla historiallisen Strukan porttilaitteisto entisöintiin. Puuosia on uusittu aikaisemminkin, mutta teräs- ja kivirakenteet ovat mahdollisesti alkuperäisiä. Sulut ovat vapaasti veneilijöiden käytössä itsepalveluperiaatteella. Pyhtäälle kulkevan väylän syvyys on vähintään 1,2 metriä. Sulkujen yhteydessä on opastaulu Strukan historiasta ja sulkulaitteiden käyttöohjeet.

STRUKAN KANAVASULKU

Osoite: Suluntie, Pyhtää.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Stockforsin pakkausmuseo on rakas harrastus

LUE MYÖS: Stockforsin tehdasalue elää uutta nousua

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.