UUSIMAA / PORLAMMI / LAPINJÄRVI – Saksalaisen tähtitieteilijä Struve mittasi maapallon kokoa ja muotoa 1800-luvun alkupuolella käyttämällä kolmiomittausta. Struven ketjuksi nimetty kolmioketju ulottuu Mustaltamereltä Jäämeren rannalle kulkien kymmenen maan läpi. Mittaushetkellä se kulki vain kahden valtion, Ruotsin ja Venäjän, läpi.
Struven mittausketju otettiin vuonna 2005 Unescon Maailmanperintöluetteloon.
Ketju muodostuu 258 peruskolmiosta ja 265 peruspisteestä. Pohjoisin piste sijaitsee Norjassa lähellä Hammerfestia ja eteläisin Mustanmeren tuntumassa Ukrainassa.
Suojeltavaksi kohteeksi on valittu 34 mittauspistettä. Niistä kuusi sijaitsee Suomen alueella: Stuorrahanoaivi lähellä Norjan rajaa, Aavasaksa ja Alatornion kirkko Länsi-Lapissa, Oravivuori Korpilahdella sekä Tornikallio Lapinjärven Porlammilla ja Mustaviiri Pyhtään saaristossa.
Struven mittaukset perustuivat mittauspaikkojen muodostaman kolmioverkon kulmien havaintoihin. Lisäksi verkon mittakaavan määrittämiseksi mitattiin yksi tai useampi perusviiva. Nämä etäisyysmittaukset tehtiin Struven aikoihin mittatangoilla ja myöhemmin invarlangoilla kunnes 1960-luvulla otettiin käyttöön etäisyydenmittauslaitteet.
Nykyään mittauksissa käytetään satelliittipaikannukseen perustuvia GPS-laitteita. Struven ketjun mittaustulokset ovat olleet hämmästyttävän tarkkoja.
Suomessa Struven ketju yhdisti pohjoisen ja etelän kolmiomittausketjut toisiinsa aina 1960-luvulle saakka, jolloin Maanmittauslaitoksen kolmioketjut eivät vielä kattaneet koko maata.
Porlammin piste sijaitsee Lapinjärven Tornikalliolla. Piste merkittiin poralla kallioon. Myöhemmin Tornikalliolla sijaitsi Maanmittauslaitoksen kolmiomittaustorni aina 1980-luvun puoliväliin asti, jolloin satelliittimittaukset syrjäyttivät kolmiomittaukset.
Näköalapaikalta oli aikoinaan esteetön näköala joka suuntaan. Nykyisin alue on osittain metsän peittämä. Tornikallio on tästä huolimatta edelleen suosittu näköalapaikka.
STRUVEN KETJU
Osoite: Tornikallio, Porlammi (Lapinjärvi).
LUE MYÖS: Brofogdasin Vänrikin puustelli on Ruotsin vallan aikainen sotilasvirkatalo
LUE MYÖS: Kycklingsin kotiseututalo on kyläläisten tärkeä kokoontumispaikka