Suomen Rautatiemuseon todellinen helmi on keisarillinen salonkivaunu

UUSIMAA / HYVINKÄÄ – Vanhoissa junissa ja purjelaivoissa on jotain samaa. Lähes meissä kaikissa puuskuttavat höyryveturit tai tervantuoksuiset purjelaivat synnyttävät myönteisiä mielikuvia. Nykyaikaiset miten-sattuu-kulkevat-pendolinot ovat korvanneet diesel- ja höyryveturit. Monet muistelevat aikaa, jolloin minuutin tarkkuudella ohi kulkevan junan avulla saattoi tarkistaa oman kellonsa.

Suomen Rautatiemuseo on kiskoliikenteen ystävien paratiisi. Erikoismuseo on toteutettu tyylikkäästi ja asiantuntevasti. Museo esittelee havainnollisesti rautateiden historiaa aidossa rautatiemiljöössä, kunnostetun vanhan asemarakennuksen ja varikon ilmapiirissä. Sieraimissa aistii tutun tuoksun. Vanhat höyryveturit ovat jättäneet lähtemättömän hajujäljen muistin sopukoihin. Kaikesta näkee, että vanhoilla junilla on Suomessakin paljon ystäviä.

Museon kokoelmat kertovat rautatiekaluston ja rataverkon kehittymisestä yli sadan vuoden ajalta. Museo on perustettu jo vuonna 1898. Näyttelytiloina toimii asema-alue rakennuksineen, kuten vanha veturitalli ja kaksi nykyaikaista kalustohallia.

Kalustohallissa voi ihailla vetureita ja vaunuja helmenä Venäjän keisarillinen salonkivaunu. Sitä säilytettiin lähtövalmiina Pietarissa. Venäjän vallankumouksen alkaessa vaunu oli sattumalta Suomen puolella, ja näin se säästyi tuholta.

Keisarin vaunu on arvokas. Se on ainoa, mikä on säästynyt keisarillisista salonkivaunuista. Juna koostuu kolmesta vaunusta; keisarin vaunusta, keisarinnan vaunusta ja salonkivaunusta. Vaunut on sisustettu ylellisin materiaalein, jalopuulla ja villasametilla. Vaunut varustettiin kullatuilla Venäjän vaakunoilla.

Vanhassa veturitallissa on vieri vieressä kunnostettuja mustia höyryvetureita. Vaikka veturien tyyppimerkinnät ja niiden yksityiskohdat eivät olisikaan tuttuja, ovat vanhat halkoja tai hiiltä kuluttavat höyryveturit mielenkiintoisia tutustumiskohteita.

Puinen asemarakennus on kunnostettu alkuperäiseen vuoden 1873 asuunsa. Sisätiloissa on muun muassa asematoimisto, odotussalit ja rautateiden turvalaitteita sekä rautatieläisten virkapukuja.

Suomen Rautatiemuseota ylläpitää yksityinen Rautatiemuseon Säätiö. Suurimmat rahoittajat ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö, VR ja Hyvinkään kaupunki.

SUOMEN RAUTATIEMUSEO

Osoite: Hyvinkäänkatu 9, Hyvinkää.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hyvinkään kaupunki ylläpitää tasokasta taidemuseota

LUE MYÖS: Valvillan tehdasmuseo kertoo hyvinkääläisestä perinteestä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.