Suomen tunnelmallisia kauppahalleja – täynnä tuoksujen ja värien harmoniaa

Kauppahallit elävät nousukautta. Markettien kasvottomaan itsepalveluun kyllästyneet asiakkaat haluavat kokea yksilöllisempää elämäntapaa, valita herkkuja ruokapöytään ja syödä turvallista lähiruokaa. Arkkitehtonisesti arvokkaat historialliset kauppahallit ovat myös matkailijoiden suosiossa.

Suomen ensimmäiset hallit perustettiin 1800-luvun loppupuolella. Maailmansodat ja 1930-luvun lama tyrehdyttivät toiminnan, mutta 1950-luvulta alkaen elettiin kauppahallien kulta-aikaa. Parhaimmillaan Suomessa oli liki 70 kauppahallia.

1960-luvulla alkanut muutto maalta kaupunkiin synnytti lähiöt ja supermarketit. Kauppahallien toiminta näivettyi. Niiden purkamista perusteltiin rakennusten huonokuntoisuuteen vedoten. Mullistuksista selvinneet toistakymmentä hallia ovat tärkeä osa suomalaista kaupunkikulttuuria.

Tampereen kauppahalli – Pohjoismaiden suurin

Tamperelaiset ovat ylpeitä valoisasta kauppahallistaan. Syystäkin, sillä kaupungin ytimeen sijoittuva halli on eräs Suomen hienoimmista ja elinvoimaisimmista. Vanhoja valokuvia vertaamalla voi todeta, miten vuonna 1901 avattu halli ei ole muuttunut juuri laisinkaan. Myyntikojut kyltteineen ovat muistuttavat alkuperäisiä.

Wigrenin lihakauppa, Joenniemen kukkakauppa ja Lindgrenin veljesten kalakauppa edustavat hallin vanhempaa kaartia. Myös nuoret perheet ovat löytäneet hallin. Halliin tullaan viikonloppuisin viettämään aikaa, juodaan ensin kahvit ja sen jälkeen lähdetään ostoksille reseptien kera. Nuoretkin haluavat kokea yksilöllisempää elämäntapaa.

Tampereen kauppahallin kävijämäärät ovat kasvussa. Perinteiset myyntituotteet, kala, liha, hedelmät ja leivonnaiset ovat pitäneet pintansa. Kebab- ja hampurilaiskojuja ei näy. Erityiskiitoksen pitää antaa Tampereen kaupungille, joka on ansiokkaasti auttanut arvokkaan rakennuksen kunnostamisessa.

Lue lisää

Tampreen kauppahalli.

Turun kauppahalli – kiviarinalla paistettua ruisleipää

Gustav Nyströmin suunnittelema koristeellinen uusgoottilainen kauppahalli vuodelta 1896 on arkkitehtoninen helmi Turun katukuvassa. Suomen toiseksi vanhin kauppahalli on kokenut nousut ja laskut.

Vuosikymmenien ajan matkailijat ovat olleet tärkeä osa hallin asiakaskuntaa. Aikoinaan ruotsalaiset fileeturistit saapuivat sankoin joukoin Turkuun edullisille lihaostoksille. Ostoskierros kauppahallissa kuuluu vieläkin Turkuun saapuvien turistien matkaohjelmaan.

Turun hallin valaistus on hämyinen korostaen vanhanajan tunnelmaa. Alkuperäinen ilmapiiri on säilynyt, vaikka perinteisten liha- ja pullapuotien oheen on ilmestynyt matkamuistomyymälöitä ja etnisiä ruokapaikkoja. Perinteitä vaalii muun muassa Ylhäisten Kotileipomo wanhanajan ruisleivällä, joka on juurella hapatettu ja kiviarinalla paistettu.

Lue lisää

Turun kauppahalli

Porin kauppahalli – himosilakkaa ja ohraryynivelliä

Yrjönkadun puolelta kauppahallia on vaikea erottaa, sillä se sulautuu osaksi viisikerroksista asuinrakennusta. Sisäänkäynnin Kauppahalli-kyltti ja klassismia edustavat pylväät ohjaavat sisälle vuonna 1927 avattuun Porin yksityiseen kauppahalliin.

Porin kauppahallin tuotteet tulevat läheltä. Porkkana ja perunat paikallisilta viljelijöiltä, tuore kala Reposaaren kalastajilta. Hinnat pysyvät kilpailukykyisinä, kun hävikki ja kuljetuskustannukset ovat pieniä.

Karhukaupungin erikoisuuksiin kuuluu grilliherkku Porilainen. Sen väliin laitetaan vanhalla satakuntalaisella reseptillä valmistettua porilaista sipulimakkaraa. Sitä voi kysellä Pihvimestarilta, joka mainostaa myyvänsä parasta lihaa omasta maakunnasta.

Miltä kuulostaa ohraryynivelli? Ainakin porilaiset ostavat sitä runsaasti kauppahallista. Kalaliike Mäkiset tyttäret myyvät kuuluisaa marinoitua Himosilakkaa, joka maistuu juuri siltä, mitä nimi lupaakin.

Lue lisää

Porin kauppahalli.

Vanha kauppahalli – Suomen vanhin

Helsingin Eteläsataman Vanha kauppahalli vuodelta 1889 on Suomen vanhin. Hallin ulkonäössä on paljon samaa kuin Turun kauppahallissa, onhan molemmilla sama suunnittelija, Gustav Nyström. Koristeellisessa päätyjulkisivussa ja pitkien sivujen yksityiskohdissa on uusrenessanssityyliä. Sisätilat ovat valoisat.

Remonttia odotellessa Vanhan kauppahallin tulevaisuus on turvattu. Muista Suomen kauppahalleista poiketen, ulkomaisten matkailijoiden merkitys on Vanhassa kauppahallissa erityisen tärkeä. Turistit tekevät hallista kannattavan.

Lue lisää

Vanha kauppahalli.

Hakaniemen kauppahalli

Vireä punatiilinen Hakaniemen halli Helsingissä poikkeaa muista Suomen kauppahalleista, sillä se on kaksikerroksinen ja L-kirjaimen mallinen. Liki 100-vuotinen halli on yhä vilkas, vaikka sen sisätilat eivät ole yhtä hienot kuin monen muun kauppahallin.

Lue lisää

Hakaniemen kauppahalli.

Kuopion kauppahalli

Kuopion jugendtyylinen kauppahalli torin etelälaidalla on todellinen katseenvangitsija. Hauskoilla yksityiskohdilla koristeltu punaruskea rakennus on ollut kuopiolaisten ostospaikka jo yli 100 vuoden ajan. Ulkoapäin halli vaikuttaa sisätiloja suuremmalta. Yrittäjiä on kolmisenkymmentä. Tarjolla on paikallisia herkkuja kalakukoista alkaen.

Lue lisää

Kuopion kauppahalli.

Vaasan kauppahalli

Vaasan goottilaistyylisellä yksityisellä kauppahallilla on ikää jo yli sata vuotta. Siitä on tullut vaasalaisten suosittu herkkukeidas. Maista Merenkurkun antimia: Sundomin savukalaa, nahkiaisia ja hapansilakkaa.

Lue lisää

Oulun kauppahalli

Oulu voi ylpeillä värikkäällä torillaan ja yli satavuotiaalla kauppahallillaan. Punatiilisen kauppahallin valoisa sisätila huokuu ajan patinaa. Liha- ja kalapuotien perinteisten makujen oheen ovat ilmestyneet etniset aromit. Riisipuuron, rönttösten ja rieskojen lisäksi tarjolla on japanilaista sushia.

Lue lisää

Lappeenrannan kauppahalli

Kesäkaupungin halli on pieni, mutta sinne kannattaa toki poiketa. Näin monet turistit tekevätkin. Liha- ja kalakauppiaan tuotteet ovat takuuvarmasti kotimaisia. Maista kuuluisaa lampaanlihasta ja perunoista valmistettua sekä puukaukalossa paistettua Lemin särää.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.