Suomen Turku julistaa joulurauhan – perinne on lähes 700 vuotta vanha

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Yleisö on saapunut Turun Vanhalle Suurtorille seuraamaan perinteistä joulurauhan julistusta. Kaikkien katse ja TV-kamera on suunnattu kohti Brikkalantalon kuuluisaa parveketta. Kohta, Tuomiokirkon kellojen lyödessä kaksitoista, joulurauhan julistaja astuu kääreineen yleisömeren eteen.

Piilossa yleisöltä kulissien takana kontataan. Protokollapäällikkö valmistautuu siirtymään Brinkkalan talon parvekkeelle. Hän tulee olemaan muutaman minuutin ajan Suomen seuratuin henkilö.

Avustaja laskee Turun tuomiokirkon kellonlyöntejä. Kun kahdestatoista lyönnistä yhdeksäs kajahtaa, hän käy avaamassa parvekkeen ovet – yhä lattialla ryömien. Yleisön tulee nähdä vain joulurauhan julistajan. On alkamassa tapahtuma, jonka juuret ulottuvat 1300-luvulle.

Joulurauhan julistus televisioidaan useaan maahan ja sitä seuraa paikan päällä tuhansia ihmisiä, usein jopa yli 10 000. Homma sujuu rutiinilla, mutta jokainen kerta on silti ainutlaatuinen.

Vaikka koko toimitus on ohi muutama minuutissa, on seremonian onnistumiseksi tehty valmistelutöitä jo syksystä alkaen. Monta asiaa pitää varmistaa ennen kuin kaikki on kunnossa. Silti on aina mahdollista, että jokin menee pieleen. Tärkeintä on tapahtumaan osallistuvien ihmisten välinen yhteistyö. Onneksi monella mukana olevalla on jo vuosien kokemus. Se helpottaa huomattavasti ohjelman läpiviemistä

Joulurauhajulistuksen seremoniamestari on hyvissä ajoin yhteydessä poliisiin, joka tilaisuuden järjestyksen ylläpidon lisäksi tarkkailee liikennettä. Kriittisellä hetkellä lähikorttelissa ohi jyristävä rekka voidaan pysäyttää.

Palolaitoksen tulee sulkea Brinkkalan talon herkät automaattiset palohälyttimet, koska juhlaseremonian aikana ikkunoilla poltetaan tovin oikeita kynttilöitä. Parvekkeen harvoin auki olevat ovet tarkistetaan moneen kertaan, jotta ne aukeavat kunnolla.

Tapahtuman ohjelma alkaa aattona jo ennen Turun tuomiokirkon kello kahdentoista lyöntejä. Kaikki tapahtuu sekuntiaikataulun mukaisesti. Moni seremoniassa mukana oleva vilkuileekin alinomaa hermostuneesti kelloonsa. Ylimääräiseen virheeseen ei ole mahdollisuutta.

Laivaston soittokunta ja mieskuoro Laulun ystävät aloittavat joululauluilla puoli tuntia ennen joulurauhan julistusta. Lopuksi soivat Koska meillä on joulu ja Ratsuväen marssi. Kello 11.57 lauletaan virsi Jumala ompi linnamme.

Tuomiokirkon kellon lyödessä kaksitoista kajahtaa Marskin hopeatorvet. Brinkkalan talon parvekkeen ovet avautuvat, joulunrauhan julistaja astuu esiin ja konttaava avustaja varmistaa tuulisella säällä tiiliskivillä ovien auki pysymisen. Seuraavaksi julistetaan joulurauha suomeksi ja ruotsiksi. Siitä suoriuduttuaan julistaja poistuu parvekkeelta ja avustaja sulkee kontaten parvekkeen ovet. Tilaisuus päättyy Maamme -lauluun ja Porilaisten marssiin.

Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä 700 vuoden ajan aina 1300-luvulta asti. Brinkkalan talon parvekkeelta joulurauha on julistettu vuodesta 1886 lähtien. Nykyinen joulurauhan julistuksen kaava on peräisin vuodelta 1903.

Viimeisimmät joulurauhan julistajat:

1961–1968 maistraatinsihteeri Eero Soikkanen
1969–1976 maistraatinsihteeri Harri Hirvonen
1977 maistraatinsihteeri Pekka Siljamäki
1978–1983 kaupunginsihteeri Paavo Mäkinen
1984 kansliapäällikkö Paavo Mäkinen
1985–2002 kansliapäällikkö Paavo Heinonen
2003–2010 kansliapäällikkö Jouko K. Lehmusto
2011–2012 va. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto
2013– protokollapäällikkö Mika Akkanen

Jo ennen jouluaaton tilaisuutta Vanhan Suurtorin alueella järjestetään joulun ajan neljänä adventtiviikonloppuna joulumarkkinat, jotka ovat nykyisin nimeltään Vanhan Suurtorin joulu

Huomenna, jos Jumala suo,

on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla;

ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään, sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.

JOULURAUHAN JULISTUS

Osoite: Vanha Suurtori, Brinkkalantalo, Turku.

KARTTA

Lue lisää

Joulurauhajulistuksen tärkeimmät apuvälineet.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.