VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Yleisö on saapunut Turun Vanhalle Suurtorille seuraamaan perinteistä joulurauhan julistusta. Kaikkien katse ja TV-kamera on suunnattu kohti Brikkalantalon kuuluisaa parveketta. Kohta, Tuomiokirkon kellojen lyödessä kaksitoista, joulurauhan julistaja astuu kääreineen yleisömeren eteen.
Piilossa yleisöltä kulissien takana kontataan. Protokollapäällikkö valmistautuu siirtymään Brinkkalan talon parvekkeelle. Hän tulee olemaan muutaman minuutin ajan Suomen seuratuin henkilö.
Avustaja laskee Turun tuomiokirkon kellonlyöntejä. Kun kahdestatoista lyönnistä yhdeksäs kajahtaa, hän käy avaamassa parvekkeen ovet – yhä lattialla ryömien. Yleisön tulee nähdä vain joulurauhan julistajan. On alkamassa tapahtuma, jonka juuret ulottuvat 1300-luvulle.
Joulurauhan julistus televisioidaan useaan maahan ja sitä seuraa paikan päällä tuhansia ihmisiä, usein jopa yli 10 000. Homma sujuu rutiinilla, mutta jokainen kerta on silti ainutlaatuinen.
Vaikka koko toimitus on ohi muutama minuutissa, on seremonian onnistumiseksi tehty valmistelutöitä jo syksystä alkaen. Monta asiaa pitää varmistaa ennen kuin kaikki on kunnossa. Silti on aina mahdollista, että jokin menee pieleen. Tärkeintä on tapahtumaan osallistuvien ihmisten välinen yhteistyö. Onneksi monella mukana olevalla on jo vuosien kokemus. Se helpottaa huomattavasti ohjelman läpiviemistä
Joulurauhajulistuksen seremoniamestari on hyvissä ajoin yhteydessä poliisiin, joka tilaisuuden järjestyksen ylläpidon lisäksi tarkkailee liikennettä. Kriittisellä hetkellä lähikorttelissa ohi jyristävä rekka voidaan pysäyttää.
Palolaitoksen tulee sulkea Brinkkalan talon herkät automaattiset palohälyttimet, koska juhlaseremonian aikana ikkunoilla poltetaan tovin oikeita kynttilöitä. Parvekkeen harvoin auki olevat ovet tarkistetaan moneen kertaan, jotta ne aukeavat kunnolla.
Tapahtuman ohjelma alkaa aattona jo ennen Turun tuomiokirkon kello kahdentoista lyöntejä. Kaikki tapahtuu sekuntiaikataulun mukaisesti. Moni seremoniassa mukana oleva vilkuileekin alinomaa hermostuneesti kelloonsa. Ylimääräiseen virheeseen ei ole mahdollisuutta.
Laivaston soittokunta ja mieskuoro Laulun ystävät aloittavat joululauluilla puoli tuntia ennen joulurauhan julistusta. Lopuksi soivat Koska meillä on joulu ja Ratsuväen marssi. Kello 11.57 lauletaan virsi Jumala ompi linnamme.
Tuomiokirkon kellon lyödessä kaksitoista kajahtaa Marskin hopeatorvet. Brinkkalan talon parvekkeen ovet avautuvat, joulunrauhan julistaja astuu esiin ja konttaava avustaja varmistaa tuulisella säällä tiiliskivillä ovien auki pysymisen. Seuraavaksi julistetaan joulurauha suomeksi ja ruotsiksi. Siitä suoriuduttuaan julistaja poistuu parvekkeelta ja avustaja sulkee kontaten parvekkeen ovet. Tilaisuus päättyy Maamme -lauluun ja Porilaisten marssiin.
Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä 700 vuoden ajan aina 1300-luvulta asti. Brinkkalan talon parvekkeelta joulurauha on julistettu vuodesta 1886 lähtien. Nykyinen joulurauhan julistuksen kaava on peräisin vuodelta 1903.
Viimeisimmät joulurauhan julistajat:
1961–1968 maistraatinsihteeri Eero Soikkanen
1969–1976 maistraatinsihteeri Harri Hirvonen
1977 maistraatinsihteeri Pekka Siljamäki
1978–1983 kaupunginsihteeri Paavo Mäkinen
1984 kansliapäällikkö Paavo Mäkinen
1985–2002 kansliapäällikkö Paavo Heinonen
2003–2010 kansliapäällikkö Jouko K. Lehmusto
2011–2012 va. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto
2013– protokollapäällikkö Mika Akkanen
Jo ennen jouluaaton tilaisuutta Vanhan Suurtorin alueella järjestetään joulun ajan neljänä adventtiviikonloppuna joulumarkkinat, jotka ovat nykyisin nimeltään Vanhan Suurtorin joulu
Huomenna, jos Jumala suo,
on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla;
ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään, sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.
Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.
JOULURAUHAN JULISTUS
Osoite: Vanha Suurtori, Brinkkalantalo, Turku.
LUE MYÖS: Agricolan muistomerkki (Oskari Jauhiainen)
LUE MYÖS: Adolf Ivar Arwidssonin muistomerkki (Harry Kivijärvi)
LUE MYÖS: Ajan virta (Kain Tapper)
LUE MYÖS: Brahen patsas (Walter Runeberg)
LUE MYÖS: Brinkkalan talo on Vanhan Suurtorin rakennuksista tunnetuin
LUE MYÖS: Turun palon jälkeen valmistunut Hjeltintalo edustaa pietarilaista empireä
LUE MYÖS: Juseliuksentalo on kuin pala Italiaa
LUE MYÖS: Katedralskolan i Åbo on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut koulu
LUE MYÖS: Keskiaikaiset markkinat on yksi Turun suosituimmista kesätapahtumista
LUE MYÖS: Kustaa II Aadolfin patsas (Bengt Erland Fogelberg)
LUE MYÖS: Keskiaikainen Luostarin Välikatu on eräs Turun tunnelmallisimmista kaduista
LUE MYÖS: Maaherran makasiini on eräs Turun kauneimmista rakennuksista
LUE MYÖS: Pinella katosi Aurajokivarresta
LUE MYÖS: Porthanin muistomerkki (Carl Eneas Sjöstrand)
LUE MYÖS: Rettigin tupakkatehdas muuttui Taiteen taloksi
LUE MYÖS: Tiedon häivä (Maaria Wirkkala)
LUE MYÖS: Turun Akatemiatalo on tuttu monille, mutta sen komeat sisätilat ovat piilossa
LUE MYÖS: Turun tuomiokirkko on kaupungin suosituin nähtävyys
LUE MYÖS: Turun tuomiokirkkomuseon kokoelma on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen
LUE MYÖS: Turun tuomiokirkon kortteli v.1756 (Bruno Aspelin)
LUE MYÖS: Vanha Raatihuone on yhä ilman tornia ja tornikelloa
LUE MYÖS: Wecksell, Josef Julius (Yrjö Liipola)
LUE MYÖS: Ensin suosittu J.R. Lehtisen kahvila ja myöhemmin Åbo Akademin päärakennus