Suomenlinnan Lelumuseo on tarkoitettu nostalgiannälkäisille romantikoille, ikään tai sukupuoleen katsomatta

UUSIMAA / HELSINKI – Tämä museo saa hyvälle tuulelle. Suomenlinnan museotarjontaan Lelumuseo on mainio lisä. Kannattaa poiketa lasten leikkimiä leluja täynnä olevaan museoon. Elämys on taattu. Varaa aikaa vierailuun, sillä talo on täynnä toinen toistaan kiinnostavampia yksityiskohtia. Lopuksi voit nauttia mahdollisesti Suomenlinnan parhaat kakkukahvit.

Lelumuseon perusti taiteilija Piippa Tandefelt vuonna 1985. Tilat löytyivät oman kotitalon pohjakerroksen kunnostetuista tiloista. Nyt museon toimintaa pyörittää Piipan tytär Petra Tandefelt.

Suomenlinnan lautan rantautuessa saaren laituriin kannattaa suunnata ensimmäiseksi itärannan ihmeelliseen satujen maailmaan. Lelumuseo poikkeaa täysin muista saaren varsin sotaisista kohteista. Lelumuseon kohderyhmänä ovat nostalgiannälkäiset romantikot, ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Lelumuseo sijaitsee puolustusmuurien ulkopuolella. Jo itse rakennus, Venäjän vallan aikana rakennettu romanttinen asunto, olisi nähtävyys sellaisenaan. Upeasti entisöity rakennus on Petran perheen koti ja yleisölle avoinna oleva museo kahviloineen sijaitsee sen alakerrassa.

Petra on asunut Suomenlinnassa jo vuosikymmenien ajan. Itse asiassa Tandefeltin suku on viihtynyt täällä jo pitkään. Petran isoisän isä oli ensimmäisiä saarelle muuttaneita sen jälkeen, kun Venäjän armeija poistui Suomenlinnasta. Petra muutti vanhempineen kyseiseen omakotitaloon (Vasiljevin huvila) vuonna 1978. Perhe remontoi huonokuntoisen rakennuksen asumiskelpoiseksi.

Petran äiti Piippa Tandefelt oli keramiikkataiteilija, joka keräsi antiikkia ja innostui myös vanhoista leluista, etenkin nukeista. Ensin täyttyi oma koti, kunnes vanhoja leluja oli niin paljon, että niille piti hankkia oma varastotila. Ne eivät olleet vielä siinä vaiheessa esillä muille. Kun perhe muutti nykyiseen taloon, sen alakertaan kunnostettiin tilat Lelumuseolle.

Vuonna 2003 äiti Piippa jätti lelut tyttärelle, joka nyt huolehtii kokoelmasta ja on laajentanut sitä entisestään.

Lelumuseon esineet on asetettu lasivitriineihin. Syystäkin, sillä nähtävänä on niin paljon mielenkiintoista, että niillä tekisi mieli leikkiä. Vanhimmat lelut ovat 1880-luvun alkupuolelta ja uusimmat 1960-luvulta. Kokoelmaa kartutetaan koko ajan.

Useimmat esillä olevat lelut ovat olleet tyttöjen käytössä. Poikien vanhoja leluja on yleensäkin vähemmän jäljellä, sillä ne eivät tahtoneet pysyä ehjinä poikien rajuissa leikeissä.

Kauan ennen muovisten barbi-nukkien ilmestymistä nuket valmistettiin erilaisista materiaaleista. Nuket lienevät yhtä vanhoja kuin ihmiskunta. Lelumuseossa on muun muassa metallipäisiä nukkeja. Osa on posliinisia tai kumisia. 1800-luvun alussa lapset puettiin pieniin aikuisten vaatteisiin, niinpä nuketkin olivat usein aikuisnukkeja. Uusien kasvatusoppien mukaan aikuisnuket saivat väistyä ja tilalle tulivat oikeat lapsinuket.

Monien mielestä Lelumuseon parasta antia ovat yksityiskohtia täynnä olevat lukuisat nukkekodit. Pelkästään niiden ihailemisessa aika rientää. Tyttöjen leikkeihin tarkoitetut keittiövälineet olivat täydellisiä kopioita oikeista. Esimerkiksi Högfors valmisti lasten valurautahellaa, jolla saattoi oikeasti paistaa lettuja oikealla valurautapannulla. Lastenkin oli syytä oppia hallitsemaan tulen käyttö pienestä pitäen.

Museokierroksen voi päättää Café Samovarbarissa joko haudutetusta teestä tai kahvista nauttien. Pelkkä vilkaisu Petran itse tekemiin herkkuihin saa veden kielelle.

SUOMENLINNAN LELUMUSEO

Osoite: Suomenlinna C66, Helsinki.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

 

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.