VARSINAIS-SUOMI / SUOMUSJÄRVI – Leipuri ja virvoitusjuomatehtailija Hemming Pohjola oli pitäjän propellipää, keksijä. Hulvattoman mielikuvituksen tuloksena syntyi ikiliikkuja 1930-luvulla. Hemming suunnitteli keksintöään vuosikymmeniä. Kerrotaan, että se jopa toimi muutaman päivän. Laitteen periaatteena oli, että liike siirtyi pyörästä toiseen.
Leipuri Pohjola osasi leipoa, mutta ei tehdä puutöitä. Niinpä hän leipoi yöllisen unensa perusteella pullataikinasta osan, paistoi sen ja vei puuseppä Saxelinille veistettäväksi. Tarina kertoo, että nisuinen mallikappale oli usein syöty ennen kuin siitä oli tehty puinen osa. Keksijä Pohjolan ikiliikkujaa voi käydä ihmettelemässä Suomusjärven kotiseutumuseossa. Se ehdittiin pelastaa vuosikymmeniä myöhemmin Pohjolan poismenon jälkeen.
Museorakennus on entinen lainamakasiini vuodelta 1861. Nälkävuosien varalle rakennettu hirsinen viljavarasto kävi tarpeettomaksi viljelymenetelmien kehittyessä. Kunta osti makasiinin seurakunnalta ja se muutettiin museoksi vuonna 1974. Museoon on kerätty 1800-luvulta peräisin olevaa maa- ja kotitalous- sekä käsityöesineistöä. Esillä on myös kirkollis-ta esineistöä ja kivikautisia löytöjä sekä kotimaista tupakkaa ja pula-ajan kenkiä. Museon eräs erikoisuus on ikivanha yhdestä puusta koverrettu vene. Kaikkiaan esineistöä on yli 800.
Ennen museon avautumista yleisölle tehtiin mittava kunnostustyö. Vanhoja jyvälaareja purettiin pois. Suomusjärvelläkin ymmärrettiin, miten maaseudun nopea uudenaikaistuminen uhkasi hävittää vanhoja perinteisiä työkaluja. Maaseutua kiertävät antiikinkeräilijät ilmestyivät tännekin. Niinpä päätettiin pelastaa jotain vanhaa omalle paikkakunnalle. Suomusjärven kirkon läheisyydessä sijaitsevan kotiseutumuseon kokoelmat ovat kolmessa kerroksessa.
KOTISEUTUMUSEO
Osoite: Karjalohjantie 162, Suomusjärvi (Salo).
LUE MYÖS: Retrohenkinen Lahnajärvi on tärkeä osa suomalaista liikenteen historiaa