TPS:n ja Indiansin vauhdikasta puolivälieräottelua seurasi paikan päällä vähemmän katsojia kuin normaalissa runkosarjanottelussa. Kotisohvalta on helpompi ja halvempaa seurata kotimaisia palloilusarjoja.
F-liigakauden odotetuimmat ottelut ovat käynnissä. Pudotuspelit ovat niin pelaajien kuin katsojienkin kevään kokokohtia. Ainakin niin pitäisi. Kysymys kuuluukin, miksi yleisö ei löydä enää katsomoihin? Tai siis ei löydä ainakaan Turussa.
Mietittävää on F-liigan johdossakin. Runkosarjassa yleisömäärät ovat pudonneet liki kolmanneksella verrattuna koronaa edeltävään aikaan, vaikka tällä kaudella sarja on ollut poikkeuksellisen mielenkiintoinen.
Miesten puolella TPS Salibandyn kauden yleisömäärä on romahtanut kymmenillä prosenteilla. FBC Turun divariotteluita kävi katsomassa enemmän väkeä kuin nyt liigakaudella. TPS:n ja FBC Loiston pudotuspelejä seurasi paikan päällä vain parisen sataa uteliasta, vaikka kyse oli paikallisottelusta.
Jääkiekon SM-liigaa ja Mestistä lukuun ottamatta lähes kaikkien kotimaisten palloilulajien pääsarjojen lähetysoikeudet ovat Nelonen Median omistamalla Ruudulla. F-liiga tekee miesten ja naisten liigan osalta televisiointisopimuksen. Joukkueet ovat velvoitettu lähettämään kaikki ottelunsa suorina lähetyksinä.
Ruudun suoratoistopalvelulla on tarjolla urheilusta kiinnostuneelle, vieläpä pikkurahalla, yli 4 000 suoraa urheilulähetystä vuodessa kaikki F-liigan ottelut mukaan lukien. Ruutu vastaa noin parinkymmenen kotimaisen pääsarjan lähetyksistä yksinoikeudella.
Koska seurojen saama korvaus Ruudulta on hyvin pieni, lähetys pyritään toteuttamaan mahdollisimman vähäisin kustannuksin käyttämällä talkoovoimaa ja nuoria alan opiskelijoita. Ruudun maksamat korvaukset eivät aina ole riittäviä verrattuna siihen, mitä lähetykset maksavat seuroille. Vaikka seura pääsisikin omilleen, pääsylippuja jää myymättä.
Seurojen kannalta koko yhtälö vaikuttaa omituiselta. Samalla, kun Ruudun katsojamäärät kotikatsomoissa nousevat, yleisömäärät livekatsomoissa putoavat. Laji saa toki näkyvyyttä, mutta lähetyksen kautta tuskin moni innostuu tulemaan myöhemmin paikalle itse otteluun. Todennäköisesti käykin juuri päinvastoin.
Miksi lähteä otteluun, kun helpommalla ja edullisemmin voit nauttia illan ottelusta juuri silloin kuin itsellesi parhaiten sopii. Vaikka kahtakin ottelua samanaikaisesti seuraamalla. Kotisohvalta voi suoratoistopalveluiden avulla moninkertaistaa illan urheilutarjontaa, ja samalla voi nauttia samaa juomaa kuin hallilla, mutta paljon edullisemmin.
Erikoista on myös se, kun Ruudun korvaukset eivät ole julkista tietoa, kuten eivät myöskään lähetyksiä seuraavien katsojien lukumäärät.
Talouskurimuksessa elävät seurat ovat joutuneet hankalaan tilanteeseen, kun suorat lähetykset on hoidettava laadukkaasti, mutta samalla pitää kehittää itse ottelutapahtumaa paikalle tulevien katsojien houkuttelemiseksi. Energiaa käytetään loputtomasti kehittämällä itse pelin lisäksi yleisöä kiinnostavaa oheistarjontaa. Kaiken toteuttaminen vie tekijöiltä aikaa ja vaivaa sekä rahaakin. Silti ei ole varmaa, tuleeko yleisö paikalle.