Suositulla selostajalla on vähän vapaapäiviä

Tuomo Reposen selostajaura alkoi yllättäen. Sattumaa se ei kuitenkaan ollut. Pikku-Reponen oli jo selostanut kotona omia kuvitteellisia kiekkokierroksiaan. Unelma-ammatti oli kiehtonut pikkupojasta ja pihapeleistä alkaen. Kun hetki koitti, piti tarttua tarjottuun tilaisuuteen.

– Salibandyliitto striimasi A-junioreiden finaaleja. Kerroin heille, että jos tarvitsette selostajaa, olisin kiinnostunut kokeilemaan. Vastasivat puoli vuotta myöhemmin. Pyysivät selostamaan liigapeliä, kärkikamppailua SSV-Classic. Meinasi tulla löysät housuihin, kun mietin, onko tämä oikea paikka harjoitella. Oli kuitenkin niin kova hinku, että suostuin, muistelee Reponen nyt lukematon määrä otteluita selostaneena.

Alkujännitystä helpotti se, että Reponen tunnisti entuudestaan suurimman osan liigapelaajista, olihan hän itsekin pelannut liigatasolla. Tuomon vahvuus salibandyselostajana onkin juuri vankka lajituntemus.

Vaikka Reposen selostajaura on toistaiseksi lyhyt, on hänen äänensä tullut tutuksi lajia seuraaville. Miehen meriittilistalle tuli iso merkintä, kun Reponen sai selostaa kaikki kevään 2019 salibandyfinaalit.

Salibandyn ohella Reposen työkuvaan kuuluu myös Liigan jääkiekko-otteluiden selostaminen.

– Tykkään tehdä molempia äärimmäisen paljon. Olen seurannut pitkään molempia lajeja ja nautin niiden selostamisista. Ei ole vielä kertaakaan tullut tylsää tunnetta, että pitää lähteä töihin.

Kun selostushommat ovat lähteneet sujumaan, on Reposella töitäkin riittänyt. Tämän kauden aikana takana on noin 100 selostettua salibandy- ja jääkiekko-ottelua. Kun talvilajien kausi kestää vain syksystä kevääseen, otteluita on osunut Reposen selostettavaksi tiuhaan. Suositulla selostajalla vapaapäivät ovat jääneet vähiin.

– Talvella on tullut jopa useamman ottelun putkia peräkkäisinä päivinä. Siinä välissä on tullut ajeltua paljon kilometrejä ympäri Suomea. Selostuksista on tullut minulle kokopäiväistä työtä.

Selostajan työ ei rajoitu pelkästään ottelutapahtumien välittämiseen. Yksi ottelu vaatii tuntien etukäteisvalmistelun.

– Aloitan aamupäivällä taustojen tekemisen, tilastojen ja faktojen päivittämisen, mielenkiintoisten puheenaiheiden etsimisen. Soitan toisinaan valmentajille. Ottelusta riippuen taustatyöhön menee aina useampi tunti.

Reponen tietää, miten selostajan työ on paljon selostajan omaa persoonaa. Selostaja synnyttää seuraajissaan paljon tunteita.

– Palautetta tulee, mutta pitää osata poimia sieltä se, mikä on oleellista. Pääosin on tullut positiivista, mutta olen huono ottamaan kehuja vastaan. Pyrin tekemään hommat mahdollisimman hyvin. Olen myös kriittinen itseäni kohtaan, sillä haluan kehittyä koko ajan.

Reponen selostaa kanaville, joissa pitää olla tasapuolinen.

– Se ei ole minulle ongelma. Pyrin vain kertomaan sen, mitä kentällä tapahtuu. Jos minulla on jostakin tilanteesta mielipide, se ei tarkoita sitä, että olen jonkun puolella.

Reposen lajivalikoima on osoittautunut hyväksi. Lätkää seurataan paljon ja salibandy on niitä, harvoja lajeja, jotka nykyään kasvattavat suosiotaan.

– Hienoa toimia näiden lajien parissa selostajan roolissa.

Hyvältä selostajalta vaaditaan sopeutumista ja erikoisten tilanteiden hallintaa. Kun jääkiekko-ottelussa rikkoutuneen pleksin vaihtaminen kestää parikymmentä minuuttia, pitää selostajalta löytyä varastosta paljon mielenkiintoista kerrottavaa.

– Eräs haastava tilanne toteutui kerran, kun unohdin kaiken tehdyn taustatyön kotiin. Onneksi sain tulostettua materiaalin ennen ottelua paikallisessa kirjastossa.

ETUSIVU