Super Serie, kolme vastaan kolme – kunnon lätkää vai sirkushuveja

Pääasia, että päästään pelaamaan. Pääasia, että saan nähdä lätkää paikan päällä.

Siinä tärkeimmät tunnelmat, kun Turkuhallissa alkoivat Liigan järjestämät ensimmäiset kolme vastaan kolme pelit. Poikkeusolosuhteissa ollaan tyytyväisiä, kun lätkäkausi saatiin ylipäätään korkattua – vaikkakin hieman erikoisjärjestelyin. Tosiasia on se, että liigajoukkueiden toimitusjohtajat näkevät yhä painajaisunia liigakauden virallisesta aloituksesta. Liigaa ei pelata tyhjille, eikä edes 500 hengen katsomoille.

3ICE eli Super Serie 3v3 on alun perin Pohjois-Amerikassa kehitetty uusi ja itsenäinen jääkiekkosarja, jonka ottelut pelataan kolmella kenttäpelaajalla kolmea vastaan. Jenkkityyliin yleisö haluaa enemmän vauhtia ja luovuutta kaukaloon. 3ICE:n ottelut pelataan täysimittaisessa jääkiekkokaukalossa.

Uusi laji levisi Amerikasta nopeasti muualle. Osa kotimaisista liigaseuroista aloitti oman 3v3 Super Series -sarjan. Kyse ei ole varsinaisesti harjoitusotteluista, vaan itsenäisestä sarjasta. Liigalla ei näemmä kuitenkaan riittänyt rohkeutta antaa kotimaiselle versiolle omaa nimeä, esimerkiksi Supersarja, vaan päädyttiin mahtipontiseen englanninkieliseen nimeen.

Jotta jenkkihapatus olisi täydellistä, Turussa ottelut pelattiin Gatorade Centerissä. Tapahtumassa oli oheistoimintaa, kuten Locker Room Sale, joka järjestettiin Verifone Business Clubilla. Lisäksi tarjolla oli Skills Competition. Onneksi sentään sanassa ”kasvomaksi” pitäydyttiin ihan suomen kielessä.

Tapahtumassa Turkuhalli oli jaettu neljään eri lohkoon. Jokaiseen lohkoon oli oma sisäänkäynti, omat ravintolapalvelut sekä omat WC-tilat. Siirtyminen lohkosta toiseen oli ottelun aikana estetty. Lohkojen sisällä istumapaikat olivat numeroimattomia. Ja pääsylippukin piti ostaa etukäteen.

Eli järjestelyt viittasivat vahvasti siihen, miten toimitaan, kun virallinen liigakausi alkaa. Todennäköisesti elämme vielä silloinkin poikkeusolosuhteissa.

Tänä syksynä liigajoukkueista mukana ovat TPS:n lisäksi Tappara, Ilves, Kärpät ja HIFK. Turun jälkeen sarja jatkuu myöhemmin Tampereella ja Helsingissä. Turnaus koostuu neljästä turnauspäivästä elo-syyskuussa.

Pelaajille järjestelmä on tuttu normaalien liigapelien jatkoaikasysteemistä. Nyt ei kuitenkaan pelata kerrasta poikki, vaan kaksi eräisessä ottelussa yhden erän pituus on kymmenen minuuttia. Kun yhtä ottelua kohti saa nimetä kokoonpanoon yksitoista pelaajaa, vain osa joukkueen pelaajista pääsee pelaamaan. Seuraavaan peliin voi nimetä uudet kolmikot tai pelata ainakin osittain samoilla.

Oletus oli jo etukäteen, että kolme vastaan kolme peleissä ei peruutella, vaan mennään lajin teeman mukaisesti vauhdilla päästä päähän. Kenttäpelaajille nautinto on ehkä suurempi kuin kovassa pommituksessa olevilla maalivahdeilla. Kolmella kolmea vastaan tulee paljon ylivoimahyökkäyksiä. Maaleja yleisö kuitenkin haluaa nähdä. Ja jotta tunnelmaa varmasti saadaan halliin, ämyreistä raikaa tauotta äänekästä musiikkia – myös pelin aikana.

Avausottelussa TPS-Tappara ensimmäinen viisi minuuttinen muistutti rusettiluistelua. Riskejä ei otettu lainkaan. Ollaan aluksi aika kaukana siitä ajatuksesta, mitä kolme vastaan kolme pelitavasta odotetaan. Maaleilla ei mässäillä. Osin se johtuu maalivahdeistakin. TPS:n veskari Andrey Kareev vaikuttaa pelimieheltä. Jotain tapahtuman vähemmän vakavasta luonteesta kertoo se, kun Tapparan tehdessä maalin, Turkuhallissa kajahtaa Life is Life, tamperelaisten maalilaulu.

Se, että onko kauden alussa tarjottava tapahtuma kunnon lätkää vain sirkushuvia, voi jokainen itse päätellä.

Oletus oli, että nähdään paljon maaleja. Niitä ei tullutkaan niin paljon, kuin odotettiin.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!