Valikko Sulje

Supliikkimiehen tie penkinlämmittäjästä parrasvaloihin

Lukas Hradecký on edennyt sekä maajoukkueessa että seurajoukkueessaan Euroopan maalivahtien eliittiin. Tie tähtiin on Lukellakin alkanut vaihtopenkiltä.

– Kolme join!

Kun urheilija on huipulla, toimittajat saattavat kysyä, mitä tahansa. Huuhkajien ykkösmaalivahdiksi noussut sanavalmis supliikkimies Lukas Hradecký vastailee ja vähän vitsaileekin mielellään.

Eikä olutkysymys ollutkaan ihan huono, sillä ”Luke” tunnetaan mallasjuoman ystävänä. Kolme olutta meni Kreikka-voiton jälkeen, tosin ihan janoon, ja kun uni ei tahtonut tulla pelimiehen silmään. Ehkä sitä hienoa voittoakin saattoi hitusen juhlia.

Hradecký patsastelee nyt parrasvaloissa. Syystäkin. Ura Bundesligassa on hyvässä nosteessa. Otteet maajoukkueessa ovat herättäneet ihastusta. Ilman Hradeckýn torjuntoja Italia olisi ratkaissut ottelun jo ensimmäisellä puoliskolla.

Pitää kuitenkin muistaa, että Lukas on saanut urallaan tyytyä usein varamiehen rooliin. Paikka eturivin torjujaksi on kulkenut niin maajoukkueessa kuin seurajoukkueissa vaihtopenkin kautta.

Kuten nimestään voi päätellä Hradeckýn sukujuuret ovat muualla. Passiin on merkitty syntymäpaikaksi Bratislava. Se oli aikaa, kun oli vielä valtio nimeltä Tshekkoslovakia. Isä Vladimir Hradecký siirtyi aikoinaan Suomeen lentopalloilijana. Esikoinen-Lukas oli siinä vaiheessa 1-vuotias. Perheen kaksi muuta poikaa, Thomas ja Matej, ovat syntyneet Suomessa.

Eräs Turun lähiöistä, Runosmäki, ei ole ollut pöllömpi kasvupaikka nuorelle jalkapalloilijalle. Hradeckýn veljesten lisäksi Runosmäen nappuloista maailmalle ovat ponnistaneet muun muassa Joni Kauko, Otso Virtanen, Kaan Kairinen ja Albion Ademi. Kaikille on ansioluetteloon merkitty maajoukkue-edustuksia eri ikäluokissa. Osalle on tullut jopa kutsu A-maajoukkueeseen.

Erityistä Hradeckýn jalkapallourassa on se, että hän ei ole koskaan pelannut yhtäkään Veikkausliigaottelua. Luke nousi toki nuorena Turun Palloseuran edustusjoukkueeseen. Siellä uran esteenä olivat kuitenkin kaksi maan huippuveskaria Jukka Lehtovaara ja Henrik Moisander. Kakkosdivarissa pelannut lahjakas Hradecký valitsi toisen tien ja lähti Tanskaan talvella 2009 pitkällä neljän vuoden sopimuksella.

Esbjerg on pieni idyllinen kaupunki Atlantin rannalla. Hradeckýn tullessa sinne kaupungin ylpeys Esbjerg fB pelasi Tanskan pääsarjassa, Superligassa. Vaihtopenkki tuli heti Runosmäen pojalle tutuksi, sillä ensimmäisellä kaudellaan Hradecký oli vain kolmasti avauksessa.

Kausi 2010-2011 alkoi Hradeckýn osalta jälleen penkillä istuen. Vaikka torjuntavastuuta alkoi kertyä, oli kausi joukkueelle murheellinen. Esbjerg putosi pääsarjasta. Hradecký oli avauksessa kolmetoista kertaa.

Vasta kaudesta 2011-2012 tuli Hradeckýn läpimurtokausi. Oppirahat oli maksettu. Esbjerg nousi takaisin Superliigaan. Hradecký oli sivussa vain yhdestä ottelusta, sekin johtui pelikiellosta.

Luke on kielimiehiä. Jari Litmasen opein hän on opetellut aina kommunikoimaan paikallisella kielellä. Joukkuekaverit kuulemma hymyssä suin seurasivat, kun Hradecký yritti aluksi rohkeasti mongertaa juuttien omaa kieltä. Vaikea kieli tarttui ja supersosiaalinen turkulainen valloitti kaupunkilaisten sydämet. Kun pelit vielä kulkivat, nautti Hradecký Esbjergin parhaimpana pelaajana poikkeuksellisesta suosiosta.

Rakkauteen tuli särö. Hradecký oli kertonut pelaavansa Tanskassa vain Esbjergin joukkueessa. Hradecký siirtyi kuitenkin kesällä 2013 neljän vuoden sopimuksella Superligan Brøndbyyn. Myös uudessa seurassa pelit sujuivat. Siitä todisteena muun muassa Tanskan vuoden parhaan maalivahdin valinta.

Äiti-Brigita on aina hoitanut pyykit ja pitänyt huolta, että urheilua harrastaville nälkäisille pojille on ollut kotona ruoka valmiina. Isä-Vladimir on neuvotellut poikiensa sopimusasiat. Lukas siirtyi Tanskan vuosien jälkeen kesällä 2015 kolmen vuoden sopimuksella Saksan Bundesligan Eintracht Frankfurtiin.

Pitkän saksan koulussa lukeneelle Lukelle Saksasta on tullut toinen koti. Kannattajien ja median sanavalmis suosikkipoika elää jalkapallouransa huippuhetkiä. Mainiot otteet on huomioitu tietysti myös Suomessa. Siitä osoituksena valinta kolmasti peräkkäin Vuoden jalkapalloilijaksi. Neljäskin olisi tulossa, jos muuan kotkalaiskaveri ei tule valituksi.

Hradeckýn meriittilistan suurin saavutus toistaiseksi lienee kuitenkin valinta Bundesligan kauden parhaimmaksi maalivahdiksi kaudella 2017–2018.

Businesskaupunki Frankfurtin jälkeen tuli muutto pienen matkan päähän Leverkuseniin. Hradecký siirtyi toukokuussa 2018 viiden vuoden sopimuksella Bundesligan Bayer Leverkuseniin.

Hradeckýn pojat ovat perineet isältään urheilijan geenit. Asenne on kohdillaan kaikilla kolmella pitkänhuiskeilla kavereilla. Lukas on pikkuveljistään poiketen välttynyt isommilta loukkaantumisilta. Toivoa sopii näin myös jatkossa, jotta suomalainen veräjänvartija, entinen penkinlämmittäjä, voidaan valita vuoden 2020 jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailujen parhaaksi maalivahdiksi.

Hradecký ei ole aina maajoukkueemme kapteeni, mutta on itseoikeutettu seremoniamestari.
Paita muistoksi. Pohjoiskaarteen onnellisin kaveri.
Matej ja Tomas ovat Luken pikkuveljiä. Jalkapallo on valikoitunut heidänkin lajikseen.

ETUSIVU