Szoborpark – päivä Marxin ja Leninin seurassa

Budapestin ongelmapatsaat on kerätty samaan paikkaan. Stalinin patsas sai kyytiä jo unkarilaisten kansannousun aikana. Toisen kerran kommunismin ajan muistomerkit olivat koetuksella 1980-luvun lopussa.

Onneksi Lenin ja kumppanit löysivät itselleen uuden kodin.

Päästäkseen Szorborparkiin pitää nähdä hieman vaivaa. Budapestin patsaspuisto sijaitsee kaupungin ulkopuolelle. Keltainen Ikarus-merkkinen bussi vie loppumatkan perille. Vastassa ovat Marx ja Lenin tervehtien portilla uteliaita. Punaisten tiilimuurien sisäpuolelle on kyyditetty muita rautaesiripun aikaisia taideteoksia ja muistomerkkejä, yhteensä 42 patsasta. Tyylisuunta on sosialistinen realismi. Alue on avara, tungosta ei ole.

Neuvostoliiton romahdettua syntyi Itä-Eurooppaan erityinen jäteongelma: mitä tehdä henkisen arvonsa menettäneille sosialismin ajan muistomerkeille? Leninin, Marxin ja paikallisten kommunistiajan johtajien patsaat olivat koristaneet lukuisten kaupunkien keskeisimpiä paikkoja. Vuosikymmenien saatossa asukkaat olivat tottuneet metallisiin ja kivisiin näköispatsaisiin, mutta yhdessä yössä merkkihenkilöt olivat menettäneet arvonsa. Jäljelle jäi vain metalliromua, josta oli päästävä eroon.

Hävittämisvimma oli kiivaimmillaan sosialismin romahdettua 1980-luvun lopussa. Katukuvasta katosivat hämmästyttävän nopeasti lähes kaikki sosialismin aikaan viittaavat symbolit. Punaiset tähdet ja muistolaatat revittiin seinistä.

Osa patsaista oli kuitenkin niin suuria, että niiden poistaminen paikoiltaan ei ollut aivan yksinkertaista. Ja mitä tehdä arvonsa menettäneille patsaille?

Osa hävitettiin, osa vielä alkuperäisillä paikoillaan

Useat patsaat tuhottiin nopeasti sulattamalla tai murskaamalla. Metalliset muistomerkit menivät kierrätykseen. Betoniset ja kiviset muistomerkit murskattiin täytemaaksi. Kaikkialla tuhoamisvimma ei kuitenkaan ollut lyhytnäköistä, vaan osa patsaista haluttiin säilyttää. Pietarissa ja Viipurissa on vielä muutama iso Leninin patsas alkuperäisellä paikallaan. Viron venäjänkielisessä Narvassa Lenin siirrettiin kaupungin keskellä olevasta puistosta suojaan Narvan linnoituksen muurien sisäpuolelle. Matka ei ole kovin pitkä, mikäli ajat muuttuvat ja patsas halutaan siirtää takaisin alkuperäiselle paikalleen.

Virossa 1990-luvun alussa metalliromulla oli arvoa. Kiusaus patsaiden kierrättämisestä oli suuri. Suurin osa neuvostoajan muistomerkeistä otettiin kuitenkin talteen ja ne on nyt varastoituina tuntemattomassa paikassa. Aika näyttää, mitä virolaiset muistomerkeilleen tekevät.

Unkarissa patsaat säästettiin

Budapestissa kaupunkia koristaneet julkiset sosialismin ajan patsaat kerättiin samaan paikkaan ja perustettiin valtion omistuksessa oleva Patsaspuisto, Szoborpark. Ennen suunnitelman toteuttamista Unkarissakin käytiin kiivas keskustelu siitä, mitä muistomerkeille tulisi tehdä. Osa halusi hävittää patsaat nopeasti.

Monien mielestä ne ovat kuitenkin osa Unkarin historiaa, ja siksi ne tulisi säilyttää. Suunnittelutyön tuloksena Itä-Eurooppaan syntyi harvinainen puistokokonaisuus. Alusta alkaen haluttiin korostaa, että kyseessä ei ole kommunismiajan muistopaikka, vaan museo.

Szoborpark sijaitsee Budapestin ydinkeskustan ulkopuolella. Erikokoiset ja näköiset sosialismin ajan muistomerkit eivät ehkä ole enää yhtä arvokkaassa paikassa, kuin alun perin. Ne ovat kuitenkin edelleen kaikkien ihmeteltävinä.

Kommunismin viimeinen henkäys purkitettu

Lipunmyynnin yhteydessä kaiuttimista raikaa neuvostoaikaisia puheita ja sotilaallista musiikkia luoden oman aikakauden tunnelmaa. Samalla voi ostaa matkamuistoja, esimerkiksi säilykepurkin, jonka sisään on pakattu ”kommunismin viimeinen henkäys”. Kukista on muodostettu punainen jättitähti puistoalueen keskelle; samanlainen sijaitsi aikoinaan Tonavan rannalla Ketjusillan vieressä. Tähden ympärille on sijoitettu suurimmat sosialismin ajan sankarit.

Yksi on kuitenkin poissa, Stalin. Moniin Itä-Euroopan kaupunkeihin pystytetyt Stalinpatsaat räjäytettiin maan tasalle neuvostojohtajan kuoleman jälkeen. Jäljelle jäivät vain mystiset patsaanjalustat, jotka nykyisin sopivat lähinnä nuorison skeittialustaksi. Budapestin Sankarienaukiolla seissyt Stalin sai kokea unkarilaisten raivon vuoden 1956 kansannousun yhteydessä. Myöskään Unkaria yli 30 vuotta hallinneen János Kádárin patsasta ei näy.

Szoborparkissa käy vuosittain noin 40 000 vierailijaa. Puolet on unkarilaisia, jotka tulevat ihmettelemään katukuvasta kadonneita patsaitaan. Ulkomaalaiset vierailijat tulevat uteliaisuudesta. Monelle nuoremmalle kävijälle puisto on paikka, jossa voi vielä kurkkia muinaisen Rautaesiripun taakse.

Avattu: 29.6. 1993 (kaksi vuotta aikaisemmin neuvostojoukot olivat poistuneet Unkarista).

Osoite: 53 Balatoni út, Budapest.

Avoinna: Kello kymmenestä pimeän tuloon.

Miten sinne pääsee: Budapestin keskustasta (Ferenciek tere metrolinja 3 ,sininen) bussilla 7-173 (puna-sininen) Etele tér -asemalle. Sieltä Volán bussilla (keltainen) laiturista 2-3 suuntaan Diosd-Erd, lähtöjä 15 min välein, matkan kesto noin 15 min.

Vinkki: Osta lipunmyynnistä 32-sivuinen opaskirja, jonka avulla saat tarkempaa tietoa patsaista ja niiden esittämistä henkilöistä.

www.szoborpark.hu

ETUSIVU