UUSIMAA / KERAVA – Keravan vaakunassa kuvattu puuliitos, sinkka, on antanut nimen Keravan taide- ja museokeskus Sinkalle. Kyseessä on harvinainen yhdistelmä, jossa taidemuseo ja kulttuurihistoriallinen museo sijaitsevat saman katon alla. Museon toiminta perustuu vaihtuviin näyttelyihin, joissa taidemuseon ja Keravan museon näyttelyt vuorottelevat. Näyttelyt vaihtuvat useita kertoja vuodessa.
Museon kaupungin omistamat tilat saatiin kunnostettua vuonna 2012. Aikaisemmat huonekalutehtaan esittelytilat on muutettu tyylikkääksi museotilaksi. Paikallinen puusepänteollisuus on yhä vahvasti mukana. Keravan Puusepäntehdas perustettiin 1908. Myöhemmin tehdas siirtyi Stockmannin omistukseen. Kerava tunnettiin puusepistään ja tunnettujen julkisten tilojen kalustajana. Muun muassa Eduskuntatalon huonekalut on valmistettu Keravalla.
Stockmann omisti myös tunnetun valaisimiin erikoistuneen metallitehtaan Ornon. Se toimi Keravan Puusepäntehtaan tiloissa. Oleellinen osa Keravan museon kokoelmia on Stockmannin museolle lahjoittamat Puusepäntehtaan ja Ornon metallitehtaan aineistot. Museossa on näyttävä Orno-osasto, jossa esitellään valaisintehtaan tuotantoa. Stockmann myi Ornon 1980-luvulla ulkomaille. Ornon toiminta loppui vuonna 2001, mutta yrityksen valaisinmalleja valmistetaan yhä. Keravan museo ylläpitää myös Heikkilän kotiseutumuseota.
Keravan taidemuseo on keskittynyt nykytaiteeseen. Vaihtuvien taidenäyttelyiden ohella museo järjestää keskustelutilaisuuksia, luentoja ja työpajoja. Vuonna 1990-perusettun Keravan taidemuseon toimintaa pyöritettiin aluksi talkoovoimin. 2000-luvulla museon siirtyessä Keravan kaupunginomistukseen sitä ryhdyttiin hoitamaan ammatillisesti. Vuonna 2012 taidemuseo siirtyi nykyiselle paikalleen Sinkan tiloihin.
TAIDE- JA MUSEOKESKUS SINKKA
Osoite: Kultasepänkatu 2, Kerava.
LUE MYÖS: Volmari Iso-Hollo on patsaansa ansainnut