KANTA-HÄME / HAUHO – Hauhon Sotjalassa sijaitseva Hovinkartano on kulttuurimatkailijan helmi. Aito kartanoympäristö puistoalueineen on nykyään, ei ainoastaan mielenkiintoinen historiallinen kohde, vaan myös suosittu taidetapahtumapaikka.
Hovinkartanon historiaa ulottuu vuosisatoja taaksepäin. Entisen rälssitilan omistajat ovat vaihtuneet useasti. Godenhjelm-, Gripenberg-, Leopold-, Engström– ja Furuhjelm -suvut ovat hallinnoineet Hovinkartanoa kukin vuorollaan. Kartanon nykyiset omistajat ovat Risto ja Riitta Tarvainen, jotka ovat aikoinaan perineet tilan omistukseensa. Riitta on asunut isänsä omistamassa kartanossa lapsesta alkaen.
Kartanon komea empiretyylinen päärakennus on vuodelta 1830. Samalta vuosisadalta ovat peräisin monet muutkin kartanon pihapiirissä olevat talousrakennukset, kuten mylly, tiilitehdas ja viljamakasiini. 1900-luvun alussa tiilinen meijerirakennus on tyhjentynyt karjasta ja tilalle on tullut taidetta. Hovinkartano muuttuu kesäisin taidekeskukseksi.
Eräs pihapiirin erikoisuuksista on vuonna 1914 valmistunut kaunis jugendtyylinen rakennus. Kartanon silloista omistajaa tuomari August Janssonia ei voi syyttää vaatimattomuudesta, sillä linnamainen rakennus oli hopeahääpäivälahja omalle Hilma-vaimolleen. Punatiiliseen rakennukseen materiaali saatiin kartanon omasta tiilitehtaasta.
Erikoista on myös se, että rakennusta ei koskaan käytetty muuhun kuin juhla- ja vierastilana. Nyt jo useamman vuoden ajan rakennuksessa on järjestetty taidenäyttelyitä. Myös kartanon nykyinen omistajapariskunta on viettänyt rakennuksessa hopeahääpäiväänsä. Lisäksi linnassa toimii tilausravintola.
Jugendlinnan pikantti lisä on sinne sijoitettu apteekkimuseo. Se sopii sinne mitä parhaiten, sillä sekin on 1900-luvun alun kalusteineen jugendia. Apteekki sijaitsi aikoinaan Helsingissä. Apteekkari Raili Tikkasen esineistö ja sisustus on täysin alkuperäinen, mitään ei ole tuotu muualta.
HOVINKARTANO JA APTEEKKIMUSEO
Osoite: Sotjalantie 58, Hauho (Hämeenlinna).
LUE LISÄÄ: Hauhon Esinemuseossa muistellaan kansalaissotaa
LUE LISÄÄ: Kotkon ulkomuseoalueella siirrytään ajassa 100 vuotta taaksepäin