Tallinnan suosittu Lentosataman merimuseo on eräs Euroopan hienoimmista museoista

VIRO / TALLINNA – Ensimmäinen reaktio on hämmästys. Vierailu Viron suosituimmassa museossa on mykistävä. Jo jättimäisen rakennuksen arkkitehtuuri tekee Lentosataman merimuseosta kiinnostavan. Onpa Tallinnan ykköskohdetta tituleerattu jopa Euroopan hienoimmaksi museoksi.

Viro on merenrantavaltio, joten merenkululla on aina ollut iso merkitys pienelle valtiolle. Satamat ja laivat ovat olleet vuosisatojen ajan tärkeitä virolaisille. Eipä siis ihme, että Tallinnassa merimuseoitakin on kaksin kappalein. Viron merimuseo perustettiin jo vuonna 1935. Museo on toiminut 1980-luvulta alkaen Paks Margareeta -tykkitornissa.

Vuonna 2012 avattiin merimuseon toinen näyttelytila Lentosatamassa. Rakennusjätti on entinen vesilentokonehangaari. Sen rakentaminen aloitettiin jo Venäjän vallan aikana, mutta lentokonehalli valmistui vasta ensimmäisen maailmansodan jälkeen vuonna 1920. Viron itsenäistyttyä hangaari siirtyi Viron puolustusvoimille.

Valtavan teräsbetonihallin kattorakenteet koostuvat useista kupoleista, eikä hangaarissa ole lainkaan keskipilareita. Ratkaisu oli yli 100 vuotta sitten täysin poikkeuksellinen. Nyt museokäytössä erikoisesta rakennusratkaisusta on iso etu.

Toisen maailmansodan jälkeen Viron miehityksen aikana satama-aluetta hallinnoi Neuvostoliiton Itämeren laivasto. Lopulta lentokonehalli jäi huonokuntoisena kokonaan pois käytöstä. Viron itsenäistyessä uudestaan hangaari siirtyi takaisin Viron viranomaisten omistukseen.

Lentoaseman muuttaminen museokäyttöön on ollut valtava urakka. Lähtötilanne oli äärimmäisen haastava, sillä purkukuntoinen rakennus oli lähes romahtamaisillaan. Museossa esitellään videon avulla hämmästyttävää urakkaa, miten miljoonia euroja maksanut kunnostustyö muutti ränsistyneen tilan nykyaikaiseksi museorakennukseksi.

Museon anti on sijoitettu kolmeen eri tasoon. Nykyaikaista tekniikkaa on visuaalisesti käytetty taitavasti hyväksi. Museon tunnelma on heti sisälle astuessa kiehtova. Korkea tila mykistää ja se luo ainutlaatuiset puitteet näyttelylle.

Museon päänähtävyys on 1930-luvun Lembit-sukellusvene. Viron merivoimat perustettiin jo ennen Viron itsenäistymistä vuonna 1918. Myöhemmin tärkeä osa meripuolustusta olivat Iso-Britanniasta tilatut kaksi sukellusvenettä, Kalev ja Lembit, jotka otettiin käyttöön 1937. Lembit on 60 metriä pitkä ja sen maksimisukellussyvyys oli 90 metriä. Jos ei ole ahtaanpaikankammoa, voi tutustua myös aluksen sisätiloihin.

Hangaarin kattoon on ripustettu ensimmäisen maailmansodan aikainen vesitaso Short Type 184. Tosin se on jäljennös, sillä alkuperäisiä vesitasoja ei ole säilynyt ainuttakaan.

Museon historiallisesti arvokkain kohde on 1500-luvun puurunkoinen laivanhylky Maasilinn. Alus purjehti aikoinaan Viron mantereen ja Saarenmaan väliä.

Museorakennuksen ulkopuolella satamalaituriin on kiinnitetty Venäjän vallan aikainen jäänmurtaja Suur Tõll, joka on avoinna myös yleisölle. Ensimmäisen maailmansodan aikana Volynetš-nimisenä jäänmurtajana se auttoi talvella venäläisiä sotalaivoja ja huolehti Tallinnan ja Helsingin välisestä laivaliikenteestä.

Suomalaiset kaappasivat laivan venäläisiltä vuonna 1918 ja se purjehti Suomen lipun alla nimellä Wäinämöinen. Alus luovutettiin myöhemmin Tarton rauhansopimuksen mukaisesti Viroon. Laiva sai Tallinnassa uuden nimen, Suur Tõll. Vuonna 1941 jäänmurtaja liitettiin puna-laivastoon ja sen nimeksi vaihdettiin jälleen Volynetš. Vuonna 1987 Volynetš poistettiin huonokuntoisena meriliikenteestä. Alus myytiin Viron merimuseolle romuraudan hinnalla. Viron itsenäisyyden palautuessa alus muutettiin takaisin Suur Tõll -nimiseksi.

Lentosataman merimuseossa, kuten monissa muissakin Viron museoissa, lapset on erityisesti huomioitu. Täällä voi tehdä maailmaympärysmatkan simulaattorilla, altaassa voi uittaa laivojen pienoismalleja, lastennurkkauksessa on piirustusvälineet ja jokainen voi valokuvauttaa itsensä aidoissa meriväen asuissa. Ulkoalueella on lapsille oma leikkikenttä.

Museon opastaulut ovat viroksi, venäjäksi ja englanniksi, mutta monipuolisen ääniopastuksen saa myös suomen kielellä.

Lentosatama sijaitsee parinkymmenen minuutin kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista. Linja-auto numero 73 pysähtyy museon eteen.

LENTOSATAMAN MERIMUSEO

Osoite: Vesilennuki 6, Tallinna.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.