Talvisen työläismökki esittelee millaista oli työmiehen arjen historia 1900-luvun alkuvuosina

KANTA-HÄME / HUMPPILA – Höyryveturin kimeä vislaus kuuluu jälleen Kalle Talvisen tontille, samalla tavoin kuin vuosikymmeniä sitten. Kunnostettu museorautatien Humppilan asema sijaitsee kiven heiton päässä Talvisen talosta. Junat kuuluivat Kallen arkeen, sillä hän teki pitkän työrupeaman rautatien palveluksessa sekä toimi kunnantalon puunhakkaajana.

Talvisen punainen työläismökki on yhä jäljellä. Hilkulla kuitenkin oli sen hävittäminen. Tilalle haluttiin rakentaa kerrostalo. Talvinen asui pitkään mökissään ottotyttärensä Hellin kanssa. Tytär testamenttasi mökin Humppilan kunnalle 1970-luvulla ja myöhemmin siitä tehtiin museo. Mökki on säilytetty alkuperäisessä asussaan. Jopa suurin osa työkaluista ja kalusteista on Talvisen omistamia.

Kalle eli pitkän elämän. Hän kuoli 96-vuotiaana vuonna 1968. Hän asui mökissään lähes loppuun asti. Kalle ehti nähdä elämänsä aikana monet suomalaisen yhteiskunnan muutokset, itsenäistymisen ja sodat kansalaissodasta alkaen. Vuonna 1918 Talvinen joutui punaisten vankileirille, mutta selvisi hengissä. Sitä vastoin hänen vaimonsa teloitettiin. Tämän jälkeen Talvinen omisti osan ajastaan punakaartissa kuolleiden omaisten ja orpojen auttamiseen.

Talvinen muistetaan ahkerana miehenä. Kouluja käymättömänä hän oli kuitenkin sivistynyt mies, joka oli kiinnostunut kunnallispolitiikasta. Kallella oli monia luottamustoimia. Kodin seinältä löytyy useita diplomeja, joilla hänet palkittiin. Talviselle myönnettiin myös Suomen Valkoisen Ruusun I:n luokan mitali.

Kallen mökki esittelee, millaista oli työmiehen arjen historia 1900-luvun alkuvuosina. Tupa ja yhdestä kamarista koostuva asunto oli ahdas kahdelle, etenkin silloin, kun talon ainoassa kamarissa oli alivuokralainen. Talvisen mökin siisteydestä ja avoinna pitämisestä on vastannut Humppilan Eläkeläisyhdistys.

TALVISEN TYÖLÄISMÖKKI

Osoite: Asemantie, Humppila.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Talvisen työläismökki esittelee millaista oli työmiehen arjen historia 1900-luvun alkuvuosina

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.