Talviuinnin SM-kilpailut ovat suomalaista kylmänhuuruista hulluutta

Riisukaa vaatteet! Lähettäjän tiukka komento on yksiselitteinen. Onneksi sentään uima-asu saa jäädä ylle. Myös lakki on pakollinen. Kilpailijoita ei haittaa, vaikka keli on pakkasella ja Aurajoen vesi on jääkylmää.

Yleisössä vahvoja vilunväreitä herättävä avantouinnin SM-kilpailut ovat kylmäkylpyyn hurahtaneiden laji-ihmisten talvikauden huipentuma.

Suomen mestaruuksista on kisailtu hyytävissä olosuhteissa jo 30 vuoden ajan. Ensimmäiset kisat järjestettiin Tampereella vuonna 1989. Nyt juhlavuonna Turku sai kunnian olla SM-kilpailujen isäntänä.

Kun lähes 1 000 pelotonta uimaria pulahtaa kolmen päivän aikana jääkylmään Aurajoen veteen, etenkin ulkomaalaiset ihmettelevät suomalaisten kylmänhuuruista hulluutta. Turkulaisille vapaaehtoinen pulikointi Aurajoessa keskellä kaupunkia ei kuulosta alun alkaenkaan houkuttelevalta. Ennen kisoja otetut vesinäytteet täyttävät kuitenkin hyvin uimavedelle asetetut laatuvaatimukset. Veden lämpötilakin, pari astetta plussan puolella, on karaistuneelle avantouimarille ihanteellinen. Mitä kylmempää, sitä suurempi on nautinto.

– Osa SM-kisoihin osallistuneista kilpailee tosissaan. Mukana on kilpauimareita. Vauhti on hurja. On myös niitä, jotka ovat olleet mukana 30 vuoden aikana kaikissa kisoissa. Turkuun saapuu väkeä eri puolilta Suomea aina Oulua myöten, kertoo SM-tapahtuman kisasihteeri Jaana Tulonen.

Avantouinti ei ole mikään uusi oivallus, sillä ensimmäiset avantouintiin erikoistuneet seurat perustettiin Suomeen jo liki 100 vuotta sitten. Turussakin on virallisesti pulikoitu jääkylmässä vedessä vuosikymmenien ajan. Kaupungin vanhin avantoseura, Turun Avantouimarit, perustettiin vuonna 1957. Ensimmäisenä uintipaikkana oli myöhemmin purettu Uittamon uimalaitos. Nyt seuran talviuintipaikka sijaitsee Ispoisten uimarannalla. Seuralla on käytössään asianmukaiset tilat saunoineen.

Saaroniemen Saukkojen ja Turun posti- ja lennätinurheilijoiden saunat lämpiävät Ruissalossa. Villa Järvelä tarjoaa mahdollisuuden talviuintiin ja saunomiseen Littoistenjärven rannalla. Kaarinassa jäälohkareiden sekaan voi pulahtaa Hovirinnan rannassa.

SM-tasoisten kisojen järjestäminen ei ole yksinkertaista. Jo pelkästään kilpailusäännöt ovat tarkat. Ajanotto on sähköinen. Turvallisuuttakaan ei ole unohdettu. Sukeltajat ovat valmiita auttamaan, jos hyisevissä olosuhteissa kilpailijoille tulee ongelmia.

– Sukeltajien lisäksi paikalla on myös ammattitaitoista ensiavun henkilöstöä sekä täysvarusteltu ambulanssi ensihoitoa varten. Harvoin kuitenkaan on sattunut mitään vakavaa.

Tapahtuma vaatii osaavan organisaation ja laajan vapaaehtoisten joukon. Talkoolaiset tietävät, mistä on kyse, sillä useimmat heistä ovat talviuinnin harrastajia. Osa osallistuu itse kilpailuunkin. Ilman useita paikallisia yhdistyksiä ja yrityksiäkin SM-kilpailujen järjestäminen olisi mahdotonta. Turun kaupunki on ollut myös innolla mukana tapahtuman toteuttamisessa. Kisojen oikeudet omistaa Suomen Latu.

SM-kilpailuja varten Aurajoen vierasvenesataman kohdalle rakennettiin hyvissä ajoin 25 metrin allas. Uintilajeina ovat ikäsarjoittain rintauinti (50 m ja 25 m) ja vapaauinti (25 m). Lisäksi SM-kilpailujen ohjelmaan kuuluvat viestikilpailut ja haasteuinnit. Jos ei halua kilpailla, voi osallistua uimalla omaan tahtiin 25 metrin radan. Osallistua voi myös vain kastautumalla avannossa. Suorituksen jälkeen voi halutessaan lämmitellä vierasvenesataman saunassa tai tapahtumaa varten paikalle tuoduissa paljuissa.

– Osallistujista nuorin on 2-vuotias. Hän pääsee veteen isänsä sylissä. Vanhin on lähes 90-vuotias. Talviuintia harrastaakin usein useampi sukupolvi yhdessä. Avantouinnin harrastajamäärät, etenkin nuorten osuus, ovat kasvaneet viime vuosina.

Vaikka kisoissa jaetaan mestaruuksia, on tapahtumassa aina mukana iso annos hurttia huumoria. Paikalle tulee aina runsaasti samanhenkisiä tuttuja eri puolilta Suomea. Uinnin ohella kisatunnelmaan pääsee osallistumalla oheistapahtumiin. Muun muassa iltajuhlassa pääsee pyörähtämään tanssiparketilla.

Alle kaksivuotias Elias on jo kokenut ”avantouimari”. Terhi ja Roman Rannikko ovat opettaneet poikansa nauttimaan virkistävistä talvikylvyistä.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!